Over een koningseider, een hop en een reislustige, Franse kuifaalscholver

Zaterdag 23 augustus 2014

Breed grijzend om de laatste alinea’s uit de column van Youp van ’t Hek op de achterpagina van het NRC blader ik relaxed op bank zittend van achter naar voren door de krant. Op de kast staat een mooi flesje wijn en op het aanrecht ligt een vanmorgen gekocht stukje Camembert op temperatuur te komen. Het is duidelijk: ik heb me helemaal ingesteld op een rustig middagje en me voorgenomen daar eens fijn van te genieten. Als ik aan de overpeinzing van S. Montag met de titel “Nieuwe taal” wil beginnen, rinkelt de telefoon. Deze ringtone kan maar één ding betekenen: er is ergens een dwaalgast gevonden. Met de zaterdagmiddagloomheid in het lijf kom ik onder het motto “je weet maar nooit” in de benen en loop ik naar de eettafel om de telefoon te pakken. Ik open de app van Dutch Bird Alerts. “Koningseider” staat er bovenaan.

Het blijft wonderbaarlijk hoe door één woord je gemoedstoestand in een fractie van een seconde kan veranderen. De adrenaline knalt direct door je lijf. Terwijl het zweet je uitbreekt, bel je je vogelmaten, zet je koffie (die tegenwoordigheid van geest heb ik altijd 🙂 ), hark je je vogelspullen bij elkaar en zorg je ervoor dat je op tijd bepakt en bezakt op het rendez-vous-punt staat.
Een half uurtje later stap ik in bij Frank van Duivenvoorde en Wouter Teunissen. Voor de laatstgenoemde is het koningseider ook nog een lifer; Frank heeft er al een heel aantal, maar laat zich graag meevoeren in het enthousiasme en de spanning die Wouter en ik ervaren.
Met het checken van de website van de TESO en het instellen van de TomTom is al snel duidelijk dat we helaas pas met de boot van half vijf over het Marsdiep naar Texel zullen kunnen varen. Dat wordt dus nog een paar uur met samengeknepen billen zitten…..
Onderweg hebben we het over de ontdekker Nils van Duivendijk, die het ‘m weer eens heeft geflikt: zijn tweede zelf ontdekte koningseider in drie jaar tijd! Ongelooflijk!
Veertig minuten voordat de veerboot vertrekt, staan we in de zoveelste bui van vandaag op het Havenplein in Den Helder te wachten op de komst van de veerboot.

Den Helder

Den Helder

Gelukkig wordt het snel droog en zien we hoe de ene na de andere vogelvriend en –kennis de auto uitkomt. Gezellig met elkaar ouwehoerend gaat de tijd gelukkig snel. Bovendien zorgt een groepje spreeuwen dat dode vliegen van de bumpers en uit de grilles van de auto’s pikt voor leuke afleiding.

Spreeuw – Common Starling

Spreeuw – Common Starling

Den Helder

Den Helder

Den Helder

Den Helder

Om half vijf rollen we de boot op en haasten we ons aan dek waar we via Herman van den Brand, die een directe lijn met Hans Tetteroo onderhoudt, voortdurend op de hoogte worden gehouden van de laatste ontwikkelingen met betrekking tot de koningseider: “Steady ter plaatse op soms minder dan twintig meter,” klinkt het geruststellend.

Herman van den Brand praat ons bij over de laatste ontwikkelingen

Herman van den Brand praat ons bij over de laatste ontwikkelingen

Ondanks de geruststellende woorden van Herman blijft de spanning en deze stijgt als we de veerboot verlaten en bij de verkeerslichten rechts afslaan richting ’t Horntje. We parkeren langs het “Buitenveldje” bij de NIOZ-haven, sprinten we de auto uit en staan enkele minuten later naar het vrouwtje koningseider te kijken. Heerlijk om deze langverwachte soort in beeld te hebben! Wat een ontlading!

Koningseider – King Eider

Koningseider – King Eider

Koningseider – King Eider

Koningseider – King Eider

Het sterk ruiende vrouwtje: geen enkele hele slag- en armpen te zien, trekt samen op met wat eiders en laat zich op een meter of vijftig fantastisch fraai zien. Ze zwemt wat rond, duikt af en toe onder, vangt een zeester, die ze met enige moeite wegwerkt, en poetst wat aan het verenkleed. Heel tof! Voor een provisorisch filmpje zie deze link.

Twitchers Koningseider – Twitchers King Eider

Twitchers Koningseider – Twitchers King Eider

Twitchers Koningseider – Twitchers King Eider

Twitchers Koningseider – Twitchers King Eider

Twitchers Koningseider – Twitchers King Eider

Twitchers Koningseider – Twitchers King Eider

Nog helemaal vol van deze waarneming worden we door Hans Verdaat en Maarten Hotting alweer weggeroepen. Eerder vanmiddag is op het NIOZ-terrein door Ruud van Beusekom namelijk een hop gemeld.

Speuren naar een hop

Speuren naar een hop

Het duurt even voordat de “stronthaan” is gevonden, maar dan laat deze zich, terwijl hij op betrekkelijk grote afstand boven op de dijk foerageert, leuk bekijken. Een toffe bijvangst! Bovendien krijgen we hier ook nog eens een flinke waterhoos te zien. Gaaf!

Hop - Eurasian Hoopoe

Hop – Eurasian Hoopoe

Waterhoos

Waterhoos

Het is half zes en de “buit” is binnen, tijd voor een gezond patatje-speciaal en een frikadel! 😉 Na deze voedzame maaltijd rijden we naar de Mokbaai waar onregelmatig een Aziatische goudplevier wordt gezien. Het zou leuk zijn we als we deze als ‘lastig’ bekend staande vogel ook nog mee zouden kunnen pikken.

Mokbaai

Mokbaai

Tussen de buien door speuren we keer op de keer de baai af (zie deze link voor een filmpje). Het miegelt er van de steltlopers, maar de Aziaat toont zich helaas onvindbaar. Om kwart voor acht gooien we handdoek in de ring en rijden we naar de veerhaven. We gaan naar het dek aan bakboordzijde: wie weet, vangen we nog een glimp op van het vrouwtje koningseider. Tijd om naar de zeldzaamheid te speuren krijgen we echter niet meer, want Wouter ontdekt een jonge kuifaalscholver, die op de stootrand van de veerboot zit. Gaaf!

Kuifaalscholver – European Shag

Kuifaalscholver – European Shag

De vogel blijkt ook nog eens gekleurringd te zijn: a / N[G64]. (Een Frans ringproject, daarover later meer.)

Kuifaalscholver – European Shag

Kuifaalscholver – European Shag

Tot onze grote verbazing duikt de kuifali bij het afvaren van de veerpont niet het water in, maar blijft hij de hele reis tot in de haven van Den Helder aan boord! Hoe gaaf is dat?! Voor filmpjes zie deze links: link 1 afvaart uit ’t Horntje, link 2 onderweg, link 3 onderweg en link 4 aankomst haven Den Helder.

Kuifaalscholver – European Shag

Kuifaalscholver – European Shag

Met een koningseider als nieuwe soort, een hop als bijvangst en een reislustige, Franse kuifaalscholver hebben we met dank aan met name Nils van Duivendijk een fantastische vogeldag beleefd!

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Over een koningseider, een hop en een reislustige, Franse kuifaalscholver

  1. Pingback: Opnieuw naar Texel | VogelPunt

  2. Pingback: Frans-Texelse kuifali | VogelPunt

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s