Zaterdagmorgenrondje met koereiger, reuzenstern en kwak

Zaterdag 16 augustus 2014

Nadat Frank van Duivenvoorde en ik vanmorgen op de Huizerpier een kleine drie kwartier tevergeefs naar de draaihals, die hier de afgelopen twee dagen verbleef, hebben gezocht, rijden we naar het Eemmeer om naar de ruiende casarca’s te gaan kijken. Al jaren ruien honderden “roestganzen” op het Eemmeer. Vorig jaar zijn er onder andere om de herkomst van deze vogels vast te stellen tientallen exemplaren geringd en is er een zevental vogels gezenderd. Zie ook deze link voor verdere informatie over de resultaten van dit ringproject. Vanmorgen tellen we achtenvijftig exemplaren. Helaas zitten de vogels op grote afstand en kunnen we niet vaststellen of er wellicht geringde exemplaren tussen zitten.

Casarca – Ruddy Shelduck (Foto 2012)

Casarca – Ruddy Shelduck (Foto 2012)

Casarca – Ruddy Shelduck (Foto 2012)

Casarca – Ruddy Shelduck (Foto 2012)

Vervolgens rijden we door naar de uitgestrekte polders ten oosten van Eemnes.

Grote zilverreiger  en koereiger – Great White Heron and Cattle Egret

Grote zilverreiger en koereiger – Great White Heron and Cattle Egret

Op enkele weilanden miegelt het van de reigerachtigen: eibers, blarren en grote zilvers vinden er in dit goede muizenjaar volop prooi. Leuk om ze in deze aantallen gezamenlijk te zien jagen! Hiertussen loopt heel parmantig een koereiger rond te stappen. Ik vind het altijd weer leuk om deze zo wijdverbreide soort tegen te komen. Dit van oorsprong alleen in Afrika levende reigertje toont zich namelijk een ware kosmopoliet. Aan het begin van de twintigste eeuw heeft hij zijn leefgebied uitgebreid naar Zuid-West Europa, in de jaren dertig stak hij de Atlantische Oceaan over, om vervolgens van daaruit in een kleine veertig jaar zowel Noord- als Zuid-Amerika te koloniseren. Als je de oostelijke ondersoort Bubulcus coromandus (Australië tot ver in India) voor het gemak even meerekent, komt de koereiger, op Antarctica na, op alle continenten voor. Een doorzetter die aan risicospreiding doet. 🙂

Koereiger – Cattle Egret

Koereiger – Cattle Egret

Koereiger – Cattle Egret

Koereiger – Cattle Egret

Onze volgende stop is bij de Kinseldam waar we naast enkele tientallen lepelaars, een overvliegende kleine zilverreiger ook de soort waar het ons om te doen is: een fraaie adulte reuzenstern, in de kijker krijgen.

Reuzenstern – Caspian Tern

Reuzenstern – Caspian Tern

Onze laatste stop is vandaag in een woonwijk in Overveen waar sinds een kleine week bij een vijverpartij een kwak rondhangt.

Kwak – Night Heron

Kwak – Night Heron

De juveniele vogel is inmiddels een ware attractie geworden en dat terwijl er over zijn afkomst toch wel wat vragen kunnen worden gesteld. Maar ach, dat geldt, met de vrij rondvliegende nachtreigerpopulaties van Artis, Blijdorp en Avifauna, eigenlijk voor alle kwakken die je in Nederland tegenkomt.

Kwak – Night Heron

Kwak – Night Heron

Frank en ik trekken ons daarvan, net als bij het zien van de koereiger van al dan niet van wilde afkomst, niets aan en genieten van het fraaie reigertje dat ondanks zijn andere naam “nachtreiger” midden op de dag actief aan het jagen is.

Filmpjes via deze links: link 1, link 2 en link 3. Met het zien van een koereiger, een reuzenstern en een kwak hebben Frank en ik onze zaterdagmorgen weer een prima besteed!

Kwak – Night Heron

Kwak – Night Heron

Kwak - Night Heron

Kwak – Night Heron

Kwak – Night Heron

Kwak – Night Heron

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s