Rustig op Texel

Zaterdag 27 september 2014

Zonsopkomst boven het Marsdiep

Zonsopkomst boven het Marsdiep

Met de boot van half acht steek ik samen met Frank van Duivenvoorde en Jaap Engberts het Marsdiep over voor een dagje vogelen op Texel. Samen met Jan Eerbeek en Marinus Dielemans genieten we op het voordek van een prachtige zonsopkomst en speculeren over wat we vandaag wellicht allemaal te zien kunnen krijgen. Naast soorten als koningseider en Aziatische goudplevier, die hier al weken rondhangen, hopen we dat er vannacht nieuwe aankomst is geweest van zangertjes. Met het rustige nazomerweer met temperaturen van rond de twintig graden en een zacht zuidoostenwindje moet het toch een spannende vogeldag kunnen worden.
Eenmaal in ’t Horntje besluiten we eerst te checken of de koningseider nog in de omgeving van het NIOZ-haventje rondhangt. Op en rond het piertje van de haven zien we wel enkele tientallen eiders, maar van het “koninklijke exemplaar” ontbreekt helaas ieder spoor. Vervolgens rijden we door naar Polder Prins Hendrik waar we op een stoppelakker tussen enkele honderden goudplevieren vrij snel de al enige tijd op Texel bivakkerende Aziatische goudplevier in beeld hebben. Leuk! De vogel loopt echter telkens in de diepe voren die door de akker lopen, is dan soms minutenlang aan het oog onttrokken om vervolgens een eindje verderop opeens weer op te duiken. Als Jan en Marinus een minuut of twintig later arriveren, zien we alleen nog maar verdachte exemplaren, die als we ze eenmaal goed hebben gezien, weer kunnen afschrijven als zijnde “gewone goudplevieren.” Een met een havik ruziënde slechtvalk zorgt voor enorme paniek onder goudplevieren: de groep vliegt, prachtige figuren makend, op en strijkt als de rust is weergekeerd een stukje noordelijker op een andere akker neer. Voor ons is dit het sein om naar de noordpunt van Texel te rijden om naar leuke zangertjes te gaan zoeken.
Als we onderweg vernemen dat Eric Menkveld een kleine vliegenvanger heeft gezien aan de noordkant van Camping De Robbenjager besluiten we eerst hier naar toe te gaan.
Bij aankomst horen we hier direct een bladkoning roepen, waarna deze zich ook nog eens enkele malen heel fraai te zien. Gaaf! Van de “kleine vlieg” ontbreekt echter ieder spoor en ook de hulp van een groep doorgewinterde Zeeuwse vogelaars mag in onze zoektocht naar deze fraaie, schaarse doortrekker helaas niet baten. Verder zijn de bosjes overal erg leeg, wel valt ons op dat we behoorlijk wat pimpelmezen zien.
Na een bezoek aan de Slufter horen we dat de koningseider zich goed laat bekijken vanaf de Waddenzeedijk net ten noordoosten van ’t Horntje. Omdat we op weg zijn naar de Mokbaai en de Horsmeertjes besluiten we een klein stukje om te rijden en de vogel te twitchen. We treffen Eric Menkveld en zijn vrouw en een eindje verderop Jan en Marinus. Na een eerste blik door de telescoop van Eric lopen we, nadat we een gezellig praatje hebben gemaakt, door naar de plek waar Jan en Marinus heel relaxed op hun opklapstoeltjes van de zeldzame, arctische eend zitten te genieten.

Koningseider – Kingeider

Koningseider – Kingeider

Het vrouwtje koningseider dobbert samen met enkele tientallen eiders een eindje uit de kust, poets af en toe wat aan haar verenkleed en klappert een paar keer met haar vleugels, zodat we kunnen zien dat de hand- en armpennen die er vorige maand nog zwaar gehavend uitzagen inmiddels vrijwel volledig zijn vervangen door nieuwe.

Koningseider – Kingeider

Koningseider – Kingeider

Na deze leuke waarneming rijden we naar de Mokbaai waar de Aziatische goudplevier vaak bij laagwater graag vertoeft. Na de weinig bevredigende waarneming van vanmorgen willen we de vogel graag nog wat beter zien. We stoppen veel tijd in het speuren naar deze zeldzaamheid en vanaf verschillende posities speuren we keer op keer de groep met honderden goudplevieren af. We lopen Eric Menkveld opnieuw tegen het lijf en hij meldt ons dat hij tegen tweeën de Aziaat aan de noordoostkant van de Mokbaai heeft gezien, maar dat de vogel is opgevlogen en ergens in de grote groep goudplevieren moet staan. Gezamenlijk speuren we de groep keer op keer af en wijzen we om beurten “verdachte exemplaren” aan, maar deze worden bij nadere bestudering telkens weer ontmaskerd als zijnde gewone goudplevieren. Tegen drieën vindt Eric de vogel terug op het slik richting de kazerne. Knap!
In het gezelschap van onder andere Remco Jousma lopen we er naar toe, maar eenmaal ter plaatse blijkt de vogel opnieuw onvindbaar. Het duurt nog ruim veertig minuten, voordat de vogel door Remco wordt teruggevonden en we de Aziaat allemaal door met name de “fat ladies” van Eric en Frank goed kunnen bekijken. Heel tof en een mooi besluit van een dagje rustig vogelen op Texel!

Scholekster RY[L]N/a - Oystercatcher

Scholekster RY[L]N/a – Oystercatcher

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie en getagged met , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s