Dutch Birding-najaarsweekend-2014-dag-1

Vrijdag 10 oktober 2014

De veerhaven van Den Helder

De veerhaven van Den Helder

Net als vorig jaar zet ik mijn seniorenverlof in – ouder worden heeft zo z’n voordelen – voor het Dutch Birding-najaarsweekend en sta ik samen met Frank van Duivenvoorde om half acht aan dek van de “Schulpengat”. Slechts het Marsdiep scheidt ons nog van drie dagen “hard-core-vogelen” op het prachtige waddeneiland Texel.
Bij aankomst in de haven van ’t Horntje zien we wolken met net wakker geworden kauwen rond de “Dokter Wagemaker” vliegen. Blijkbaar gebruiken ze de veerboot als overnachtingsplek. Leuk!

Kauw – Jackdaw

Kauw – Jackdaw

We besluiten om niet eerst naar de noordpunt te rijden, maar direct bij ’t Horntje te gaan vogelen. Helaas blijken de bosjes en ook de haven zo goed als leeg te zijn.

’t Horntje

’t Horntje

Omdat het hoogwater is, rijden we via de “hvp’s” (kort voor hoogwatervluchtplaatsen) aan de oostkant van het eiland in noordelijke richting. Prachtige aantallen steltlopers zien we, maar iets bijzonders zit er niet tussen. Na een wandelrondje bij het Reddingsboothuis en om camping De Robbenjager rijden we naar De Cocksdorp waar we zoals altijd gastvrij worden onthaald door Marc en José in het vogelinformatiecentrum “de Verrekieker”. Frank is op zoek naar een nieuwe kop op zijn statief en doet na uitgebreide tests en gedegen adviezen van Marc een mooie aankoop.
Inmiddels vordert de dag snel en droppen we onze spullen, maar even af bij het hotel – De Pelikaan in De Koog – waar we twee nachten zullen verblijven. Omdat duidelijk is dat er de afgelopen nacht geen nieuwe ladingen zangvogels zijn aangekomen, besluiten we ons geluk aan zee te beproeven. We hebben onze telescopen nog maar net aan de noordkant van de strandtent bij Westerslag opgesteld als Frank de soort van de dag aankondigt: een Noordse pijlstormvogel vliegt vlak achter de branding en laat zich heel fraai zien. Tof! Een tweede pijl vliegt op veel grotere afstand langs en doet ons qua vliegbeeld het meest aan een vale pijlstormvogel denken, maar helaas krijgen we de determinatie niet rond.

Verder zien we enkele tientallen zwarte zee-eenden heen en weer pendelen, passeert er een aantal jan-van-genten en een vrouw grote zee-eend.
Een bezoek aan de Horsmeertjes en later de Mokbaai leveren wat soortjes voor de “weekendlijst” op, waaronder een grote en een kleine zilverreiger, die samen in één telescoopbeeld foerageren.
Omdat we vanmorgen aan de oostkant van het eiland al wat leuke groepen rotganzen hebben gezien, rijden we richting Polder Zeeburg om naar zwarte en witbuikrotganzen te gaan zoeken. We zijn nog maar net op weg als we horen dat twee “Black Brent’s” in deze polder rondhangen. Jammer, die kunnen we dus niet meer samen ontdekken. ;-(
In Polder Zeeburg zullen we deze dag sowieso niet meer vogelen: via de door Wietze Janse aangemaakte whatsapp-groep wordt namelijk bericht dat Ruud Beusekom een jonge steppekiekendief langs de Postweg ten zuiden van De Cocksdorp heeft ontdekt. Daar zijn we maar een klein eindje van verwijderd! Frank trapt het gaspedaal wat dieper in en even later mengen we ons in de chaotische taferelen die horen bij een twitch van een overvliegende roofvogel. Auto’s langs de kant van de weg – wijzende vogelaars – auto’s die snel weer keren – druk gebarende en telefonerende vogelvrienden – van stress en spanning vertrokken koppen. Gewoon gaaf!

Wij hebben geluk, want terwijl velen de Slufterweg op scheuren om de in zuidelijke richting vliegende kiek daar op te vangen, zien wij de vogel opeens naast de auto vliegen! Wat tof! Frank gooit de auto in de berm en we zien hoe het fraaie beest van ons afvliegt en weer wat in noordwestelijke richting beweegt. Het lukt me nog net een paar simpele plaatjes te schieten.

Steppekiekendief – Pallid Harrier

Steppekiekendief – Pallid Harrier

Steppekiekendief – Pallid Harrier

Steppekiekendief – Pallid Harrier

Hierna is de zeldzame roofvogel een tijdje uit beeld, maar uiteindelijk wordt hij teruggevonden op de golfbaan. Tientallen auto’s gevuld met opgewonden vogelaars racen in optocht naar de plek. Hier is het echter ook maar enkelen gegund om het beest dat ergens in een boom zit in de kijker te krijgen, want de vogel verdwijnt al snel weer uit beeld. Vanaf de Oorsprongweg is gelukkig voor de vogelaars die wat later zijn gearriveerd wel raak: de steppekiek vliegt rond half zes korte tijd boven de velden ten zuiden van de golfbaan . Fantastisch!
Frank en ik zijn nu wel tevreden met de waarneming, maar een aantal andere vogelaars loopt nog naar de Hanenplas en zien daar samen met een aantal laatkomers hoe de vogel zich opmaakt voor de nacht. Frank en ik weten dan al waar we morgenochtend zullen starten. 🙂
Na een heerlijk diner in De Robbenjager schuiven we tegen half negen aan in Het Eierlandsche Huis, waar we met veel vogelvrienden en -kennissen een gezellige avond beleven met na de inleiding door de voorzitter van de Dutch Birding Arjan van Egmond, het altijd weer leuke waarnemingenlog door Vincent Stork en een fijne determinatielezing over de verschillen tussen de torenvalk en de kleine torenvalk door Diederik Kok. Ik zal vanaf nu nooit meer oppervlakkig naar een gewone torenvalk kunnen kijken.

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie en getagged met , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s