Internetvogelen: Amerikaanse oeverloper en kleine trap – slechte combi met sneeuw en ijzel

Vrijdag 23 januari 2015

Surfend over het internet vindt Rob Halff 20 januari jl. op waarneming.nl een als oeverloper ingevoerd steltlopertje. De waarneming is gedaan door Pieter van Franeker, die de vogel volledig te goeder trouw als oeverloper heeft ingevoerd, immers al is de oeverloper een echte zomergast, er overwintert bijna elk jaar wel een klein aantal in Nederland. De “Sherlock Holmes’n” onder de vogelaars, zoals Rob Halff, checken echter regelmatig dit soort ingevoerde waarnemingen, het zou immers kunnen dat een wat minder ervaren waarnemer, bepaalde kenmerken van zeldzaamheden niet kent en/of opmerkt. Al zijn de door Pieter van Franeker gemaakte foto’s door de mist niet heel duidelijk, Rob is bij het zien van de plaatjes direct gealarmeerd, dit moet welhaast een Amerikaanse oeverloper zijn! Een mega, want als het er echt één is, gaat het pas om de vierde waarneming voor Nederland! Hij verstuurt een Dutch Bird Alert: “Lijkt mij het checken waard. Gisteren ingevoerd als Oeverloper. Lijkt een lichte korte snavel te hebben, een korte staart en lichte (gele) poten.” De volgende dag wordt er langs de IJsselmeerkust ten zuiden van Medemblik door een klein aantal vogelaars gezocht, maar naar het zich in de loop van de dag laat aanzien tevergeefs. Als de meesten het al hebben opgegeven zoeken Charles en Maurits Martens nog dapper door en uiteindelijk met resultaat, want in de namiddag vinden zijn de ultrazeldzame steltloper terug! Hulde!
De volgende dag is de vogel tot grote vreugde van veel vogelaars nog aanwezig en ook in de hierop volgende dagen blijkt de vogel honkvast en dat biedt hoop voor de twitchers, die het tijdens de korte dagen in de winter moeten hebben van het weekend. Tot die laatste groep behoor ik (helaas) ook. Gelukkig heb ik al eens Amerikaanse oeverloper gezien, maar nog niet eerder een vogel in dit kleed, dus al zit ik niet samengeknepen billen van de spanning, ik wil de vogel wel heel erg graag zien! Ik spreek af met Bertus de Lange, Johan van ’t Bosch en Kasper Hendriks, voor wie het Amerikaanse steltlopertje nog een nieuwe soort voor hun Nederlandse lijst is. We hebben er alle vier veel zin in! Maar helaas, de weergoden gooien roet in het eten: in de nacht en ochtend van vrijdag op zaterdag zal er een actief front met ijzel, sneeuw en regen passeren. Het KNMI geeft zelfs “code-oranje” af. Voor ons reden om van onze ochtendtwitch af te zien en deze uit te stellen naar zondag. Nu maar hopen dat de vogel er dan nog zit. Vogel? Nee, inmiddels gaat het om “vogels”, want via internet wordt er vrijdagavond nog een mega ontdekt. Robert van der Meer stuit als admin van waarneming.nl op een foto van een kleine trap! Het kan blijkbaar niet op!
Internetvogelen is op donkere winteravonden is dus heel lucratief! Nu nog zorgen dat we nog wat meer grip op het weer krijgen! 😉

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Internetvogelen: Amerikaanse oeverloper en kleine trap – slechte combi met sneeuw en ijzel

  1. Pingback: Rommelen in de regio | VogelPunt

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s