Vale gierzwaluw op Texel: Turkestaanse klauwier in het Noordhollands Duinreservaat (2)

Zaterdag 15 november 2014

Als vrijdag bekend wordt dat de vale gierzwaluw, die sinds zijn ontdekking op 12 november door Giel Witte dagelijks op de noordpunt van Texel rondvliegt, een slaapplaats heeft gevonden in een “gat” in Vuurtoren Eierland, zit er niets anders op dan de wekker nog wat vroeger te zetten dan gepland. Want ja, als je zeker wilt weten, dat je een dergelijke zeldzaamheid te zien krijgt, moet je ervoor zorgen dat je met het eerste licht onder de slaapplaats van de vogel staat. Dus loopt de wekker vanmorgen al tegen vier uur af en stap ik na twee thermoskannen met hete, sterke koffie te hebben gevuld om tien over half vijf bij Frank van Duivenvoorde in de auto. Na een voorspoedige reis – door de weinig goeds belovende regen – staan we om tien over zes als derde auto op de “brug” voor de veerpont.

Wachten voor de veerpont

Wachten voor de veerpont

Met nog zo’n tien andere vogelaars kletsen we tijdens de overtocht gezellig wat bij en spreken we de verwachtingen voor deze twitch door. Voor Frank en mij is het geen nieuwe soort (vorig jaar zag ik er één bij Enkhuizen); voor velen wel echter en bij hen is de spanning van de gezichten af te lezen. Echter: als de vale gierzwaluw de nacht goed is doorgekomen, kan het toch bijna niet misgaan….
Het is nog pikdonker en de regen komt nog steeds met bakken uit de hemel als we onze auto’s langs de Vuurtorenweg parkeren. Het licht van de vuurtoren strijkt telkens over het gebied en in de lichtstralen zien we hoe honderden lijsters ondanks het slechte weer overtrekken. Een gaaf gezicht!

Vuurtoren Eierland

Vuurtoren Eierland

Na een bak koffie en de eerste boterhammen verzamelen we – René Alma, André van den Berg, André Strootman, Linda Aandeweg, Hans Tetteroo, Jeroen Bes, Marnix Jonker, Marijn Hoogteijling, Michel en Brenda Veldt – onder het afdak van het Torenrestaurant. Als het om kwart voor acht wat lichter wordt, lopen we over het pad naar de vuurtoren. André en René lopen een kleine vijftig meter vooruit. Even later klinkt de overslaande stem van René: “DAAR GAAT IE!! DAAR GAAT IE!!”. In de schemering zie ik een “sikkeltje” over het duin verdwijnen. De vogel zal er toch niet sneaky vandoor gaan…..!?
We hollen door naar boven en zien dan tot onze opluchting dat de vale gierzwaluw rond de vuurbaak foerageert en af en toe op een meter of drie-vier over onze hoofden scheert! Vreugdekreten ontsnappen aan de kelen! Fantastisch, wat gaaf!

Vale gierzwaluw – Pallid Swift

Vale gierzwaluw – Pallid Swift

Van de gestaag neerstromende regen lijkt de zeldzame gierzwaluw zich niets aan te trekken al zal er – zo veronderstellen wij – weinig voedsel voor hem te halen zijn. Af en toe doet de vogel pogingen om weer in de opening, waar hij overnacht heeft, te gaan zitten. Maar deze verder zo behendige vlieger lijkt de “landings-skills” nog niet echt onder de knie te hebben: hij vliegt zelfs gewoon een keer tegen de toren aan….

Vale gierzwaluw – Pallid Swift (Foto Jeroen Bes)

Vale gierzwaluw – Pallid Swift (Foto Jeroen Bes)

Even na achten arriveren de “uitslapers”. 😉 Zij zijn met de boot van half acht uit Den Helder vertrokken en kunnen nu bij ons aanschuiven en genieten van een bijna weergaloze airshow. Man, wat gaaf!

Twitchers bij de vale gierzwaluw

Twitchers bij de vale gierzwaluw

Het licht verbetert maar iets en de regen blijft stromen. Frank en ik besluiten om even wat op te warmen in de auto en nog een bak koffie te drinken. Als we na een minuut of tien weer uitstappen zien we dat alle twitchers inmiddels zijn vertrokken. Op de parkeerplaats treffen we nog wel Gerben Mensink, die ons vertelt dat het ultrazeldzame “giertje” weer in één van de holtes in de vuurtoren is gaan zitten. (Via deze link zijn er prachtige foto’s gemaakt door Gerben te zien.)

