Grote karekiet, witvleugelsterns en een zwarte ibis

Donderdag 7 mei 2015

Vandaag heb ik me ten doel gesteld om witvleugelsterns te vinden en daarom ben ik al op tijd in de omgeving van het Utrechts Plassengebied te vinden. Bij uitstek een plek waar ze in deze tijd van het jaar op kunnen duiken. Het blijkt echter geen gemakkelijke opgave, maar uiteindelijk vind ik twee ‘witvleugelmoeraszwaluwen’ op een plek waar ik ook in het verleden al eens succesvol was: de Wijde Blik tussen Kortenhoef en Loosdrecht. Van een steiger langs de Lambertszkade kan ik een minuut of vijf genieten van twee exemplaren, die samen met zo’n vijfentwintig zwarte sterns en een handvol visdieven tegen de harde wind boven het water van het meer inploegen. Gaaf!

Zicht vanaf de Lambertszkade op de Wijde Blik

Zicht vanaf de Lambertszkade op de Wijde Blik

Een uurtje eerder heb ik langs de Veendijk in Oud-Loosdrecht al enige tijd staan te genieten van een luidkeels zingende grote karekiet. Ook dit jaar zijn ze helaas weer erg schaars. Ik meen in de bocht even een tweede exemplaar te horen, maar wellicht heeft de eerste vogel zich verplaatst. Ik hoor in ieder geval niet twee exemplaren tegelijkertijd zingen. (Edit 9 mei: er zitten inderdaad twee exemplaren!).

Bij het uitkijkpunt langs Lambertszkade tref ik Bert de Jong met wie ik een tijdje tevergeefs zoek naar gemelde kuifduiker.

Zwartkop - Blackcap

Zwartkop – Blackcap

Ik wijs Bert nog even de plek van de grote karekiet en ga vervolgens naar via de Hollandse Kade naar de Groene Jonker, waar de harde wind echter nog steeds spelbreker is. De witvleugelstern die hier enkele dagen heeft rondgehangen blijkt te zijn doorgetrokken; wel vliegen er nog wat zwarte sterns en geniet ik van een aantal geoorde futen.

Geoorde fuut - Black-necked Grebe

Geoorde fuut – Black-necked Grebe

Vervolgens rijd ik door naar het natuurgebiedje Ruygeborg bij Nieuwkoop. Het is hier nogal rustig, maar de zwarte ibis die in het gebied foerageert, laat zich prachtig bekijken. Mijn vogelvriend Jaap Engberts heeft er later vandaag zelfs vier gezien! Zouden de “Starrevaart-zwibissen” stiekem broeden in Nieuwkoopse Plassen? Spannend!

Zwarte ibis - Glossy Ibis

Zwarte ibis – Glossy Ibis

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Grote karekiet, witvleugelsterns en een zwarte ibis

  1. Pingback: Opnieuw (tevergeefs) op jacht naar de lammergier | VogelPunt

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s