Nawinterdagje in de noordelijke Delta (2)

Dinsdag 24 februari 2015

Dwerggans – Lesser White-fronted Goose

Dwerggans – Lesser White-fronted Goose

Het gaat niet goed met de dwergganzen in Nederland. Na het aanvankelijk goed verlopen herïntroductieprogramma in Zweden, waarbij brandganzen als pleegouders werden ingezet, nemen de aantallen de laatste jaren helaas weer gestaag af. Het gerucht gaat dat er in het broedgebied een zeearend huist die “Goudoogje” bovenaan de menukaart heeft gezet. Voor een gezonde populatie geen probleem, maar voor een kwetsbare als deze waarschijnlijk met catastrofale gevolgen. De bekende plekken om dwergganzen te zien bevinden zich net ten zuiden van Anjum, in het Oude Land van Strijen en in de Vereenigde Harger- en Pettemerpolder bij Camperduin. De eerstgenoemde plek in het noorden van Friesland blijkt de laatste winters steeds minder bij de ‘Lytse Blesgoes’ in de smaak te vallen. Tussen de twee laatstgenoemde plekken pendelen de vogels ’s winters heen en weer, waarbij ze het eerste deel van de winter vaak een voorkeur hebben voor het Oude Land en het tweede deel voor de polders achter de Hondsbossche Zeewering. Opmerkelijk is m.i. dat die heen en weer pendelende “dwergjes” nooit tijdens het heen en weer vliegen worden opgemerkt. Wellicht trekken ze vooral ’s nachts heen en weer?

Dwerggans – Lesser White-fronted Goose

Dwerggans – Lesser White-fronted Goose

Afgelopen zaterdag konden Frank van Duivenvoorde en ik geen dwergganzen vinden in de Pettemerpolder, dus wisten we dat ze waarschijnlijk weer even terug waren in de poldertjes van het Oude Land van Strijen. Zoals in bijna elke vakantie gaan Frank en ik een dagje met good old Henk van der Lubbe op stap. Henk hoopt in augustus vijfentachtig te worden en al ziet hij extreem vroeg opstaan niet meer zo zitten, voor een dagje “op stap met de jongens” komt hij nog graag voor het ochtendgloren uit bed. “Maarrr hep niet ut lef me in mei te vrrragùh, dan is ut me tùh vrrroeg!” klinkt het in onvervalst Leids als Henk zich op de achterbank heeft genesteld. Het maakt Henk niet meer uit waar we gaan vogelen. Zolang hij maar gezellig met ons op pad is, af en toe een bakkie koffie en rond de middag een “jainevertje” krijgt en de daglijst bij mag houden, vindt hij alles best. Dus is het ook geen probleem om aan Franks wens tegemoet te komen en te starten in het Oude Land van Strijen waar we ondanks de harde wind en enkele stevige buien al snel zeven dwergganzen vinden.

Dwerggans – Lesser White-fronted Goose

Dwerggans – Lesser White-fronted Goose

Dwerggans – Lesser White-fronted Goose

Dwerggans – Lesser White-fronted Goose

De weerprofeten voorspellen dat het vanuit het zuidwesten droog en zonnig zal worden, maar als we in Battenoord een grote gemengde groep flamingo’s (Europese, Caribische en Chileense) bekijken, spoelen en waaien we bijna van de dijk af.

Flamingo

Flamingo

Eenmaal bij De Scheelhoek blijken de “Gerrit Hiemstra’s” gelijk te krijgen: het wordt droog en de zon komt erdoor. Bij de Brouwersdam is het ondanks de harde wind goed toeven. De zwarte zeekoet is echter spoorloos, maar we zien wel flink wat roodkeelduikers, kuifduikers, middelste zaagbekken, brilduikers, wat zwarte zee-eenden, twee zilverplevieren, een roodhalsfuut en als kers op de taart: negen ijseenden.

IJseend – Long-tailed Duck

IJseend – Long-tailed Duck

Bij Goedereede zorgt een “sneeuwgans-type” voor wat spanning, maar als we de vogel uiteindelijk later wat dichterbij kunnen bekijken, blijkt het om een ontsnapte Ross’ gans te gaan.

Ross’ gans – Ross’s Goose

Ross’ gans – Ross’s Goose

Een ritje over de Oostdijkse weg, langs Havenhoofd en de buitenhaven van Stellendam levert nog een leuk aantal soorten op voor de daglijst (uiteindelijk 85 soorten). Vervolgens rijden we naar de Tenellaplas in Voornes Duin waar in tegenstelling tot anderhalve week geleden de pestvogels zich nu wel mooi laten bekijken. Terwijl de meeste pestvogels doen zich in Nederland te goed aan sierappeltjes of aan de bessen van bijvoorbeeld liguster, Gelderse roos en contoneaster, weet een klein groepje zijdestaarten jaar op de jaar de maretakken (ook wel vogellijm genoemd) bij Oostvoorne te vinden. Leuk om ze van deze bessen te zien snoepen!

Pestvogel - Bohemian Waxwing

Pestvogel – Bohemian Waxwing

De Europese kanaries van de Maasvlakte laten zich net als een dag of tien geleden veelvuldig horen. Leuk! Een fraaie zichtwaarneming is ons echter niet gegund. Na een minuut of tien vliegen er wel drie exemplaren op, maar deze verdwijnen direct uit zicht aan de oostkant van de Slufter. Ook de arendbuizerd en ruigpootbuizerd, die overwinteren op de Maasvlakte, gaan helaas aan onze neus voorbij, maar gelukkig hebben we rijdend over de A4 ter hoogte van de Starrevaartplas wél de vier zwarte ibissen als afsluiter op deze mooie en gezellige vogeldag! De volgende keer moet ik echter wel mijn camera iets beter richten, maar ze staan achter deze vangrail. Echt waar! 🙂

Zwarte ibis achter de vangrail – Glossy Ibis behind the guardrail 

Zwarte ibis achter de vangrail – Glossy Ibis behind the guardrail 🙂

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

4 reacties op Nawinterdagje in de noordelijke Delta (2)

  1. Pingback: Nawinterdagje in de noordelijke Delta | VogelPunt

  2. Edwin Schuller zegt:

    *vogellijM

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s