Opnieuw naar Texel

Woensdag 27 augustus 2014

Het is onderstaand weerplaatje dat Bertus de Lange, Frank van Duivenvoorde, Jaap Engberts en ondergetekende maandag 25 augustus doet besluiten ons lang van tevoren geplande “dagje-Westhoek” af te blazen.

Zondag begint het al te jeuken. De weerprofeten voorspellen namelijk dat er dinsdag een enorm regenfront vanuit het oosten komt, waarna het woensdag prachtig weer belooft te worden: de klassieke weersomstandigheden voor een zogenaamde “fall”. Bovendien is de koningseider die hier afgelopen zaterdag werd ontdekt nog een “lifer” voor Jaap. Een dag Texel lijkt daarom een veel beter plan!
Dinsdag wordt duidelijk dat de weersvoorspelling is bijgesteld en dat de “fall” dientengevolge helaas uit zal blijven, maar we blijven bij ons gewijzigde plan en zo rijden we vanmorgen om half acht de veerpont in Den Helder op voor een lekker dagje Texel!

Den Helder

Den Helder

Samen met Jorrit Vlot en Pieter staan we aan dek en genieten we van het windstille weer en de net opgekomen zon die voor mooie taferelen boven de Waddenzee zorgt.

Den Helder

Den Helder

Tegen acht uur arriveren we bij de NIOZ-haven waar het vrouwtje koningseider druk aan foerageren is en de ene na de andere zeester vangt en opvreet. Fraai kun je het eendje in het gehavende verenkleed niet noemen, maar het is toch gaaf om deze zeldzaamheid nog eens goed te kunnen bekijken. Voor een kort filmpje zie deze link.

Koningseider – King Eider

Koningseider – King Eider

Na een mislukte poging om in de veerhaven de kort tevoren door Jorrit en Pieter gemelde kuifaalscholver in de kijker te krijgen, rijden we door naar De Robbenjager om de eergisteren door Han Zevenhuizen ontdekte bergfluiter te twitchen.
We schuiven aan bij Charles en Maurits Martens, die de vogel al hebben gezien; enkele minuten later schuift ook Marc Plomp bij ons aan. Dat is ook zo’n beetje het moment dat de bergfluiter zich weer meldt.

Speuren naar de bergfluiter

Speuren naar de bergfluiter

Het actieve zangertje vliegt in het halve uur dat wij er zijn verscheidene malen heen en weer tussen een grove den en een abelencomplexje en laat zich bij tijd en wijle fantastisch bekijken. Een topwaarneming!

Bergfluiter – Western Bonelli’s Warbler (Foto Jaap Engberts)

Bergfluiter – Western Bonelli’s Warbler (Foto Jaap Engberts)

Bergfluiter – Western Bonelli’s Warbler (Foto Jaap Engberts)

Bergfluiter – Western Bonelli’s Warbler (Foto Jaap Engberts)

Bergfluiter – Western Bonelli’s Warbler (Foto Jaap Engberts)

Bergfluiter – Western Bonelli’s Warbler (Foto Jaap Engberts)

Het is half tien en met de waarnemingen van vanmorgen kan de dag nu natuurlijk al niet meer stuk. We weten dat Vincent Hart, Johan van ’t Bosch, Roelof de Beer en Rob Halff samen “De Tuintjes” aan het uitkammen zijn en daarom besluiten wij onze pijlen op een ander deel van Texel te richten en naar de Slufter en de oostkant van het eiland te gaan om de hoogwatervluchtplaatsen te checken op steltlopers.

Groenpootruiter – Greenshank

Groenpootruiter – Greenshank

Zo stropen we “Utopia, De Bol, Het Wagejot, Het Zandkes en Dijkmanshuizen” af. Leuke aantallen steltlopers, maar helaas geen zeldzaamheden.

Na een zoute haring en een gebakken schol in Oudeschild (“lekkah!”) rijden we naar Den Hoorn om naar de daar rondhangende koereiger te zoeken. Een intikker, want de vogel (in prachtkleed) foerageert langs de Hoornderweg in een groep jong vee, waar hij zich heel leuk laat bekijken. Voor een kort filmpje zie deze link

