Zingende Pallas’ boszanger en zomer- en wintergasten

Zaterdag 28 maart 2015

Zondag 22 maart ontdekt August van Rijn in zijn woonplaats Voorburg een baltsende Pallas’ boszanger, een schaarse dwaalgast, die broedt in de Siberische taiga en normaal overwintert in India en Zuid-China. Een stoere ontdekking zo in het voorjaar! De “Pabo”, vogelaarsjargon voor deze fraaie soort, wordt naar mijn gevoel de laatste jaren steeds schaarser. Ik struikel er in ieder geval niet over. 😉
De meeste Pallas’jes worden in het najaar (okt-nov) gevonden. Voorjaarswaarnemingen en dan met name van zingende exemplaren zijn op één hand te tellen. In april 2008 heb ik een paar keer kunnen genieten van een baltsend exemplaar in de Nieuwe Scheveningsche Boschjes in Den Haag. Geweldig vond ik dat! (Zie link 1 en link 2 voor oude vogeldagboekverslagen). Een tweede zingend exemplaar zag ik op 31 maart 2012 in ’t Gooi tussen Hilversum en Laren. Ook daar heb ik enorm van genoten. Zie deze link voor een oud blog met film- en geluidsopnames.

De weerprofeten hebben voor deze zaterdag weinig goeds in petto, maar de meeste weersites beloven dat de eerste uren van de dag nog droog zullen verlopen. Reden voor Bertus de Lange en ondergetekende om vanmorgen toch even op pad te gaan en een poging te doen de Pallas’ boszanger in de kijker te krijgen en vooral om hem te horen te zingen. Dat laatste heeft Bertus, die toch al tientallen Pallas’jes heeft gezien en gevonden,  namelijk nog nooit gehoord. Om kwart over zeven parkeren we langs de Nicolaas Beetslaan (voor een docent Nederlands komen dan direct namen als “Camera Obscura, Hildebrand, Robertus Nurks, Keesje het Diakenhuismannetje, de familie Stastok, e.d. naar boven). Even later hebben we in het struweel van de spoordijk en de wat verwaarloosd ogende volkstuintjes de Pallas’ boszanger in de kijker. Als een “ADHD-ertje” stuitert het kleine zangvogeltje af en toe even “biddend”door de begroeiing. Heel gaaf!

Pallas’s boszanger – Pallas’s Leaf Warbler

Pallas’s boszanger – Pallas’s Leaf Warbler

Zingen doet de “grauwstuitzanger” helaas nog niet, terwijl de heggenmussen, winterkoningen, koolmezen en zelfs een koperwiek niet van ophouden weten! Van de laatste herkennen we de zang niet direct, want hoe vaak hoor je in Nederland nou een “roodvleugeltien” zingen? Koor-zingende koperwieken heb ik weleens eerder gehoord, maar het is voor het eerst dat ik een solitair zingende koperwiek beluister. Erg leuk!

Even na achten komt de “kanarie van de taiga” weer in beeld en horen we ook zijn prachtige zang: een verrassend helder, aan iets winterkoning, fitis, bonte vliegenvanger en boompieper herinnerend liedje, met kanarie-achtige trillers. Net als de vorige keren valt het me op dat de vogel zingen, foerageren en druk bewegen moeiteloos met elkaar combineert. Fantastisch om te zien en te horen!

Bertus en ik heb onze zinnen vandaag ook gezet op de eerste blauwborst van het seizoen en daarvoor rijden we naar de Rietputten bij Vlaardingen. Helaas blijken de “Gerrit Hiemstra’s” het bij het verkeerde eind te hebben, want hier begint het even na half negen al te regenen. 😦 Bertus en ik laten ons hier echter niet door ontmoedigen en banjeren welgemoed door. Er moeten toch wel een ergens een “blauwkeeltje” te vinden zijn. En ja hoor, al snel horen we de eerste “startmotortjes” zingen. Tijdens onze wandeling horen we er minstens vier en zien we één exemplaar kort boven het riet vliegen. Verder zingen er diverse rietgorzen, ontmoeten we prachtige baardmannetjes, vliegt er “knerpend” een man zomertaling op, “hinniken” de dodaarzen, zien we een waterpieper en laat aan het eind van de wandeling een man blauwborst zich kort, maar prachtig bewonderen. Tof!

Blauwborst – Bluethroat

Blauwborst – Bluethroat

Terug bij de auto laten we ons schuilend onder de achterklep de koffie en de door Bertus meegebrachte “oranjekoek” goed smaken. “Wat zullen we nog gaan doen?” vragen we ons af. We willen eigenlijk nog graag op zoek naar kuifduikers en roodhalsfuten in zomerkleed. Maar ja, als het hard waait en regent…. Na raadpleging van de app “Rainy Days” besluiten we toch naar de Brouwersdam te rijden. Het lijkt er namelijk op dat het daar rond een uur of elf droog wordt. Onderweg toeren we rond Ouddorp, op zoek naar zwartkopmeeuwen, wat door de polders en stuiten we op een leuke groep kwikstaarten waartussen ook drie prachtige rouwkwikken rondscharrelen.

Rouwkwikstaart – Pied Wagtail

Rouwkwikstaart – Pied Wagtail

Als we tegen elf uur bij de Brouwersdam aankomen, is het op wat motregen na, droog en kunnen we gebruikmakend van de auto als windscherm prima vogelen.

Zwarte zeekoet – Black Guillemot

Zwarte zeekoet – Black Guillemot

Bij de trailerhaven treffen we de overwinterende zwarte zeekoet op zijn of haar favoriete basaltblok van de strekdam en vinden we verscheidene kuifduikers in verschillende stadia van rui.

Kuifduiker – Slavonian Grebe

Kuifduiker – Slavonian Grebe

Kuifduiker – Slavonian Grebe

Kuifduiker – Slavonian Grebe

Kuifduiker – Slavonian Grebe

Kuifduiker – Slavonian Grebe

We vogelen rustig de hele dam af en zien onder andere nog de nodige kuifduikers, mooie aantallen middelste zaagbekken, een zwarte zee-eend, een groep van een kleine twintig grote sterns, paarse strandlopers, drieteentjes, steenlopers, scholeksters, eiders, rotganzen en diverse roodkeelduikers, waaronder een exemplaar in volledig zomerkleed!

Roodkeelduiker – Red-throated Diver

Roodkeelduiker – Red-throated Diver

Bij de spuikom genieten we een tijdje van twee proestende grijze en één gewone zeehond.

Grijze zeehond – Grey Seal

Grijze zeehond – Grey Seal

Vervolgens rijden we langs de binnenzijde van de Brouwersdam (prachtige man groene specht) naar de Koudenhoek waar we op de Plaat van Markenje de hier te verwachten zwartkopmeeuwen in de kijker krijgen.

Lepelaar – Eurasian Spoonbill

Lepelaar – Eurasian Spoonbill

Op weg naar huis zien we langs de A4 ter hoogte van de Starrevaartplas de inmiddels niet te missen zwarte ibissen foerageren en die vormen het besluit van regenachtige en koude, maar vooral ook leuke vogeldag.

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Zingende Pallas’ boszanger en zomer- en wintergasten

  1. Pingback: Van voorjaar nog geen sprake, maar wel de eerste blauwborst | VogelPunt

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s