“Orpheusspotvogel ververst”

Zaterdag 14 juni 2014

Dinsdag 10 juni ontdekt Aat Schaftenaar een orpheusspotvogel bij Telpost Maarnsche Berg in de provincie Utrecht. Niet een soort waarvoor ik direct in de auto spring, maar aangezien het alweer bijna vijf jaar geleden is dat ik met Frank van Duivenvoorde in Nederland een orpheusspotvogel hebben horen zingen, spookt de waarneming wel de hele week door mijn hoofd. Ook Frank vindt dat deze soort weer eens moet worden “ververst”, want al zagen we eind oktober 2012 tijdens het Dutch Birding vogelkijkweekend nog zo’n fraaie rakker op Camping De Robbenjager, een voluit baltsende vogel is toch wat anders dan een “najaarsgeval”.
Met alle beslommeringen rondom de uitslag van de eindexamens en andere drukke werkzaamheden op school heb ik eigenlijk niet zo veel trek om zaterdag te gaan vogelen. Daarom besluiten Frank en ik gisteravond om zaterdag in principe niet te gaan vogelen, maar wel “twitch-bereid” te zijn. Die “orpheus” komt tenslotte nog wel een keer en de vrijdag bij Westkapelle ontdekte struikrietzanger, een nog veel hardere, maar als “nachttrekker” bekend staande soort, zit er morgen vast niet meer…. Een “dagje-kalm-aan” moet toch kunnen tijdens de zgn. “juni-dip”?!
Maar als ik ’s morgens de door Enno Ebels gemaakte fraaie foto’s van de ”orpheus“ zie, gaat het toch kriebelen. Een app’je naar Frank is voldoende en anderhalf uur later lopen we via “Stameren” naar Telpost Maarnsche Berg waar de orpheusspotvogel zich direct verraadt door luidkeels te zingen. Tof!

Orpheusspotvogel - Melodious Warbler

Orpheusspotvogel – Melodious Warbler

Het Zuidwest-Europese equivalent van “onze” spotvogel toont zich een druk baasje, dat barst van de testosteron. Zich zeer regelmatig verplaatsend brengt hij vanaf allerlei zangposten zijn rusteloze zang ten gehore. Gaaf!

Orpheusspotvogel – Melodious Warbler

Orpheusspotvogel – Melodious Warbler

Tijdens het uur dat we van de vogel genieten zit hij slechts eenmaal wat langduriger op één zangpost en kan ik wat eenvoudige filmopnames maken, zie: link 1 en link 2. Heel tevreden met deze “verversing” van de waarneming van een orpheusspotvogel zijn we tegen een uur of twee weer thuis. We kunnen er weer een jaar of vijf tegen. 🙂

Orpheusspotvogel – Melodious Warbler

Orpheusspotvogel – Melodious Warbler

Orpheusspotvogel – Melodious Warbler

Orpheusspotvogel – Melodious Warbler

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s