Eerste beflijster op telpost Berkheide

Zondag 5 april 2015

Maan - Moon

Maan – Moon

Op deze eerste paasdag ben ik al vroeg uit de veren en sta ik voor zes uur in alleen het licht van de volle maan en wat schaars brandende lantaarnpalen in Rijksdorp te luisteren naar een roepend mannetje bosuil. Een geluid dat sommigen doet huiveren, maar waar ik altijd weer van geniet. Op weg naar de telpost ontmoet ik volkomen onverwacht langs het fietspad tussen Hotel Duinoord en de Telpost Berkheide een andere uilensoort. Een ransuil zit in één van grove dennen te roepen. Fantastisch!

Het krieken van de dag op Telpost Berkheide

Het krieken van de dag op Telpost Berkheide

Op deze bijna windstille ochtend, waarop het een beetje vriest en de maan vol aan de zuidwestelijke hemel staat is het heerlijk om het krieken van de dag in het duin mee te maken. Naast het ruizen van de branding is het, op wat zingende boomleeuweriken na, zo goed als stil en kun je je nog beetje alleen op de wereld voelen. (Voor een filmpje zie deze link).

Tegen zeven uur komt Kees de Mooy me gezelschap houden. Terwijl achter ons een kleine groep gelovigen met liederen en gebeden de opstanding van Jezus viert, kijken wij naar een nog half slapende, van het opkomende zonnetje, genietende boomleeuwerik.

Boomleeuwerik – Wood Lark

Boomleeuwerik – Wood Lark

Terwijl Kees wat kneuen en witte kwikstaarten afroept, zie ik in mijn ooghoek op het zand van de deze winter kaal gemaakte zeereep een ‘verdachte’ lijster invallen. Eén blik door de ‘Fat Lady’ is voldoende om vast te stellen dat mijn vermoeden klopt: een man beflijster! Gaaf, de eerste van seizoen! Nadat ik Kees een blik door mijn telescoop heb gegund, maar ik gauw een bewijsplaatje. Net op tijd, want de vogel verdwijnt tussen de bosschages en laat zich de rest van de ochtend niet meer zien.

Beflijster - Ringed Ouzel

Beflijster – Ring Ouzel

De vogeltrek, waarop we hebben gehoopt, komt helaas niet op gang. Ook de komst van René van Rossum en later van Johan van der Louw brengen daar geen verandering in. In de zeereep graast een hinde en wat verderop stoeit een vossenpaar. Een fraai schouwspel dat ik helaas net niet fotografisch vast kan leggen.

Vos – Fox

Vos – Fox

Vos – Fox

Vos – Fox

Met het warmer worden begint het bloed in de aderen van de boomleeuwerik en daarmee ook het testosterongehalte te stijgen en vliegt de vogel net als een aantal van zijn soortgenoten jubelend omhoog.

Boomleeuwerik – Wood Lark

Boomleeuwerik – Wood Lark

Om kwart over negen houden René en ik het voor gezien (voor de volledige telling zie deze link) en rijden we samen naar Lentevreugd om te kijken of we daar wat voorjaarsgasten kunnen betrappen. Het is er nog rustig, maar na een tijdje ontmoeten we naast de te verwachten soorten als kievit, watersnip, tureluur, waterral, roodborsttapuit, rietgors, kneu en graspieper toch ook één van de soorten waar we hoopten: de blauwborst.

Blauwborst – Bluethroat

Blauwborst – Bluethroat

We treffen drie verschillende exemplaren aan, maar langdurig boven in een struikje zingen, daar hebben ze alle drie nog geen zin in.

Blauwborst – Bluethroat

Blauwborst – Bluethroat

Blauwborst – Bluethroat

Blauwborst – Bluethroat

Inmiddels roept de paasbrunch en nadat we nog een groepje van negen hoog overvliegende lepelaars en twee lachende groene spechten op ons daglijstje hebben bijgeschreven gaan we op huis aan.

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie en getagged met , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s