Dwerggors soort van de dag tijdens een dagje vogelen in de Noord (2)

Zaterdag 31 januari 2015

Even na zevenen stap ik vanmorgen bij Frank van Duivenvoorde in de auto. Het is ruim een maand geleden dat we samen hebben gevogeld: Frank heeft namelijk ruim drie weken door Ethiopië gereisd. Fijn om weer eens een dag samen te vogelen, de verhalen over ontmoetingen met Abessijnse wolven, servals, Gelada-bavianen, allerlei andere zoogdieren en ruim vijfhonderd vogels te horen en natuurlijk wat door Frank in Nederland gemiste soorten op te rollen.
We hebben besloten om in Noord-Holland te gaan vogelen, zodat Frank de eerste winter Amerikaanse oeverloper kan bijschrijven. Maar alvorens naar Wervershoof af te reizen, zetten we koers naar Sint Maartenszee waar Ruud Brouwer enkele dagen geleden een  heeft ontdekt. Na een paar goede jaren met overwinterende exemplaren in Katwijk en een in 2009 door Daniël Benders ontdekt exemplaar op Texel sta ik wat de ontmoetingen met dit de laatste jaren steeds zeldzamer wordende gorsje betreft al weer ruim vijf jaar droog. Hoog tijd om deze fantastische soort weer eens te verversen!
De zon is nog niet op als Frank en ik ter plaatse zijn, dus slurpen we eerst van een bak hete, sterke koffie. Heerlijk! Even later kruipen in het struweel aan de binnenduinrand langs de N502 de eerste geelgorzen en rietgorzen door de takken naar boven om, nadat ze eerst nog wat slaperig voor zich uit hebben zitten kijken en hun ochtendtoilet hebben gemaakt, naar de met stro bedekte bollenvelden te vliegen.

Geelgors - Yellowhammer

Geelgors – Yellowhammer

We sluiten ons aan bij een andere vogelaar en houden de oren gespitst en speuren onophoudelijk de bosschages langs de binnenduinrand en het tegenovergelegen paardenweitje af. Wekrijgen al snel gezelschap van Bertus de Lange, die vandaag niet zoals gebruikelijk samen met ons vogelt, omdat hij al vroeg in de middag weer thuis moet zijn.

Rietgors – Reed Bunting

Rietgors – Reed Bunting

Rietgors – Reed Bunting

Rietgors – Reed Bunting

Geelgors - Yellowhammer

Geelgors – Yellowhammer

Het is een komen en gaan van geelgorzen en rietgorzen. Spannend vogelen! Het duurt ruim twee uur voordat ook de dwerggors zich meldt. Het aantal vogelaars is tegen die tijd aangegroeid tot een man of vijftien. Het is Wolbert Hermus, die het zeldzame gorsje vindt. Het beestje zit diep onder in een struik wakker te worden en is nauwelijks zichtbaar. Een knappe vondst! De uitslaper komt even later gelukkig helemaal tevoorschijn en laat zich, terwijl hij regelmatig roept, erg fraai bekijken! Heel gaaf!

Dwerggors - Little Bunting

Dwerggors – Little Bunting

Dwerggors – Little bunting

Dwerggors – Little bunting

Na zich korte tijd heel fraai te hebben laten bewonderen vliegt de dwerggors samen met wat geelgorzen “tikkend” op en is hij ook in vlucht gemakkelijk te determineren. Iedereen is enorm blij met deze topwaarneming! De vogelaars die net wat later arriveren krijgen gelukkig nog een herkansing, want na een minuut of vijf strijkt de vogel neer in een struik bij het paardenweitje aan de oostkant van de N502.

Roze pelikaan - Great White Pelican

Roze pelikaan – Great White Pelican

Frank en ik besluiten naar de al maanden in Callantsoog bivakkerende roze pelikaan te rijden. Al heeft de vogel een hoog dierentuingehalte het blijft een fraai (bak)beest. Al kan hij natuurlijk niet tippen aan de dwerggors die we tien minuten eerder hebben gezien.