Vale gierzwaluw – Pallid Swift (Foto Jeroen Bes)

Vale gierzwaluw – Pallid Swift (Foto Jeroen Bes)

Met een uitstekende vleugelpunt verraadt de vogel zijn aanwezigheid. Frank en ik houden constant onze kijker op de opening gericht met als resultaat dat we na een minuut of vijf zien dat het beestje zich wat onbeholpen omdraait, naar buiten kijkt en uitvliegt. Geweldig!!
Nadat ik een Dutch Bird Alert met de laatste informatie heb verstuurd, lopen Frank en ik terug naar de auto. Op de parkeerplaats treffen we Diederik Kok met wie we een gezellig praatje maken. Terug bij de auto krijg ik telefoon van Michel Veldt: “Luuk, de grauwe klauwier waar we het vanmorgen over hadden, laat zich op minder dan drie meter geweldig mooi zien! De vogel heeft net een veldmuis gevangen en uitelkaar gereten.” De eigenaresse van de tuin vindt het prima als je het erf even opkomt!” Dat is niet aan dovemansoren gezegd en Frank en ik rijden direct naar de Schorrenweg, waar we hartelijk welkom worden geheten door Jolanda van der Meer, die het maar wat leuk vindt dat er zo’n mooi vogeltje op haar erf zit.
Samen met Klaas Ophoff, Michel, Brenda en Pieter Duin genieten we even later volop van deze late grauwe klauwier, die zich ondanks een beschadigde rechterpoot en een wat verfomfaaid verenkleed kiplekker lijkt te voelen.

Grauwe klauwier 1e kj – Red-backed Shrike 1th cy

Grauwe klauwier 1e kj – Red-backed Shrike 1th cy

Grauwe klauwier 1e kj – Red-backed Shrike 1th cy

Grauwe klauwier 1e kj – Red-backed Shrike 1th cy

Michel en Brenda vertellen hoe deze eerstejaars grauwe klauwier kort tevoren een veldmuis soldaat heeft gemaakt en dat hij vervolgens de staart en een deel van de achterlichaam op een doorn van een meidoorn heeft gespietst. Even later zien we hoe de vogel ook de rest van de prooi naar binnen werkt. Erg gaaf om te zien, maar helaas lukt het me niet om hiervan een scherpe foto te maken.

Grauwe klauwier 1e kj eet muis – Red-backed Shrike 1th cy eats mouse

Grauwe klauwier 1e kj eet muis – Red-backed Shrike 1th cy eats mouse

Vervolgens gaat de vogel rustig uit zitten buiken en laat hij zich op een paar meter afstand prachtig bekijken. Zo tof! Zie filmpje.

Grauwe klauwier 1e kj – Red-backed Shrike 1th cy

Grauwe klauwier 1e kj – Red-backed Shrike 1th cy

Vervolgens vliegt de vogel naar een hoger punt om vanuit daar weer te gaan jagen. Wat een prachtig beest! Zie filmpje.

Grauwe klauwier 1e kj – Red-backed Shrike 1th cy

Grauwe klauwier 1e kj – Red-backed Shrike 1th cy

Met moeite maken Frank en ik ons los van deze uitzonderlijk tamme grauwe klauwier – een vogelbelevenis om nooit te vergeten – en rijden we terug naar de noordpunt van Texel om te proberen de vale gierzwaluw nog een keer te zien te krijgen. Dit lukt helaas niet, maar bij het renvogelveld kunnen we, zij het op grote afstand, nog wel een mooie rosse franjepoot op deze toch al zo succesvol verlopen vogeldag bijschrijven.

Rosse franjepoot – Red Phalarope

Rosse franjepoot – Red Phalarope

Inmiddels hebben we bij monde van Rob Gordijn begrepen dat de op 13 november jl. op de ringbaan van Castricum gevangen Turkestaanse klauwier weer is gezien. Reden voor ons om met de boot van twaalf uur Texel te verlaten, de bij Callantsoog bivakkerende roze pelikaan links te liggen en direct naar het Noordhollands Duinreservaat door te rijden om deze megazeldzame dwaalgast te twitchen.
Na een kaartje te hebben gekocht lopen Frank en ik de ons o zo bekende Van Oldenborghweg (o.a. grote tafeleend, groene bijeneter, kortteenleeuwerik, blauwstaart) af. Onderweg worden bemoedigend toegesproken door ons tegemoetkomende lopende en fietsende twitchers: “Hij zit er nog, hoor, maar hij is wel erg vliegerig.
Twee minuten na aankomst zie ik door de telescoop van Thomas van der Es de Turkestaanse klauwier! Helaas vliegt de vogel al snel af en is deze vervolgens een half uur uit beeld.

Twitchers speuren naar de Turkestaanse klauwier

Twitchers speuren naar de Turkestaanse klauwier

Ik vind de klauwier terug aan de oostkant van het Hoefijzermeer waar hij actief op jacht is, van de ene naar de andere struik vliegt en een paar keer een prooi op de grond slaat.

Turkestaanse klauwier – Red-tailed Shrike

Turkestaanse klauwier – Red-tailed Shrike

Overigens is er nog steeds discussie over deze vogel. Zie deze links: Dutch Birding en Martin Garner. (Edit 15 februari 2016: de vogel is aanvaard! +1)

Het is een uur of drie, maar het licht neemt al snel af. Frank en ik doen nog poging om de door Pierre van der Wielen gemelde klapekster in de kijker te krijgen, maar het lukt ons niet om vandaag drie soorten klauwieren op de daglijst te schrijven. Niet iets om een dip-gevoel van te krijgen op een fantastische vogeldag als deze, dus sjouwen we met een vale gierzwaluw, een rosse franjepoot, een grauwe en Turkestaanse klauwier op zak heel tevreden de Van Oldenborghweg weer af.

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Vale gierzwaluw op Texel: Turkestaanse klauwier in het Noordhollands Duinreservaat (2)

  1. Pingback: Savoy en een twitch naar een vale gierzwaluw | VogelPunt

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s