Pleisterende rode wouw in januari

Zaterdag 17 januari 2015

Doordat ik wat naweeën heb van grieperigheid en een zware verkoudheid eerder deze week, sta ik vanmorgen niet zoals gebruikelijk op zaterdag ergens met het eerste licht in het veld, maar slaap ik wat uit. Maar als ik eenmaal op ben en vanuit een zonovergoten woonkamer zie dat het eindelijk weer eens goed weer is, moet ik er uiteraard wel op uit.
Ik besluit om naar de Maasvlakte te rijden. “Voor de overwinterende arendbuizerd zeker,” zullen de meeste vogelaars denken en dat zou goed hebben kunnen kloppen, maar het is mij vandaag niet om deze zeldzaamheid te doen. Sinds een kleine week hangt in dit roofvogel-eldorado namelijk een rode wouw rond. “Een rode wouw, dat is toch helemaal niet zeldzaam,” hoor ik jullie denken, maar een pleisterend exemplaar in januari in Zuid-Holland is toch echt héél bijzonder. Bovendien vind ik de rode wouw de mooiste roofvogel die je Nederland kunt zien.
Als ik tegen elf uur mijn telescoop opstel aan de zuidkant van het gebied heb ik de “koningswouw” direct in beeld en ben ik er getuige van hoe hij minstens zes velduilen uit de begroeiing opjaagt. Man, wat een schitterend schouwspel! Nu zie ik ook dat er een flink aantal vogelaars op één van de parkeerplaatsen ten westen van het gebied staat, die moeten de wouw veel dichterbij in de kijker hebben. Ik rijd er snel naar toe, maar ben eenmaal ter plaatse helaas net te laat uit de auto voor een goede foto als de roofvogel op een meter of vijftien over me heen vliegt.

Rode wouw – Red Kite

Rode wouw – Red Kite

Samen met onder andere Pascal Wink en later ook Nelis Gregoire, Michel de Lange en Jaap Engberts geniet ik meer dan een uur van een prachtige vliegshow van de rode wouw, in mijn ogen een van de meest elegant vliegende roofvogels, vooral het kantelen van de staart is erg gaaf om te zien. Door mijn “fat lady” is de vogel haarscherp en beeldvullend te zien. Erg tof!
Met Jaap zoek ik nog wat andere delen van het gebied af, maar de ruigpootbuizerd die ik eerder vanmorgen wel zag en ook de door anderen gemelde arendbuizerd zijn in geen velden of wegen meer te bekennen. Geen probleem, want met de fantastische waarneming van de rode wouw kan deze dag natuurlijk niet meer stuk.
Na nog wat gezellige praatjes met allerlei bekenden rijd ik naar de Waalhaven om een inmiddels “bijna-zeldzaamheid” te twitchen: de bonte kraai. De “winterkraai” was, zoals zijn volksnaam al doet vermoeden, vroeger een algemene wintergast. Tegenwoordig moet je echt je best doen om deze fraaie vogel op de jaarlijst te krijgen. Bij de Waalhaven tref ik Sjoerd Radstaak met wie ik een kleine twintig minuten later de bonte kraai in het vizier krijg. De vogel verstopt zich echter direct achter een grote hoop afvalhout. Als Bas de Bruijn even later arriveert, wordt hij op zijn wenken bediend: de vogel gaat even boven op de hoop zitten. Gaaf!

Bonte kraai - Hooded Crow

Bonte kraai – Hooded Crow

Op weg naar huis leg ik nog even aan bij de Ackerdijkse Plassen waar sinds begin dit jaar een hop rondscharrelt. Helaas laat de vogel zich niet vinden, maar door de ontmoetingen met tal van bekenden voelt het niet als een echte dip. Het is erg leuk om rustig de tijd hebben om wat bij te praten. Tenslotte zie ik langs de A4 ter hoogte van de Starrevaart de vier zwarte ibissen op het weiland foerageren. Leuk dat ze hier voor de tweede winter op rij overwinteren.

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Pleisterende rode wouw in januari

  1. Piet Gravestein zegt:

    Leuk stukje om te lezen. Zelf heb ik de rode wouw gemist maar ik heb wel weer de hop. Ga nog wel op zoek naar de bonte kraai.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s