Blauwstaart op de Zuid-Hollandlijst!

Vrijdag 10 april 2015

Als ik vanmorgen om negen uur op mijn telefoon een door Maarten Langbroek via whatsapp verstuurde foto ontvang, slaat mijn hart een keertje over: een blauwstaart! Wat mega-ontdekking! Maarten vogelt vrijwel altijd in de omgeving van Katwijk, dus die vogel moet op fietsafstand zitten!

Blauwstaart – Red-flanked Bluetail (Foto Maarten Langbroek)

Blauwstaart – Red-flanked Bluetail (Foto Maarten Langbroek)

En dat klopt, want een tel later verschijnt de volgende boodschap in beeld: “In de Coepelduinen langs het fietspad bijna tegen Noordwijk aan.” Ik reageer: “Wat supergaaf! Gefeliciteerd!” Waarop Maarten antwoordt: “Dank je Luuk, ik tril nog na.” Dat laatste is meer dan begrijpelijk als je nota bene in april in mistig weer zo’n mega ontdekt! Fantastisch leuk voor hem! Overigens is het niet de eerste keer dat Maarten een knaller ontdekt, zo vond hij samen met zijn broer Wim op 27 september 2009 in Katwijk een heuse Raddes Boszanger!
René van Rossum stuurt me een paar foto’s om van te likkebaarden. Man, wat wil ik dit vogeltje graag zien! Maar ja, ik sta tot 14.00 uur voor de klas en ook daarna heb ik een afspraak waar ik onmogelijk onderuit kan. “Niet erg,” zeg ik tegen mezelf en tegen de leerlingen, “dat heb je als je een baan hebt.” “Zoiets hebben jullie later ook wel eens, dan zet je gewoon de knop om en ga je weer gewoon door met je werk, zoals ik nu weer fijn les ga geven. Ook heel leuk!

Blauwstaart – Red-flanked Bluetail (Foto René van Rossum)

Blauwstaart – Red-flanked Bluetail (Foto René van Rossum)

In de pauzes zie ik tot mijn geruststelling op mijn telefoon dat de vogel nog regelmatig wordt gezien, dus heb ik er wel vertrouwen in dat het vandaag nog goed gaat komen.
Nadat ik Margreet in de namiddag heb afgezet op haar werk, rijd ik naar Noordwijk, waar ik op deze heerlijke voorjaarsdag samen met Pascal Wink, terwijl om ons heen de boomleeuweriken zingen en de eerste boerenzwaluwen langs vliegen, de duinen inloop. Rond half vijf sluiten we ons bij een vijftiental vogelaars onder wie Fred Klootwijk, René en Jeannet van Rossum en August van Rijn. “Hij zit er nog hoor en laat zich met enig geduld leuk bekijken,” klinkt het geruststellend.

Twitchers Blauwstaart – Red-flanked Bluetail

Twitchers Blauwstaart – Red-flanked Bluetail

August heeft de vogel al snel weer in het vizier en na een blik door zijn telescoop kan ik mij bij de gelukkigen voegen, die de blauwstaart op de Zuid-Holland-lijst hebben staan. Top! De vogel blijkt echter erg schuw en zit meestentijds verscholen in het duindoornstruweel, waarbij we vaak niet meer zien dan de staart, een stukje van zijn flank of kop. Heel af en toe waagt het beestje zich op open terrein. Dan ratelen de dure Canons en Nikons, maar voor mij als digiscoper is de tijd telkens te kort om plaatjes te schieten. Met mijn gewone cameraatje lukt het me gelukkig wel om wat bewijsmateriaal te verzamelen.

Blauwstaart – Red-flanked Bluetail

Blauwstaart – Red-flanked Bluetail

Blauwstaart – Red-flanked Bluetail

Blauwstaart – Red-flanked Bluetail

Na een uur, waarbij het komen en gaan is van twitchers en andere belangstellenden en de vogel zich soms minuten lang schuilhoudt, maar zich ook een paar keer heel fraai laat zien, vertrek ik blij met wat ik gezien heb en met een nieuwe soort op mijn Zuid-Holland-lijst.

Ik rijd nog even naar de Binnenwatering om te zien of de beide kleine burgemeesters nog aanwezig zijn. Ik vind er maar één, waar ik samen met Gijsbert van der Bent enige tijd van geniet. In eerste instantie slaapt de kleine bur, maar uiteindelijk wordt hij wakker, poetst zijn verenkleed en vliegt op naar zee.

Blauwstaart – Red-flanked Bluetail

Kleine burgemeester (2e kj) – Iceland Gull (2nd cy)

Kleine burgemeester (2e kj) - Iceland Gull (2nd cy)

Kleine burgemeester (2e kj) – Iceland Gull (2nd cy)

Terug bij de auto ontvang ik een door Max van Waasdijk verstuurde alert: er vliegt een kraanvogel over de Binnenwatering. Helaas krijg ik het bericht net te laat om de “kraan” nog op te kunnen pikken.

Ik besluit deze fraaie voorjaarsdag door in het avondlicht een tijdje te genieten van een jagende velduil. Een mooi slot!

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie en getagged met , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

5 reacties op Blauwstaart op de Zuid-Hollandlijst!

 1. René van Rossum zegt:

  Ha Luuk !
  Weer een leuk stuk ! Maar je enthousiasme is zo groot over de Blauwstaart dat je ook maar onder de Kleine Burgemeester Blauwstaart schrijft 😃

  • luukpunt zegt:

   Thnx, René!!

   Iets te enthousiast inderdaad. 🙂 Ik heb het inmiddels aangepast.

   Hartelijke groet en tot gauw op de telpost of bij een andere knaller!

 2. Willemijn van Duijn zegt:

  Dag meneer punt,

  als eerst wil ik zeggen dat u on-wijs leuk kan schrijven! Je word er helemaal enthousiast van als je het leest. Ik krijg nu helemaal zin om door de duinen heen te lopen met een camera in mijn hand (natuurlijk niet zo’n mooie dure).De blauwstaart kom ik ook veel tegen in Katwijk. Wat gaaf dat zo’n heel klein vogeltje iets heel groots is voor vogelliefhebbers. Veel succes en plezier bij de volgende shoot!

  Groetjes,
  Willemijn van duijn

 3. Pingback: Maarten Langbroek knalt er weer één in: oostelijke blonde tapuit! | VogelPunt

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s