Dagje dolen door de Delta

Donderdag 21 augustus 2014

Brouwersdam

Brouwersdam

Vandaag zwerf ik met Bertus de Lange en Frank van Duivenvoorde een dagje door de westelijke Delta. Omdat het aan het begin van de dag nog spoelt van de regen, rijden we alvorens over de Kwade Hoek te gaan struinen eerst naar de Brouwersdam om de daar aanwezige zwarte zeekoet te twitchen. Bij aankomst is het net droog en blijkt de ‘Groenlandse Duif’ een intikker. De vogel rust op een van de basaltblokken van de dam bij de trailerhaven.

Zwarte zeekoet – Black Guillemot

Zwarte zeekoet – Black Guillemot

Als de weer-app “Rainy Days” voorspelt dat de buien verder om ons heen zullen trekken, rijden we naar de Kwade Hoek waar we tijdens een fijne wandeling geen zeldzaamheden vinden, maar wel zomertortels, goudvinken, rietzangers, kleine karekieten, grasmussen, roodborsttapuiten, braamsluipers, een blauwborst en een cetti’s zanger ontmoeten. De Kwade Hoek blijkt zoals altijd een toffe plek om te vogelen!

Kwade Hoek

Kwade Hoek

Na een kop koffie met koek hebben we weer voldoende energie om aan de volgende etappe van onze vogeldag te beginnen en lopen we om half elf het Flaauwe Werk, het strand bij Ouddorp op.

Flaauwe Werk

Flaauwe Werk

Het Flaauwe Werk is één van de weinige voorverzamelplaatsen van de strandplevieren. In deze tijd van het jaar kun je er soms vele tientallen zien. Zo niet vandaag, want wij komen niet verder dan elf van deze in Nederland steeds schaarser wordende plevierensoort.

Strandplevier – Kentish Plover

Strandplevier – Kentish Plover

Het brede strand blijkt verder een eldorado voor steltlopers te zijn. De hoofdmoot bestaat uit scholeksters, bontbekplevieren, bonte strandlopers en vooral drieteenstrandlopers. De laatste in voor ons ongekende aantallen voor deze tijd van het jaar: we tellen er ruim zeshonderd vijftig!! Heel gaaf!

Bertus en Frank speuren het Flaauwe Werk af

Bertus en Frank speuren het Flaauwe Werk af

Steltlopers – Waders

Steltlopers – Waders

Drieteenstrandloper – Sanderling

Drieteenstrandloper – Sanderling

Drieteenstrandloper – Sanderling

Drieteenstrandloper – Sanderling

Drieteentjes en bontjes – Sanderling en Dunlin

Drieteentjes en bontjes – Sanderling en Dunlin

In onze speurtocht naar de breedbekstrandloper (prachtige foto’s van de Kris de Rouck), die hier enige tijd heeft gebivakkeerd, zien we naast de al eerder genoemde steltlopers: tureluurs, regenwulpen, steenlopers, kanoeten en een uitbuikende boomvalk die waarschijnlijk wel blij is met de spreekwoordelijke welgevulde provisiekast op het Zuid-Hollandse strand.

Boomvalk – Hobby

Boomvalk – Hobby

Na deze mooie waarnemingen besluiten we van de Zuid-Hollandse naar de Zeeuwse Delta te rijden om naar een juveniele man grauwe kiekendief in de omgeving van Aagtekerke te gaan zoeken. Bij aankomst wordt de kiek ons aanwezen door een vogelaar en kijken we vanaf betrekkelijk grote afstand naar de vogel die aan het eind van een pasgemaaide akker een prooi aan het plukken is. Als deze lekkernij is verorberd, wordt het verenkleed gepoetst, worden de vleugels een aantal malen gestrekt en geeft deze fraaie roofvogel een fantastische vliegshow! Wat mij betreft de waarneming-van-de-dag!

Grauwe kiekendief – Montagu’s Harrier

Grauwe kiekendief – Montagu’s Harrier

Anderhalve kilometer verderop wordt langs de Hollandse weg al enige dagen een juveniele morinelplevier gemeld. De akker zindert door de warmte van de zon, maar ondanks dat ook wordt de schaarse doortrekker vrij snel gevonden. Digiscopen is op deze afstand en met deze lichtomstandigheden helaas vrijwel onmogelijk.

Morinelplevier – Dotterel

Morinelplevier – Dotterel

Bij het keer op keer opnieuw scannen van de akker, waarbij een mooi groepje goudplevieren en een tapuit in beeld krijgen, zien we tot onze verbazing opeens een tweede morinelplevier staan. We hebben beide exemplaren zelfs een tijdje samen in één kijkerbeeld! Gaaf!

Bertus heeft dit jaar in Nederland nog geen grauwe franjepoot gezien, dus rijden we nog even naar het ’t Vroon (het mooie natuurlijkontwikkelingsgebied waar ik in het verleden al eens een marmereend, een grijze strandloper en een cirlgors heb gezien) om het gemelde “dunbekfranjepootje“ te twitchen. Voor een filmpje zie deze link.

Grauwe franjepoot – Red-necked Phalarope

Grauwe franjepoot – Red-necked Phalarope

De dag vordert inmiddels snel en we besluiten naar huis te gaan. Onderweg leggen we nog even aan bij de Plaat van Markenje en de Koudenhoek, maar dit levert, behalve twee exoten (vijf Chileense flamingo en twee roodhalsganzen) geen nieuwe soorten voor de daglijst op. We sluiten de vogeldag af bij Stellendam en daar komt met de rosse grutto de daglijst op achtentachtig soorten te staan. Een mooi resultaat van een fijn dagje dolen door de Delta!

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s