Opnieuw (tevergeefs) op jacht naar de lammergier

Zaterdag 9 mei 2015

Vandaag vogel ik met Wouter Teunissen en na ruim zeven weken eindelijk weer eens met mijn (vogel)vriend Frank van Duivenvoorde. Frank heeft zes weken op het zuidelijk halfrond vertoefd, waar hij voor de twee keer heeft deelgenomen aan “The Atlantic Odyssey”. Een fantastische reis van Argentinië via Antarctica en allerlei moeilijk te bereiken en bijzondere eilandjes in de Atlantische oceaan naar Kaapverdië! Hoog tijd om weer eens samen op pad te gaan en wat bij te praten.
Ons plan om in het kader van het Dutch Birding Voorjaarsweekend een dag op Texel te vogelen blazen we in verband met het matige weer (windkracht 7) af. Bovendien zitten we na de melding van Ipe Weeber, dat hij de lammergier in de gisternamiddag bij Dokkumer Nieuwe Zijlen pal boven zijn auto had, weer in “alarmfase 1”. Krijgen Wouter en ik – na de dip van dinsdag 5 mei – een herkansing?
Omdat vervolgwaarnemingen gisteravond uitbleven, lijkt ons op deze winderige zaterdagmorgen echter niet zinvol om direct naar het noorden van het land af te reizen, dus vogelen we wat (plas-dras-)gebiedjes af. We starten bij het Landje van Geijssel, waar we naast tureluurs, grutto’s, kleine plevieren en een kemphaan drie prachtige steltkluten in de kijker krijgen.

Steltkluut – Black-winged Stilt

Steltkluut – Black-winged Stilt

Vervolgens rijden we langs de prachtig slingerende Waver naar de Waverhoek waar ruim zesentwintig paar kluten op de nesten zit. Super! Verder zien we er onder andere bosruiters, oeverlopers, groenpootruiters, zomertalingen, kleine plevieren. Boven de Grote Wije, een plas behorende tot de Botshol, zwieren wat visdieven en zwarte sterns, ploegt een lepelaar laag over het water tegen de wind in, baltst een mannetje bruine kiekendief en zit een havik in een zwarte els op de uitkijk.
We hebben het plan om naar de Groene Jonker te gaan, maar Frank en Wouter willen graag eerst naar de grote karekiet die ik eerder deze week bij Loosdrecht heb gezien. Zo gezegd, zo gedaan! We zijn de auto nog niet uitgestapt of de grote kar laat zijn luide gekras al horen. Het blijft een ontzettend gave zang! Even later wordt mijn vermoeden van twee dagen geleden bevestigd: er zitten in het onooglijke rietkraagje niet één maar twee exemplaren te zingen! Tof!
Op weg naar de Groene Jonker gaat de “pieper”. Alex Bos meldt dat Joost de Jong de lammergier ten zuidoosten van Zoutkamp heeft zien vliegen! Wow, zouden we dan echt een herkansing krijgen?! Frank zet de auto even aan de kant en we maken plan de campagne. We besluiten hangende nieuwe berichten alvast in noordelijke richting te gaan rijden. Mochten er vervolgwaarnemingen komen, dan zijn we in ieder geval al een stuk dichter in de buurt. Een kleine twintig minuten ontvangen we echter opnieuw een “piep”. Alex meldt dat Joost vogel is kwijtgeraakt toen deze in noordoostelijke richting opschroefde… Tsja, dat is even een tegenvaller. Toch besluiten we door te rijden.
Als er echter geen nieuwe berichten komen, heeft het o.i. geen zin meer om naar het Lauwersmeergebied door te knallen. Jammer! We buigen af naar Zeewolde waar we aan de westkant van het natuurgebied Harderbroek als “troostprijs” vier steltkluten en een heel fraaie zomerkleed poelruiter in de kijker krijgen!

Poelruiter en zomertaling – Marsh Sandpiper and Garganey

Poelruiter en zomertaling – Marsh Sandpiper and Garganey

Poelruiter– Marsh Sandpiper

Poelruiter– Marsh Sandpiper

Via de Knardijk en de Oostvaardersdijk (drie kleine zilverreigers bij het Trekvogelgrasveldje) rijden we (in de hoop dat we toch nog naar Groningen worden teruggeroepen) naar huis. De hoop blijkt ijdel, maar wie weet, krijgen we de komende dagen nog een herkansing op de lammergier.

Steltkluut – Black-winged Stilt

Steltkluut – Black-winged Stilt

Steltkluut – Black-winged Stilt

Steltkluut – Black-winged Stilt

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie en getagged met , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s