Pallas’ boszanger, zeearend, roodhalsganzen en grote pieper op een decemberdag (2)

Maandag 29 december 2014

Na de succesvolle twitch naar de Afrikaanse woestijngrasmus werd ik zo in beslag genomen door mijn werk en de verhuizing dat er geen ruimte meer was voor mijn grote passie: vogelen. Zelfs “zaterdag – vogeldag” moest plaats maken voor “zaterdag – correctiedag” en “zaterdag – inpak- en opruimdag”. Nu de verhuizing achter de rug is en ik inmiddels een week kerstvakantie heb, is het hoog tijd om er weer eens een dag op uit te trekken! En zo ben ik vanmorgen samen met Frank van Duivenvoorde en Bertus de Lange al vroeg op pad om bij het eerste licht de op tweede kerstdag door Wil Makkinje ontdekte Pallas’ boszanger in de Flevo te twitchen.

Oostvaarderplassen: zicht op de bevroren Hoekplas

Oostvaarderplassen: zicht op de bevroren Hoekplas

Het ijs van de Hoekplas is bedekt met een dun laagje ijs en behalve een af en toe krijsende waterral en een alarmerende winterkoning is er de eerste twintig minuten weinig te melden. Dan zie ik kort wat beweging in het struweel en denk ik de pabo – jargon voor Pallas’ boszanger – een ogenblik te zien. Enkele minuten later laat de “kanarie van de taiga” zijn kenmerkende roep horen en vindt Bertus hem aan de andere kant van het pad terug. Hier laat hij zich een minuut of tien op een afstand van soms minder dan twee meter fantastisch bekijken. Man, wat tof!

Pallas' boszanger - Pallas's Leaf Warbler

Pallas’ boszanger – Pallas’s Leaf Warbler

Het beestje foerageert actief en is, zoals een echte pabo betaamt, ontzettend beweeglijk en daardoor met mijn fotografen-skills, of vooral het gebrek daaraan, nauwelijks te volgen. Als ik na een paar pogingen een bewijsplaatje heb, laat ik het er dan ook maar bij en geniet ik door de verrekijker – vaak ook gewoon met het blote oog – van deze schitterende dwaalgast uit de Siberische taiga.

Pallas' boszanger - Pallas's Leaf Warbler

Pallas’ boszanger – Pallas’s Leaf Warbler

Nadat we het beweeglijke vogeltje over het pad naar een ander deel van het struweel hebben zien vliegen en hem diverse malen hebben horen roepen, houden we het voor gezien en gaan we op zoek naar andere vogels.
Langs de Knardijk zien we op het Bovenwater naast een grote groep slobeenden (550) ook leuke aantallen grote zaagbekken (70) en nonnetjes (30). In een van de bomen langs de Hoekplas zit op grote afstand enige tijd een adulte zeearend. Altijd een mooie ontmoeting en leuk dat we een jonge Fransman, die met twee vrienden een paar dagen in Nederland vogelt, aan een lifer kunnen helpen.

Zeearend – White-tailed Eagle

Zeearend – White-tailed Eagle

We rijden nog even door naar de Grote Praambult, waar een blik over de ‘Nederlandse Serengeti’, het voorspelbare, saaie beeld van eindeloze kuddes edelherten biedt. Gelukkig zien we in de verte nog wat wilde zwanen en laat een raaf zich, vlak voordat er weer een bui losbarst, erg leuk bekijken.

Terug op de Oostvaardersdijk treffen we maar liefst drie vrouwtypes bruine kiekendief die boven de rietkragen klapwieken en ontmoeten we heel onverwacht een kleumende kleine zilverreiger, een soort die in december toch niet meer in de Flevopolders hoort te zitten.

Kleine zilverreiger – Little Egret

Kleine zilverreiger – Little Egret

We besluiten Flevoland te verlaten en naar de Poppendammerweeren – fantastische naam – in het Noord-Hollandse Waterland te gaan. De Volgermeerpolder, waar de Poppendammerweeren deel van uit maken, stond vroeger bekend als één van de meest vervuilde gebieden van Nederland, maar is inmiddels omgetoverd tot een aantrekkelijk natuurgebied. Sinds enige tijd worden hier twee grote piepers gezien, vogels die we normaliter in het najaar over de telpost zien vliegen, maar dit nieuwe gebied blijkbaar zo aantrekkelijk vinden, dat ze (voorlopig) hebben besloten hier te overwinteren. Bij aankomst is het direct raak: we zien een exemplaar opvliegen. Helaas vliegt het beest over een brede sloot en verdwijnt daar achter een dijk, maar dit is wel +1 op de eeuwige maandlijst. 🙂 Als we verder zoeken naar het tweede exemplaar treffen we een groep van zo’n drieduizend brandganzen en Frank zou Frank niet zijn als hij daar niet binnen de kortste keren twee roodhalsganzen tussenuit pikt. Erg leuk!

Roodhalsgans – Red-breasted Goose

Roodhalsgans – Red-breasted Goose

Als we na de zoveelste bui teruglopen, stoten we een (tweede?) grote pieper op. Prachtig! De vogel roept regelmatig en hangt ook een aantal keer biddend boven de vegetatie. Erg gaaf! (Foto’s van deze fraaie soort gemaakt in januari van dit jaar via deze link.)

Vervolgens rijden we naar de Gouwzee waar we een groep van enkele duizenden eenden afspeuren en maar liefst zeventig nonnetjes in de kijker krijgen! Vooral een groepje van veertien langs vliegende mannetjes is erg gaaf!

Na nog wat omzwervingen door de polders vinden we het om een uur of drie wel mooi geweest en kunnen we niet anders concluderen dat deze 29ste december ons naast veel plezier ook heel leuke vogels heeft gebracht. Het was weer tof!

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Pallas’ boszanger, zeearend, roodhalsganzen en grote pieper op een decemberdag (2)

  1. Pingback: Pallas’ boszanger, zeearend, roodhalsganzen en grote pieper op een decemberdag | VogelPunt

  2. ruben cornelisse zegt:

    Beste Luuk,

    leuke weblog, ga me abonneren! Heb wat cynische gedachten a la Hans Dorrestein over al die ‘dwaalgasten’ rondom het gebied van Avifauna en zijn volierehoudende liefhebbers rondom. Ben zelf ook geweest naar de plantenberg en de Cluniushof. het idee dat zo’n kleintje helemaal hiernaartoe vliegt/ verdwaalt is toch wel bijzonder en spoort je toch aan om te gaan kijken!
    Succes met het schrijven van je log en het volhouden. Ik ben benieuwd!

    Ruben Cornelisse, ook leraar Nederlands en van 1963(vrouw + 2 dochters en een schoonzoon besmet door mij met het vogelgriepvirus!)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s