Buizerd, ruigpootbuizerd, arendbuizerd

Zaterdag 8 november 2014

Het is er dit jaar nog niet van gekomen om naar Het Oude Land van Strijen te gaan, een aantal stokoude poldertjes in de Hoekse Waard, die er al jaren om bekend staan dat ze ’s winters onderdak bieden aan de weinige dwergganzen die in Nederland overwinteren. Meestal komen Frank van Duivenvoorde en ik met wat andere vogelvrienden in de herfstvakantie naar deze prachtige plek, maar als gevolg van griep (wie wordt er nou ziek in de vakantie?! ;-( ) hebben we dit jaar over moeten slaan. Bovendien zijn we dit najaar nog niet met de inmiddels 84-jarige good-old-Henk-van-der-Lubbe op pad geweest, dus besluiten we bij het wekelijks “vogeloverleg” op donderdagavond beide zaken te combineren.

Zonsopkomst boven Strijen

Zonsopkomst boven Strijen

Tegen zonsopkomst parkeren we onze auto op één van de passeerstroken langs de Waleweg. Met de geluiden van gakkende ganzen, fluitende smienten, jodelende wulpen, roepende meerkoeten, krijsende blauwe reigers en wat overvliegende veldleeuweriken, gras- en waterpiepers genieten we van onze eerste bak koffie en ontwaken van de dag.

Het Oude Land van Strijen

Het Oude Land van Strijen

De dwergganzen zitten op hun bekende plek en zijn, als ze niet in één van de kuilen van dit “geaccidenteerde” poldertje foerageren, mooi te zien. We tellen er tweeëntwintig. Het is elk najaar weer gaaf om ze ontmoeten, maar de dalende aantallen van de laatste jaren doen vermoeden dat het zo maar eens afgelopen zou kunnen zijn met deze in Nederland inmiddels weer bijna zeldzame wintergast! 😦

Dwerggans – Lesser White-fronted goose (foto 2011)

Dwerggans – Lesser White-fronted goose (foto 2011)

Sinds enkele dagen huist er naast de gebruikelijke buizerds een jonge ruigpootbuizerd in het gebied. Na enig speurwerk zien we op grote afstand eerst een kandidaat op een paal zitten. Naarmate het licht beter wordt, is duidelijk dat het hoogstwaarschijnlijk om de “ruigpoot” gaat…. en als de vogel even vliegt, kunnen we met zekerheid vaststellen, dat het om één van deze in Nederland schaarse overwinteraars gaat. Leuk!!
Rijdend over de Vlaamseweg zien we de ruigpootbuizerd een stuk dichterbij vliegen en even later aan de grond zitten.

Ruigpootbuizerd – Rough-legged Buzzard

Ruigpootbuizerd – Rough-legged Buzzard

We vragen ons of dit wel dezelfde vogel is, die we eerder vanmorgen op de paal zagen zitten, die vogel leek namelijk wat lichter op de borst…. Zou er een tweede vogel zitten? Maar aangezien we in dit ‘buizerd-el-dorado” (minstens tien verschillende vogels) verder geen spoor van nóg een “ruigpoot” zien, besteden we er verder geen aandacht aan en genieten we van het exemplaar dat heel actief aan het jagen is. Het is niet alleen aan het verenkleed te zien, dat het om een jonge vogel gaat: hij is nog erg onhandig: slaat vaak mis en laat , nadat hij heeft gemanteld, ook een keer een prooi ontsnappen.

Ruigpootbuizerd – Rough-legged Buzzard

Ruigpootbuizerd – Rough-legged Buzzard

(Later op de dag zou blijken dat er inderdaad twee ruigpootbuizerds in Oude Land van Strijen zaten en zag ik ’s avonds op waarneming.nl dat dat al op 3 november zo was…. Slecht voorbereid dus 😉 )

Na dit fraaie begin van de dag toeren we via Battenoord, Herkingen, de Slikken van Flakkee naar de Scheelhoek waar we maar liefst drie blauwe kiekendieven in de kijker krijgen! Een adulte man en twee vrouwtjes. Gaaf! De laatste twee bakkeleien regelmatig met een torenvalk en met elkaar en laten zich geweldig mooi zien!

