“Soorten vegen in Zuid-Holland” (2)

Zaterdag 14 februari 2015

De bij Delfgauw overwinterende hop blijkt de afgelopen weken voor mij en vele andere vogelaars een lastige rakker. Een half uur na zonsopkomst verdwijnt hij vanuit de slaapboom om na een dag voor bijna iedereen onvindbaar te zijn een half uur voor zonsondergang weer in zijn dezelfde boom te duiken. Lastig als je de vogel niet aan de randen van de dag kunt twitchen. Vandaag moet ik maar eens afrekenen met deze “stronthaan” (een oude naam voor de) en arriveer ik samen met Frank van Duivenvoorde en Jaap Engberts ruim voor zonsopkomst bij de slaapboom langs de Rijksstraatweg (een grote, naar het pre-A13-tijdperk verwijzende naam voor een smal parallelweggetje langs de A13). We zijn niet de eersten: er staat al een zestal vogelaars, waaronder een paar scherpe jonge knapen , die ons niet de kans geven de vogel zelf te vinden, maar onze ogen met drie heel duidelijke aanwijzingen naar de slaapplek van de hop dirigeren. Top!

Hop – Eurasian Hoopoe

Hop – Eurasian Hoopoe

Er is nog maar nauwelijks licht, maar een bewijsplaatje valt door “the fat lady” wel te maken. Tegen acht uur begint de vogel wat onrustiger te worden. Hij kijkt wat meer om zich heen, doet wat rek- en strekoefeningen en vliegt even later over de weg naar de boerderij om daar al snel uit beeld te verdwijnen. Erg gaaf, want een vliegende hop is nog m.i. nog mooier dan een zittende en een leuke start van het rondje “soorten vegen” in Zuid-Holland dat we hebben ingepland.
Samen met Teus Luijendijk, Jeroen van Vianen en Paul Schrijvershof rijden we naar vliegveld Zestienhoven waar onze tweede doelsoort voor vandaag al enige tijd rondhangt. In eerste instantie lijkt de koereiger niet aanwezig, maar even later vindt Teus de vogel, die op grote afstand op zijn karakteristiek wat “schokkerige” manier foerageert. Via de “Landscheiding” rijden we naar een plek waar we de “koeherder ibis” – letterlijke vertaling van de Latijnse naam – een minuut of vijf op een kleine tachtig meter prachtig kunnen bekijken.

Koereiger – Cattle Egret

Koereiger – Cattle Egret

Koereiger – Cattle Egret

Koereiger – Cattle Egret

De vogel verdwijnt al foeragerend achter een klein bouwwerk op het vliegveld om vervolgens op te vliegen, waardoor wij ook nog eens worden getrakteerd op het mooie vliegbeeld van dit kleine reigertje. Fraai!
Het is nog maar net half negen en we hebben al twee soorten op ons wensenlijstje aan kunnen strepen! Op naar soort drie: de roze spreeuw van Vlaardingen. Het heeft even geduurd, voordat de plek van deze eerste winter “steppespreeuw” bekend werd, maar door het goede speurwerk van Alex van der Giessen konden de liefhebbers vanaf 18 januari jongstleden dagelijks aanschuiven in een steegje achter de Sportlaan.
Vanmorgen is het geen kwestie van aanschuiven, maar duurt het ruim een half uur voordat de jonge, maar inmiddels flink doorgeruide roze spreeuw aan komt vliegen. Meer dan enkele minuten gunt deze in augustus 2014 bij Badetz (omgeving Leipzig) geringde vogel ons niet, want hij gaat er al weer snel vandoor.

Roze spreeuw – Rosy Starling

Roze spreeuw – Rosy Starling

Roze spreeuw – Rosy Starling

Roze spreeuw – Rosy Starling

Terwijl we breed grijnzend nummer drie op de “today-to-do-list” aanvinken, maken we plannen voor de volgende soorten. Met “urban birding” hebben we het voor vandaag wel gehad en we besluiten de op een steenworp afstand van deze plek overwinterende oosterse tortel te laten schieten en naar de Sluftervallei te rijden. Hier hangt namelijk sinds enige weken een groepje van maar liefst tien Europese kanaries rond, een ongekend groot aantal voor Zuid-Holland!
De nummers vier van het lijstje melden zich na een kleine twintig minuten zoeken opeens door met z’n allen vanuit het struikgewas aan de zuidkant van de Noordzeeboulevard te gaan zingen. Enorm gaaf!
Helaas zitten de “eurokannen” te laag in de struiken om ze ook te kunnen zien. Maar op een gegeven moment vliegen er twee vogels op. Het lijkt alsof ze een verkenningsrondje maken. Na een minuut vallen ze weer in bij de rest van de groep en dat is blijkbaar het sein voor de rest dat er nu gefoerageerd moet worden, want kort hierna vliegt de hele groep op en zien we ze mooi over ons heen komen. Na wat heen en weer vliegen verdwijnen ze uit beeld aan de oostkant van de helling van de Slufter. Het is in mijn vogelaarsbestaan de op één na grootste groep ”eurokannen”, die ik heb gezien. In maart 2006 zag ik bij Asselt een groep van vierentwintig exemplaren. Een heel toffe waarneming!

