“Kattùks poertje”

Zondag 31 augustus 2014

Na een ochtendje lessen en andere schoolzaken voorbereiden sluit ik met twee “kliks” mijn inmiddels 31 jaar oude, trouwe Samsonite-aktekoffer. Na zes weken vakantie ben ik er helemaal klaar om vanaf morgen de leerlingen weer te gaan entertainen. 🙂 Vervolgens ontbijt ik gezellig met Margreet en Willem, waarna ik me met de Volkskrant op de bank wil gaan nestelen. Die rust wordt me niet gegund, want Arjan van Egmond meldt via de whatsapp-groep van Bird Club Katwijk een draaihals ter plaatse bij De Puinhoop. Een half uur later schud ik de voorzitter van de Dutch Birding Association boven op één van de beroemdste en zeker de gezelligste trektelpost van Nederland hartelijke de hand. Arjan vertelt me over de ontdekking van de vogel en in welke richting deze is weggevlogen. We gaan samen op zoek en binnen enkele minuten zien we de vogel opvliegen vanuit een kale struik. Hebbes!
We stellen ons zo op dat we goed zicht hebben op de plek waarvan we vermoeden dat de vogel is ingevallen. Hier zie ik het “poertje’, een bijnaam die hij te danken heeft aan de wijze van foerageren: wroeten, peuren oftewel poeren in mierennesten, al vrij snel weer tussen de takken zitten. Gaaf!
Kort nadat Johnny van der Zwaag zich bij ons heeft aangesloten, vliegt de vogel naar wat vlierstruiken op het terrein van de manege. Mooi vliegbeeld! Het lijkt erop dat we te maken met een erg stiekeme “nekdraaier”, maar na een minuut of tien speuren zit de vogel opeens bijna helemaal vrij voorin de vlierstruik.

Draaihals – Wryneck

Draaihals – Wryneck

Van stiekem gedrag is het in hierop volgende tien minuten geen sprake. Vanaf het hooggelegen duin laat de vogel zich fantastisch bekijken. Hij vliegt eerst naar een ander deel van het vliercomplexje, vanaf daar naar de grond, waar hij wat nerveus rondscharrelt, maar fraai te zien is (voor een kort filmpje zie deze link).

Draaihals - Wryneck

Draaihals – Wryneck

Draaihals – Wryneck

Draaihals – Wryneck

Op onderstaande foto is mooi te zien hoe de draaihals aan de volksnaam “adderspecht” is gekomen.

Draaihals – Wryneck

Draaihals – Wryneck

De vogel verplaatst zich in zuidelijke richting en is helaas uit beeld als de eerste andere twitchers arriveren, maar gelukkig vindt Johnny de vogel, die op betrekkelijk grote afstand in wat brandnetels zijn verenkleed zit te poetsen, na een kwartier terug en kan iedereen van het “Kattùks poertje” genieten.

Draaihals – Wryneck

Draaihals – Wryneck

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s