Blauwe kiekendief – Hen Harrier

Blauwe kiekendief – Hen Harrier

Blauwe kiekendief – Hen Harrier

Blauwe kiekendief – Hen Harrier

Vervolgens rijden we naar de Brouwersdam, een van de spannendste vogelplekken van Nederland. Vandaag is het er echter rustig, maar we pikken natuurlijk wel wat leuke vogels op: twee sneeuwgorzen, een roodhalsfuut, een kuifduiker, grote sterns, drieteentjes, paarse strandlopers en bontbekplevieren om maar eens wat op te noemen.

Grote stern – Sandwich Tern

Grote stern – Sandwich Tern

De zwarte zeekoet waar we op hopen laat zich helaas niet zien, dus rijden we door naar Burgh-Sluis waar de zwarte rotgans wel een intikker blijkt te zijn. In de polder bij Stompe Toren kruisen twee ijsvogels en maar liefst zeven kleine zilverreigers ons pad!

Kleine zilverreiger – Little Egret

Kleine zilverreiger – Little Egret

Kleine zilverreiger – Little Egret

Kleine zilverreiger – Little Egret

Terug bij de Brouwersdam zien we bij het trailerhaventje opeens de zwarte zeekoet voor de blokkendam zwemmen. Even later zien we hem onhandig met zijn vleugels flapperend met zijn mooie rode pootjes de betonblokken opklimmen. Supergaaf!

Zwarte zeekoet – Black Guillemot

Zwarte zeekoet – Black Guillemot

(Voor de niet-vogelaars van mijn blog: een zwarte zeekoet doet in dit jaargetijde zijn naam geen eer aan: in winterkleed is de vogel namelijk grotendeels wit.)

Zwarte zeekoet – Black Guillemot

Zwarte zeekoet – Black Guillemot

Via whatsapp meld ik Frank Oling, van wie ik weet dat hij in de buurt aan het vogelen is, dat de zwarte zeekoet er weer zit, waarop ik van hem hoor dat hij zojuist een parelduiker bij de spuisluis heeft gezien. Frank, Henk en ik rijden daarop spoorslags terug naar het Zeeuwse deel van de Brouwersdam. De parelduiker vinden we helaas niet, daarentegen vinden we wel een op afstand op het water dobberende jager. Op de ‘jizz” maken we er een kleine jager van, maar vogelaars om ons heen zeggen ons dat ze de vogel hebben zien vliegen en bezweren ons bij hoog en bij laag dat het om een middelste jager gaat. Wij hebben niet veel tijd meer, wachten niet totdat de vogel gaat vliegen en gaan dus mee in deze, naar uiteindelijk zal blijken, verkeerde determinatie…..
Ik tip opnieuw Frank Oling, die ons later meldt, dat hij de jager prachtig heeft zien vliegen en heeft kunnen vaststellen dat het om een kleine jager gaat…….. (Zie deze mooie foto van Kris de Rouck).

Op “de trappen van de buizerd-vergelijking” ontbreekt vandaag met de vele tientallen “gewone” buizerds (stellende trap) en de prachtige ruigpootbuizerd (vergrotende trap), alleen nog de “overtreffende trap”. En die moet in de vorm van de arendbuizerd die al weer enige weken op de Maasvlakte vertoeft, ook nog wel te “beklimmen” zijn. Echter de laatstgenoemde blijkt vandaag geen intikker, maar na wat look-a-likes te hebben zien vliegen, hangt deze superzeldzame roofvogel opeens boven de dijk van de Slufter en kunnen we deze als laatste soort op de daglijst (75) bijschrijven. Tof!

Arendbuizerd – Long-legged Buzzard

Arendbuizerd – Long-legged Buzzard

Helemaal tevreden zijn we echter nog niet met deze waarneming. Na een kleine drie kwartier vanaf verschillende posities het terrein te hebben afgespeurd, zien we de imposante roofvogel opeens aan komen vliegen en naast een gewone buizerd neerstrijken op een paaltje. Hier laat de arendbuizerd zich een paar minuutjes heel fraai zien en vergelijken met de buizerd waar hij naast zit. Een heel fijne afsluiting van een vogeldag die in het teken stond van buizerd, ruigpootbuizerd en arendbuizerd!

Arendbuizerd - Long-legged Buzzard

Arendbuizerd – Long-legged Buzzard

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie en getagged met , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Buizerd, ruigpootbuizerd, arendbuizerd

  1. Pingback: Pleisterende rode wouw in januari | VogelPunt

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s