Steppeklapekster – roze pelikaan – Daurische klauwier op een zaterdagnamiddag

Zaterdag 18 oktober 2014

Frank van Duivenvoorde en ik hadden beide tot vroeg in de middag allerlei privébeslommeringen, dus zouden we de “zaterdag-vogeldag” dit keer skippen, maar ja, als er een steppeklapekster en een Daurische klauwier in Noord-Holland zitten, twee soorten van een vogelfamilie waar je nooit genoeg leden van ziet, is er toch geen houden meer aan. Dus stap ik even na half drie bij Frank in de auto en staan we een kleine twee uur later op een winderige dijk bij Den Helder naar een fantastische steppeklapekster te kijken. Wat een gaaf beest!

Steppeklapekster - Steppe Grey Shrike (Lanius pallidirostris)

Steppeklapekster – Steppe Grey Shrike (Lanius pallidirostris)

Het is pas de tweede keer dat we een “steppeklap” die we zien. De eerste zagen we twee jaar geleden aan de overkant van het Marsdiep op Texel. Leuk om deze superzeldzaamheid – pas drie aanvaarde gevallen – zo mooi op de bunkers van Fort Prins te zien rondscharrelen. Echt fantastisch!

Via de roze pelikaan bij Callantsoog – de auto niet voor uitgestapt – rijden we snel naar Egmond aan Zee waar vanmorgen door Leon Edelaar een Daurische klauwier is ontdekt. Niet dat we de “roze peli” geen blik waardig gunnen, maar het is een beetje een race tegen de klok: de dagen zijn in deze tijd namelijk al vrij kort en de Daurische klauwier is toch een vogel van een heel ander kaliber dan een roze pelikaan

Roze pelikaan - Great White Pelican

Roze pelikaan – Great White Pelican

Bij aankomst in het duingebied ten noorden van Egmond aan zee blijkt de Daurische klauwier, na fantastisch op enkele tientallen meters te hebben geposeerd, twee minuten geleden uit beeld te zijn gevlogen….. De vogel zal zich toch niet al een slaapplaats te hebben opgezocht?

Twitchers speuren naar de Daurische klauwier

Twitchers speuren naar de Daurische klauwier

Na twintig spannende minuten – het licht wordt snel minder – is het Pierre van der Wielen die de zeldzame klauwier opeens aan ziet komen vliegen. Wat een opluchting!

Twitchers speuren naar de Daurische klauwier

Daurische klauwier – Daurian Shrike

In het hierop volgende kwartier laat de vogel zich in het snel krimpende licht geweldig mooi bekijken. Het beestje is heel actief, maar gaat komt ook een paar keer heel dichtbij zitten. Machtig mooi!

Daurische klauwier – Daurian Shrike

Daurische klauwier – Daurian Shrike

Geheel tevreden rijden Frank en ik om kwart voor zeven weer naar huis. Een zaterdagnamiddag, waarop je een steppeklapekster, een roze pelikaan en een Daurische klauwier ziet, is er één om niet snel te vergeten!

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s