Roze pelikaan - Great White Pelican

Roze pelikaan – Great White Pelican

Meer dan vijf minuten besteden we niet aan deze grote vriendelijke reus en rijden we door naar Julianadorp om de gisteren ontdekte pestvogels te twitchen. Een heel mooie vogelsoort, waarvan ik er vele honderden in de kijker heb gehad, maar waar ik nooit genoeg van krijg. Samen met Bertus, die zich weer bij ons heeft aangesloten, vinden we de vogels snel.

Pestvogel – Bohemian Waxwing

Pestvogel – Bohemian Waxwing

Ondanks de regen en het slechte licht zijn de “lakvogels” leuk te zien. Wat een prachtige beesten zijn het toch! Als ze beginnen te roepen, weten we genoeg: ze gaan zo vliegen. Ze verplaatsen zich continu naar elkaar roepend even naar een andere boom en duiken vervolgens naar beneden om van de bessen van een liguster te snoepen.

Pestvogel – Bohemian Waxwing

Pestvogel – Bohemian Waxwing

Pestvogel – Bohemian Waxwing

Pestvogel – Bohemian Waxwing

Na deze leuke waarneming drinken we nog een kop koffie, nemen we afscheid van Bertus en rijden we door naar Wieringen waar we in een mooie groep rotganzen twee witbuiken en een zwarte rotgans vinden. Omdat het nogal regent en de vogels heel onrustig grazen zie ik geen kans om behoorlijke plaatjes van de vogels te maken.

Zwarte rotgans – ‘Black Brent’

Zwarte rotgans – ‘Black Brent’

Dus rijden we al snel door naar het in de zon liggende IJsselmeer waar we genieten van minstens negenduizend toppers, die in een langgerekt lint langs de dijk dobberen. Wat een prachtige groep!

Topper – Greater Scoup

Topper – Greater Scoup

Naast deze prachtige groep toppers zien we grote en middelste zaagbekken, brilduikers, nonnetjes, een roodhalsfuut en een eerste winter buffelkopeend. Van de gemelde ijseenden ontbreekt helaas ieder spoor.

Roodhalsfuut - Red-necked Grebe

Roodhalsfuut – Red-necked Grebe

Buffelkopeend – Bufflehead

Buffelkopeend – Bufflehead

Het loopt inmiddels tegen tweeën; hoog tijd om naar Wervershoof te rijden en Frank’s hapaxje weg te werken. Onderweg worden we echter nog even opgehouden als we langs de Zeugweg een fraaie groep toendrarietganzen zien grazen. Zo’n groep schreeuwt erom toch even te worden gescand. Dat levert nog een fraaie kleine rietgans op. Leuk!

Kleine rietgans tussen toendrarietganzen – Pink-footed Goose among Tundra Been Geese

Kleine rietgans tussen toendrarietganzen –
Pink-footed Goose among Tundra Been Geese

Bij Wervershoof blijkt de eerste winter Amerikaanse oeverloper de verwachte intikker. De megazeldzaamheid foerageert op wat slikplaatjes en laat zich met af en toe het winterzonnetje in de rug geweldig fraai bekijken. (Filmpje)

Amerikaanse oeverloper – Spotted Sandpiper

Amerikaanse oeverloper – Spotted Sandpiper

Amerikaanse oeverloper – Spotted Sandpiper

Amerikaanse oeverloper – Spotted Sandpiper

Op weg naar huis speuren we bij Hoorn nog een grote groep brandganzen af en pikt Frank er binnen de kortste keren de eerder door Charles en Maurits Martens gemelde roodhalsgans uit.

Roodhalsgans – Red-breasted Goose

Roodhalsgans – Red-breasted Goose

Tenslotte kijken we bij Schardam nog even naar de hier overwinterende sneeuwgans, maar als we zien dat deze zich in zeer discutabel gezelschap bevindt, besluiten we hier verder geen aandacht aan te schenken en rijden we doorpratend over deze prachtige vogeldag en met name over die schitterende dwerggors tevreden naar huis.

Dwerggors – Little Bunting

Dwerggors – Little Bunting

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s