Lammergier – zure dip

Dinsdag 5 mei 2015

“Dippen hoort bij het twitchen,” zeggen we als vogelaars altijd tegen elkaar, maar vandaag is de dip van de vanmorgen op de Holterberg ontdekte 2e kj lammergier toch wel erg zuur. Samen met Wouter Teunissen ontvang ik – als we op ruim een half uur rijden van de plek zijn – bericht dat de vogel aan het opschroeven is. Op zo’n moment voel je de dip al aankomen, maar geef je de moed natuurlijk nog niet op. Maar na het bericht van Jaap Denee: “Vogel uit beeld. Hoog schroevend en afglijdend in N-NW richting; mensen op N35 tussen Zwolle en Nijverdal maken een kans als ze nu omhoog kijken,” wordt het toch wel moeilijk om nog optimistisch te blijven. Daarbij doen de zondagrijders de naam “Toeristenweg” ook nog eens eer aan….

Filerijden op de Toeristenweg

Filerijden op de Toeristenweg (Foto Wouter Teunissen)

Eenmaal ter plaatse stappen we niet uit, maar laten ons door het open raam door onder meer een breed glunderende Pieter Doorn, Jaap Denee en Hans Tetteroo toe schreeuwen dat we door moeten rijden in noordelijke richting en de N35 richting Zwolle op moeten rijden ….

Dat doen we dan maar. Terwijl ik op de weg let, speurt Wouter onophoudelijk de lucht af, maar zonder resultaat. We besluiten de N35 te verlaten en een punt op te zoeken waar we goed zicht hebben, maar ook hier geen spoor meer van de lammergier. Ook niet als gezelschap krijgen van Bart Brieffies en Herman Bouman.

Herman en Wouter speuren naar de lammergier

Herman en Wouter speuren naar de lammergier

Na een berichtje van Enno Ebels dat de vogel mogelijk bij de Lemelerberg is waargenomen wakkert het vlammetje van de hoop nog even weer op, maar ook hier vinden we geen spoor van de vogel. Tsja, en dan kom je tot het besef dat je een fantastische soort hebt gedipt…. Het hoort erbij, maar het is wel zuur….

Donkere wolken boven Zwolle

Schip met zure appelen boven Zwolle

Om het zuur wat te verzachten besluiten we een plant te twitchen: die vliegen immers niet weg. 😉 Vlak voordat het noodweer boven Zwolle losbarst bewonderen we een twintigtal prachtige wilde kievitsbloemen. Zo smaakt het zuur van de dip weer wat minder scherp.

Wilde kievitsbloem - Chequered Lily

Wilde kievitsbloem – Chequered Lily

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie en getagged met , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Lammergier – zure dip

  1. Jankees zegt:

    Jammer van de dip…..leuk verhaal en mooie foto’s overgehouden!

  2. Pingback: Opnieuw (tevergeefs) op jacht naar de lammergier | VogelPunt

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s