Lekker vogeldagje met kleine topper en vorkstaartmeeuw!

Zaterdag 22 november 2014

Gisteren ontdekte één van grootste zwemvliesliefhebbers van Nederland, Max Berlijn, een mannetje kleine topper en een mannetje ringsnaveleend bij het De Blocq van Kuffeler langs de Oostvaardersdijk. Leuk dat juist hij deze twee zeldzame eenden uit Noord-Amerika ontdekte! Voor Bertus de Lange, Frank van Duivenvoorde en ondergetekende reden om eerder gemaakte de plannen te wijzigen, want zeldzame trans-Atlantische duikeendjes, daar rijden ook wij graag een “Blocq’je” voor om.
En zo staan we vanmorgen om kwart over acht te blauw bekken op een dijk in de Flevopolder en speuren we met enkele andere vogelaars een groep van zo’n zevenhonderd eenden af. De groep bestaat voornamelijk uit kuifeenden met daartussen twee nonnetjes, een paar toppers, een vrouw brilduiker en wat tafeleenden. Na een minuut of tien vinden we een goede kandidaat kleine topper: gemarmerde bovenzijde (mantel en rug), hoekige kop waarop een paarse zweem zien is en een puntige achterkruin …. De eerste indruk is goed, maar de vogel oogt wat fors en het zit ons, na ons aanvankelijk enthousiasme, toch nog niet helemaal lekker…

Hybride kuifeend man x tafeleend vrouw

Hybride kuifeend man x tafeleend vrouw

Terwijl de inmiddels tot een man of vijftien aangegroeide groep twitchers een stuk naar het zuiden loopt voor een betere blik op de kandidaat kleine topper, hopen wij dat het licht snel beter wordt en dat de vogel zijn snavel eens even uit z’n veren wil halen, zodat we kunnen zien hoe groot de “nagel” is. Op het moment dat de vogel dat doet, wordt deze ontmaskerd: de “nagel” op de snavel is namelijk veel te groot voor die van een kleine topper. Bovendien zien we dat de “marmering” op de bovenzijde niet regelmatig is, maar wat “blokkerig”. De kopvorm komt nu ook anders over……. We hebben waarschijnlijk te doen met een hybride man kuifeend x vrouw tafeleend. Helaas, helaas……

Hybride kuifeend man x tafeleend vrouw

Hybride kuifeend man x tafeleend vrouw

Dus begint het speurwerk opnieuw. Als dit na een uur nog geen resultaat heeft gehad besluiten we andere groepen eenden af te gaan zoeken. Ten noorden van de jachthaven vinden we nog wel wat duikeenden, maar onder hen noch kleine topper noch ringsnaveleend. Dan maar naar Pampushaven, waar we eerder vanmorgen al hele ‘tapijten’ aan eenden hebben zien liggen. We hebben de auto net gekeerd als we een whatsapp’je krijgen van Pierre van der Wielen: “Bij de Pampushaven drijft een goede kandidaat”. Vijf minuten later zijn we ter plaatse. Een blik door telescoop is voldoende om te zien dat dit een héél goede kandidaat is, maar omdat we snavel nog niet hebben gezien, geven we, voorzichtig geworden door de ervaring van vanmorgen, de vogel nog niet direct door.

Kleine topper – Lesser Scaup

Kleine topper – Lesser Scaup

Pierre moet helaas afscheid, omdat hij elders moet zijn. Wij installeren ons in de hoop dat we de determinatie snel definitief kunnen maken. Als er gewone toppers hetzelfde telescoopbeeld in zwemmen, weten we het eigenlijk wel zeker.

Kleine topper – Lesser Scaup

Kleine topper – Lesser Scaup

Remco Wester en Andele Boorsma sluiten zich bij ons aan. Even na tienen verstuur ik een Dutch Bird Alert om de andere vogelaars te laten weten dat we 99% zeker weten dat we kleine topper in beeld hebben. Tegen de tijd dat de eerste twitchers arriveren, hebben we de snavel goed kunnen zien en vast kunnen stellen dat het inderdaad om de kleine topper gaat. Tof!
“Tiet veur een bakske leut!” En dat smaakt prima met deze waterkou!

Tiet veur een bakske leut

Tiet veur een bakske leut

We zoeken nog lang naar gisteren gemelde ringsnaveleend, maar zonder resultaat. Daarbij stuiten we echter wel op een prachtige adulte man grote zee-eend. Een schitterende vogel, die als een vorst tussen de andere eenden zwemt! Een waarneming waar ik nog blijer van word, dan van de waarneming van de veel zeldzamere kleine topper!

Grote zee-eend – Velvet Scoter

Grote zee-eend – Velvet Scoter

Na nog een aantal vruchteloze pogingen om de ringsnaveleend te vinden, stappen we verkleumd in de auto om op weg naar andere plekken in de Flevo wat op te warmen. Rijdend over de Oostvaardersdijk ontvangen we een door Dick Groenendijk verstuurde Dutch Bird Alert waarin hij meldt dat de vorkstaartmeeuw bij IJmuiden, die hij eerder vanmorgen heeft doorgegeven, tussen beide pieren blijft rondhangen. Voor ons reden om bij de eerste de beste gelegenheid de auto te keren en spoorslags naar IJmuiden te rijden. Als we tegen twaalf uur de zuidpier oplopen, hebben de vorkstaartmeeuw vrij snel in beeld. De vogel foerageert voor de noordpier en laat zich met het zonnetje in de rug ondanks de betrekkelijk grote afstand heel fraai bekijken!

Vorkstaartmeeuw – Sabine’s Gull

Vorkstaartmeeuw – Sabine’s Gull

Het prachtige meeuwtje gaat ook regelmatig op het wateroppervlak zitten en doet dan qua foerageergedrag en houding erg denken aan een rosse franjepoot. Leuk!

Vorkstaartmeeuw – Sabine’s Gull

Vorkstaartmeeuw – Sabine’s Gull

We vogelen de hele zuidpier af, waarbij we heel wat bekenden (gezellig) en de gebruikelijke “zuidpier-soorten” ontmoeten: paarse strandlopers, zwarte zee-eenden, steenlopers, een dwergmeeuw, een gewone zeehond, een alk en onverwacht een veldleeuwerik, die optrekt met wat oeverpiepers. Om tien over één zien we hoe de vorkstaartmeeuw vanaf de noordpier in een vrijwel rechte lijn aan komt vliegen en ons even later op een meter of vijftig van ons passeert. Wat een gaaf!

Vorkstaartmeeuw – Sabine’s Gull

Vorkstaartmeeuw – Sabine’s Gull

Terug bij de jachthaven zien we hoe een jonge op één van de stenen zijn verenkleed zit te drogen. Altijd leuk om deze soort tegen het lijf te lopen!

Kuifaalscholver - Shag

Kuifaalscholver – Shag

We besluiten onze vogeldag met een soort, waar je vroeger in het winterhalfjaar aan de kust bij wijze van spreken over struikelde, maar die je tegenwoordig gewoon moet twitchen: de bonte kraai. Voor mij nog een jaarsoort. 🙂

Bonte kraai – Hooded Crow

Bonte kraai – Hooded Crow

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s