Koereiger – Cattle Egret

Koereiger – Cattle Egret

Veel tijd om het reigertje te bewonderen krijgen we niet, want Johan van ’t Bosch geeft door dat Vincent, Rob, Roelof en hij een sperwergrasmus hebben ontdekt langs het fietspad ten oosten van “De Tuintjes”. Dus hup in de auto en terug naar de kop van het eiland waar we na een wandeling van een minuut of tien de eerder genoemde mannen, Ruud van Beusekom en Diederik Kok treffen. Zij leggen ons uit in welk bosje de vogel moet zitten. Een makkie denken veel beginnende vogelaars dan, maar we weten inmiddels beter. Veel sperwergrasmussen zijn enorme stiekemerds, waarvan je vaak niet meer dan enkele glimpen opvangt. Zo ook deze vogel. Op een gegeven moment denken we zelfs dat de vogel ‘kruipen-door-sluip-door’ moet zijn verdwenen…. Totdat de vogel opeens verschijnt en zich vliegend verplaatst naar een andere struik. Wat een joekel! In het hierop volgende uur krijgen we hem met enig geduld af en toe erg fraai te zien. De ‘gestreepte grasmus’, zoals de vogel vroeger werd genoemd, gedraagt zich zoals het een sperwergrasmus betaamt: stiekem en bedachtzaam foeragerend en zich enkele malen verplaatsend van de ene naar de andere struik. Gelukkig foerageert de vogel ook langere tijd in een vrij open vlierstruik, waar hij een paar keer wat ruziet met een bonte vliegenvanger en zich door de telescoop bij tijd en wijle heel fraai laat zien. Gaandeweg sluiten steeds meer vogelaars aan, waaronder Henk en Jan de Waard, Trudy Winthorst, Simon van Brunschot en Jos van den Berg, die een Engelse vogelaar rondleidt. De laatste is erg blij dat hij de vogel door mijn oude Leica kan bekijken en ook wij komen tot de conclusie dat dit in Nederland een van mooiste waarnemingen van deze “lastige soort” ooit is.

Sperwergrasmus – Barred Warbler

Sperwergrasmus – Barred Warbler

Na deze toffe waarneming lopen we terug naar de auto en breken we de tweede thermoskan koffie aan. Terwijl we van de hete koffie slurpen, die ondanks het vroege uur waarop deze is gezet nog prima smaakt, maken we plannen voor de rest van de dag. We besluiten het eiland met de boot van drie uur te verlaten om nog wat te vogelen in de kop van Noord-Holland en om de steppevorkstaartplevier bij Twisk te twitchen.
In de veerhaven van ’t Horntje laat de kuifaalscholver zich in tegenstelling tot vanmorgen wel zien. De vogel zit niet als afgelopen zaterdag rustig om de stootbalk van de veerpont, maar is actief aan het jagen. Leuk!

Helaas waren we als één van de laatsten aan boord en dus ook als één van de laatsten ván boord en dat betekent dat we flink wat tijd kwijt zijn, voordat we Den Helder achter ons kunnen laten. Daarom besluiten we niet in de Wieringermeer naar zwarte ooievaars te gaan zoeken, maar ons geluk bij de geïnundeerde bollenakkers aan de Keinsmerweg te gaan beproeven. Een goede keus, want naast twee gekleurringde lachsterns (adult OB /RW en juveniel RG / YW) ontmoeten we ook Ruud Brouwer met wie we even gezellig bijkletsen. In eerste instantie is alleen de juveniele vogel aanwezig, maar als deze begint te roepen, weten we dat de adult eraan moet komen. Even later strijkt deze inderdaad naast het jong neer, die dan nog harder begint te bedelen. Op een gegeven moment is de adulte vogel het zat en vliegt op om een meter of dertig verderop in het water te gaan staan. Na een minuut of vijf kan de oudervogel het gebedel van zijn kind echter niet meer weerstaan en vliegt hij of zij terug. Uiteindelijk vliegt de adulte vogel weer op en cirkelt vrijwel continu roepend rond aan de oostkant van het gebied. Dit is het sein voor het juveniele exemplaar om ook het luchtruim te kiezen en zo zien we ze, terwijl ze telkens naar elkaar roepen in zuidoostelijke richting verdwijnen. Een erg gave waarneming!

Lachstern – Gull-billed Tern

Lachstern – Gull-billed Tern

Lachstern – Gull-billed Tern

Lachstern – Gull-billed Tern

Ook de laatste etappe van deze vogeldag verloopt zeer voorspoedig, want als we via de westelijke kant over het fietspad naar de waterberging bij Twisk lopen, is één van de eerste vogels die we zien de steppevorkstaartplevier! De vogel vliegt in prachtig licht over onze hoofden en geeft, vaak op de huid gezeten door zwaluwen, een fantastische luchtshow weg! Dé “waarneming-van-de-dag” en een fantastisch besluit van heerlijke vogeldag!

Steppevorkstaartplevier – Black-winged Pratincole (Foto Jaap Engberts)

Steppevorkstaartplevier – Black-winged Pratincole (Foto Jaap Engberts)

Steppevorkstaartplevier – Black-winged Pratincole (Foto Jaap Engberts)

Steppevorkstaartplevier – Black-winged Pratincole (Foto Jaap Engberts)

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Opnieuw naar Texel

  1. Pingback: “Zeven rode soorten!” | VogelPunt

  2. Pingback: Geringde lachsterns | VogelPunt

  3. Pingback: Rustig op Texel | VogelPunt

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s