Over uilen, een kleine bur, Groenlandse kolganzen en een dwerggors (2)

Zaterdag 7 maart 2015

Ochtendgloren boven de A12

Ochtendgloren boven de A12

Samen Frank van Duivenvoorde en Jaap Engberts rijd ik vanmorgen een prachtige zonsopkomst tegemoet. We zijn op pad om de bijna adulte kleine burgemeester van Utrecht te twitchen en verder een dagje fijn te vogelen, waarbij we het accent vooral willen leggen op het zien van wat soorten uilen. Zo starten we ergens in het Groene Hart bij een roestplek van veld- en ransuilen. We vinden in wat naaldbomen respectievelijk vier en twee exemplaren. Man, wat gaaf! Helaas is er nog veel te weinig licht om scherpe foto’s te maken, maar het produceren een paar bewijsplaatjes lukt me gelukkig wel.

Velduil – Short-eared Owl

Velduil – Short-eared Owl

Ransuil – Long-eared Owl

Ransuil – Long-eared Owl

Na dit succesvolle begin rijden we naar Utrecht. De afgelopen twee dagen bleek de kleine bur, die hier is gevonden, een heel lastige rakker te zijn. Deze zeer schaarse (zeldzaam in dit kleed) wintergast was niet erg honkvast en liet veel vogelaars tot op het bot verkleumen door uren uit beeld te zijn. Wij vallen vanmorgen echter met de neus in de boter. Bij aankomst op de Leidseweg zien we Bram Rijksen aan de overkant van het water omhoog staan kijken. Dat kan niets anders betekenen of hij heeft de vogel in beeld, maar omhoog kijkend langs de hoge gevels zien wij de vogel niet direct. Met de aanwijzingen van Bram lukt dat even later wel en zien we de prachtige, bijna adulte kleine burgemeester een minuutje op een gevel zitten. Super!

Kleine burgemeester (4e kj) – Iceland Gull (4th cy)

Kleine burgemeester (4e kj) – Iceland Gull (4th cy)

Vervolgens vliegt de burrie op en verdwijnt deze na een korte, maar fijne vliegshow in het niets….

Kleine burgemeester (4e kj) – Iceland Gull (4th cy)

Kleine burgemeester (4e kj) – Iceland Gull (4th cy)

Tijd om op zoek te gaan naar onze volgende target: een in een holte van oude beuk rustende bosuil. De uil wordt snel gevonden en laat zich prachtig bekijken. Fotograferen met mijn eenvoudige handcamera is echter een stuk lastiger, dus moeten we het ook hier doen met een bewijsplaat.

Bosuil – Tawny Owl

Bosuil – Tawny Owl

Hiermee zijn drie van de vier uilen die we vandaag op ons verlanglijstje hebben staan “in the pocket” en kunnen we op weg naar een van ’s werelds grootste uilen: de oehoe. Op allerlei plekken in Nederland duiken ze op dit moment op. (Dispersie na enkele jaren van succesvolle broedseizoenen?) Naast de zgn. “terror-oehoe” van Purmerend zit er ook een exemplaar in het buurtschap Noordeinde net ten zuiden van Kampen. Een eindje rijden, maar daar maal je als rechtgeaarde twitcher niet om.

Om tien uur staan we dan ook met tientallen anderen oog in oog met een prachtige oehoe. Nou ja, oog-in-oog, het beest zit eigenlijk alleen maar te dutten en te suffen en kijkt alleen af en toe door de spleetjes tussen zijn oogleden naar om hem heen tsjilpende huismussen.

Oehoe – Eurasian Eagle Owl

Oehoe – Eurasian Eagle Owl

Oehoe – Eurasian Eagle Owl

Oehoe – Eurasian Eagle Owl

Hoe imposant een oehoe ook is, zo’n slapend beest verveelt toch ook wel weer snel, dus gaan we na, een donatie in de collectebus, terug naar de auto.

Oehoe bij Noordeinde

Oehoe bij Noordeinde

Tsja, en dan is het nog heel vroeg en weten we middels Folker-Jan Hoogstra dat het gisteren door Fred Visscher bij Hippolytushoef ontdekte paartje Groenlandse kolganzen, een ondersoort van “onze kolgans”, nog aanwezig is. Ach, dat is maar anderhalf uur rijden….

Rond half twaalf staan we op Wieringen waar we de Groenlandse kolganzen redelijk snel in de kijker hebben. Van de Groenlandse ganzerik en zijn vrouwtje zijn echter alleen de koppen te zien.

Groenlandse kolgans – Greenland White-fronted Goose

Groenlandse kolgans – Greenland White-fronted Goose

Na een minuut of tien vliegt een deel van de groep ganzen op en met hen ook het paartje Groenlanders. Gelukkig landen ze een stuk dichterbij en kunnen we nu alle kenmerken van deze ondersoort (m.i. met “soort-potentie”) prima bestuderen.

Groenlandse kolgans – Greenland White-fronted Goose

Groenlandse kolgans – Greenland White-fronted Goose

We ouwehoeren even gezellig bij met Joost van Bruggen, Ronald Stolk en Benny Voorn en zetten vervolgens koers naar Callantsoog om de Siberische braamsluiper te twitchen. Deze ontbreekt namelijk nog op de jaarlijst van Jaap en Callantsoog ligt immers op de route naar huis… De overwinterende zeldzame braamsluiper werkt echter niet mee, maar in dezelfde straat ligt bij het vijvertje zoals gebruikelijk de niet te vermijden roze pelikaan.

Roze pelikaan – Great White Pelican

Roze pelikaan – Great White Pelican

De dwerggors van De Stolpen ontbreekt ook nog op Jaaps jaarlijst en deze als lastig bekendstaande vogel wordt om één uur heel gemakkelijk ingetikt en is een mooie afsluiter van een korte, maar erg fijne vogeldag!

Dwerggors – Little Bunting

Dwerggors – Little Bunting

Dwerggors – Little Bunting

Dwerggors – Little Bunting

 

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

6 reacties op Over uilen, een kleine bur, Groenlandse kolganzen en een dwerggors (2)

  1. Hans Groen zegt:

    Mooi verhaal Luuk.

  2. Pingback: Over uilen, een kleine bur, Groenlandse kolganzen en een dwerggors. | VogelPunt

  3. Jeroen Steenbergen zegt:

    Leuk Luuk, en kom nog ’s vaker buurten in het Utregse!

  4. Rien van Ast zegt:

    Gisteren op 30 maart was ik met mijn auto zo rond 17.00 uur van Utrecht over de A12 naar Bodegraven. Een groep van ca 20 vogels vlogen mee tussen het verkeer, alsof ze aan het spelen waren met het verkeer. Ik kom het niet goed wat voor soort vogels het waren. Onderkant wit maar vlg mij ook grijs aan de zijkant. Ik was benieuwd of iemand hier weet wat voor vogel dit is en of iemand dit ook gezien heeft

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s