Amerikaanse smient nieuw voor Katwijk! (2)

Zaterdag 28 februari 2015

Vanmorgen start ik mijn polderrondje in De Wilck. Naast de gebruikelijke overwinteraars melden zich hier ook de eerst zomergasten: tientallen scholeksters, de eerste grutto’s en een zingende veldleeuwerik. Een van de twee aanwezige slechtvalken schudt de boel enkele malen flink op en dat zorgt voor spectaculaire beelden. Genieten!
Via Zuidbuurt rijd ik naar de Starrevaart. Vlak voordat ik het viaduct over de A4 oprijd, zie ik in de Gecombineerde Starrevaart- en Damhouderpolder de vier overwinterende zwarte ibissen foerageren. Dat is toch leuker dan er moet honderd kilometer per uur langs te knallen.

Zwarte ibis – Glossy Ibis

Zwarte ibis – Glossy Ibis

Zwarte ibis – Glossy Ibis

Zwarte ibis – Glossy Ibis

Op de Meeslouwerplas zoek ik vervolgens enige tijd naar de gemelde kuifduiker, maar helaas zonder resultaat. Wel zie ik een viertal dodaarzen en een ijsvogel. De vogelkijkhut van de Starrevaart is me te druk, dus check ik de plas vanaf de Kniplaan: vierendertig bergeenden, een stuk vijf brilduikers, twee pijlstaarten, ruim honderd scholeksters, een tiental grutto’s, twee kluten en een vrouw nonnetje.

Grote zilverreiger – Great White Egret

Grote zilverreiger – Great White Egret

Als ik me ’s middags samen met Margreet bezondig aan een patatje-met ontvang ik een whatsapp’je van Gijsbert Twigt, een oud-mentorleerling. Hij meldt een vrouwtje zomertaling op het Valkenburgse Meer. “Leuk”, denk ik bij mezelf, “wellicht twitch ik die nog.” De zomertaling zou namelijk nog nieuw zijn voor mijn eeuwige maandlijst. Een kwartiertje later – het patatje is inmiddels weggespoeld met een glas versgeperst sinaasappelsap – ontvang ik opnieuw bericht van Gijsbert. Het betreft een, met een van de adrenaline trillende stem, ingesproken berichtje met de boodschap: “Adult man Amerikaanse smient op Valkenburgse Meer in zuidwesthoek!” Naast dat de Amerikaanse smient sowieso een zeldzame dwaalgast is, is het ook nog eens een nieuwe soort voor Katwijk! Margreet heeft direct in de gaten dat ik er naar toe wil en nadat ik haar thuis heb afgezet, rijd ik direct door naar het Valkenburgse Meer, waar ik me om kwart voor drie aansluit bij Gijsbert en zijn broer Arie, René van Rossum, Arjan van Egmond, Joost van der Sluijs, Fred Klootwijk, Ed Schouten, Peter van Duijn, Sam Gobin, Gerjon Gelling en Teus Luijendijk en sta ik op hun aanwijzingen binnen de kortste keren naar een prachtig mannetje Amerikaanse smient te kijken! Wat gaaf!

Amerikaanse smient - American Wigeon

Amerikaanse smient – American Wigeon

Een overjakkerende slechtvalk en wat later een langs vliegende jonge havik zorgen ervoor dat de groep smienten een aantal malen opvliegt. Een spectaculair schouwspel!

Amerikaanse smient – American Wigeon (foto René van Rossum)

Amerikaanse smient – American Wigeon (foto René van Rossum)

Op zoek naar de ook door Gijsbert gevonden vrouw zomertaling komen we aan de westkant van de plas te staan.

Twitchers bij de Amerikaanse smient – American Wigeon

Twitchers bij de Amerikaanse smient – American Wigeon

Hier laat het Amerikaanse equivalent van onze smient zich, zij het door het riet, ook heel fraai bekijken.

Amerikaanse smient – American Wigeon

Amerikaanse smient – American Wigeon

Als de zomertaling in het niets lijkt te zijn opgelost, lopen we gezellig pratend, maar onderwijl de omgeving scannend terug naar onze auto’s. Teus Luijendijk blijft het scherpst en vindt in een brede sloot in de Ommedijksche polder het (of een) vrouwtje zomertaling! Heel tof!!

Zomertaling – Garganey

Zomertaling – Garganey

Ik praat nog even gezellig bij met Johnny van der Zwaag, Herman van den Brand, Cornelis Fokker, Laurens van der Padt, Laurens van der Wind en ga vervolgens heel tevreden en met dank aan Gijsbert Twigt voor het ontdekken van een nieuwe soort voor Katwijk naar huis terug.

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Amerikaanse smient nieuw voor Katwijk! (2)

  1. Pingback: Amerikaanse smient nieuw voor Katwijk! | VogelPunt

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s