Europese kanarie – European Serin (foto maart 2006)

Europese kanarie – European Serin (foto maart 2006)

Het zonnetje wil er helaas nog maar niet doorkomen. Sterker nog, af en toe valt er wat nare motregen. Op de Maasvlakte wordt ondanks deze weersomstandigheden de voor het tweede jaar overwinterende arendbuizerd snel gevonden en daarmee is nummer vijf ook in the pocket.

Arendbuizerd – Long-legged Buzzard

Arendbuizerd – Long-legged Buzzard

Tijdens onze speurtocht naar andere roofvogels komt de zon er even door en kunnen we genieten van een smelleken dat zich zit te poetsen. Het kleinste valkje van de WP zien we deze winter maar erg/te weinig in Nederland, dus zijn we erg blij met deze ontmoeting.

Smelleken – Merlin

Smelleken – Merlin

Het Oostvoornse meer is vervolgens de plek waar we denken een tijdje fijn naar watervogels te kunnen speuren. Maar de regen gooit roet in het eten, zodat we naast het gebruikelijke spul alleen twee roodhalsfuten en achtentwintig wilde zwanen (twintig adulte en acht eerste winters) kunnen noteren.

Wilde zwaan – Whooper Swan

Wilde zwaan – Whooper Swan

Optimistisch gaan we op weg naar nummer zes van het lijstje: de pestvogels van de Tenellaplas. Maar hier komt helaas een eind aan onze succesreeks. 😉 Ondanks het feit dat er nog voldoende bessen aan de maretakken zitten, laten de vogels zich in de drie kwartier die wij hoopvol de bomen en de lucht afspeuren niet zien.

Maretak - European mistletoe

Maretak – European mistletoe

De twee grote lijsters die zich al “ratelend” en roepend melden snoepen wel volop van de vogellijm en laten zich leuk bekijken.

Nu er geen vinkje achter nummer zes is komen te staan, rijden we op ons gemak naar de Brouwersdam, waar nummer zeven (of moet ik nu schrijven nummer 6 😉 ) de zwarte zeekoet snel wordt gevonden. De zeldzame alk-achtige is ijverig aan het vissen en is dan vaak lange tijd onder water. Na het eten wordt toilet gemaakt (zie deze link voor een simpel filmpje).

Zwarte zeekoet – Black Guillemot

Zwarte zeekoet – Black Guillemot

Naast deze zeldzaamheid zien we onder meer verscheidene roodkeelduikers, een mooie groep zwarte zee-eenden, geoorde futen, eiders, brilduikers, middelste zaagbekken, een roodhalsfuut, kuifduikers en mijns inziens de mooiste waarneming van de dag een groepje van zes ijseenden! Wat een fantastische eendjes zijn dat toch!

IJseend - Long-tailed Duck

IJseend – Long-tailed Duck

IJseend - Long-tailed Duck

IJseend – Long-tailed Duck

Het loopt inmiddels tegen tweeën, dus wordt het tijd om al vogelend in noordelijke richting te gaan rijden. We willen nog even naar het Oude Land van Strijen. Onderweg vliegt er tussen Stellendam en Melissant een prachtig mannetje blauwe kiekendief over. Aan de zuidkant van het Oude Land van Strijen vinden tegen half vier al snel de gemelde sneeuwgans.

Sneeuwgans – Snow Goose

Sneeuwgans – Snow Goose

In dit prachtige poldertje waar het miegelt van de buizerds en grote zilverreigers zoeken we lang naar de overwinterende ruigpootbuizerds. We vinden wel wat look-a-likes, maar helaas geen echte “ruwpootbuizerds”, zoals ze vroeger ook wel werden genoemd.

Grote zilverreiger – Great White Heron

Grote zilverreiger – Great White Heron

Terwijl de grote zilverreigers zich verzamelen voor de slaaptrek, sluiten wij ons dagje “soorten vegen in Zuid-Holland” af door de balans op te maken. Met een hop, een koereiger, een roze spreeuw, tien Europese kanaries, een arendbuizerd, een zwarte zeekoet en een sneeuwgans hebben we maar liefst zeven soorten op ons “today-to-do-lijstje” aan kunnen vinken. Tel daarbij op dat we een smelleken, roodhalsfuten, kuifduikers, wilde zwanen, geoorde futen en ijseenden (helaas in Zeeland 😉 ) hebben gezien en het hoeft hier verder geen betoog dat ons dagje “soorten vegen in Zuid-Holland” een groot succes is geweest. 🙂

Grote zilverreiger – Great White Heron

Grote zilverreiger – Great White Heron

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op “Soorten vegen in Zuid-Holland” (2)

  1. Arthur Staal zegt:

    Top Luuk, je hebt weer heel wat unieke soorten gespot. Je verslagen lees ik altijd met veel plezier, je houdt de lezer goed op de hoogte, wat er zoal waargenomen wordt. Dank,
    Arthur staal

  2. Pingback: Nawinterdagje in de noordelijke Delta (2) | VogelPunt

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s