Steppekiekendief ook op de derde dag dé publiekstrekker tijdens Dutch Birding-najaarsweekend-2014

Zondag 12 oktober 2014

Samen met Bart Brieffies zitten Frank en ik vanmorgen om acht uur aan het ontbijt. Gewoon lekker eten en gezellig bijpraten over de afgelopen vogeldagen en de verwachtingen voor de laatste dag van het Dutch Birding-najaarsweekend uitspreken. Als we onze spullen in de auto zetten, horen we dat de steppekiekendief weer op dezelfde plek jaagt als gisteren, dus zetten we andermaal koers naar de Postweg, waar de “kiek” zich opnieuw fenomenaal laat bekijken.

Steppekiekendief – Pallid Harrier (Foto Arnold Meijer)

Steppekiekendief – Pallid Harrier (Foto Arnold Meijer)

Tijdens de periodes dat de vogel aan de grond zit, vermaken we ons met twee slechtvalken, die boel regelmatig op stelten zetten. Gaaf!

Steppekiekendief – Pallid Harrier (Foto Arnold Meijer)

Steppekiekendief – Pallid Harrier (Foto Arnold Meijer)

Op een gegeven moment blijkt de steppekiek er sneaky tussenuit te zijn geknepen, maar gelukkig vinden we het beest een minuut of twintig later terug langs het oostelijke deel van de Oorsprongweg. De vogel zit hier op een akker zijn verenkleed te poetsen en trekt zich van de inmiddels weer massaal toegestroomde twitchers niets aan.

Steppekiekendief – Pallid Harrier

Steppekiekendief – Pallid Harrier

In een nabij foeragerende groep rotganzen graast net als gisteren een zwarte rotgans, waarschijnlijk dezelfde vogel. Als de steppekiek weer opvliegt en in noordoostelijke richting verdwijnt, vliegt er ook even een smelleken door ons kijkerbeeld. Pas de eerste tijdens dit vogelweekend.

Na deze mooie waarnemingen rijden we naar Polder Zeeburg waar een grote pieper zich ondanks de relatief grote afstand leuk laat bekijken. In “De Tuintjes” bewonderen we vervolgens een actief foeragerende en af en toe roepende bladkoning, waarna we aanschuiven bij Maartje en Pieter Doorn om een uurtje over zee te kijken.

Zeetrektellen vanaf de duinen op de noordpunt van Texel

Zeetrektellen vanaf de duinen op de noordpunt van Texel

De middag brengen we door aan de oostkant van het eiland. Zo speuren we bij De IJzeren Kaap langdurig de groepen eiders af, genieten we van de actief duikende geoorde futen en checken we, na de lezing op vrijdagavond door Diederik Kok, iedere torenvalk, maar kunnen helaas van geen enkele een “kleine” maken.

Torenvalk - Kestrel

Torenvalk – Kestrel

We besluiten we de dag bij de Mokbaai en verlaten met de veerboot van vijf uur het eiland. Het Dutch Birding-najaarsweekend heeft ons weer veel mooie vogeluren opgeleverd en wie weet met de ontdekking van de “Turkestaanse klauwier” zelfs een nieuwe soort! Volgend jaar gaan we weer!

Afscheid van Texel

Afscheid van Texel

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s