Iberische tjiftjaf, steltkluten, woudaap en wat hyperactieve koekoeken

Donderdag 14 mei 2015

Vanmorgen zijn Margreet en ik al vroeg op pad: Margreet gaat namelijk met haar beste vriendin Wilma een lang weekend naar Vlieland. Met het openbaar vervoer naar Harlingen is met de dienstregeling op Hemelvaartsdag geen doen, dus breng ik haar even. Bovendien is het ook veel gezelliger dan in je eentje met de trein reizen én ik kan aansluitend mooi even wat vogelen. Als we over de Afsluitdijk rijden, vliegt een mannetje krooneend eventjes met ons op. Leuk!
Nadat ik Margreet heb afgezet bij Rederij Doeksen rijd ik naar de bekende Plasjes bij Harlingen. Vervolgens steek ik via Leeuwarden – Iberische tjiftjaf, voor geluidsopname zie deze link – door naar een mijn favoriete vogelgebieden: het wad bij Westhoek.

Westhoek

Westhoek

Eigenlijk ben ik al te laat, want het is afgaand tij, maar ik geniet toch volop van de “Wadden-dynamiek”. Er zitten enkele tienduizenden steltlopers, waartussen ik met gebruikmaking van die fantastische “Fat Lady” naast de wat algemenere soorten – vele prachtige zomerkleed zilverplevieren – ook zomerkleed krombekstrandlopers, kleine strandlopers en kanoeten ontwaar.
Er is wat trek van gele kwikstaarten, waaronder enkele noordse. In het riet miegelt het van de zangvogels. Een paartje blauwborst is al heel druk met het voeren van de jongen (filmpje van man blauwborst).

Blauwborst – Bluethroat

Blauwborst – Bluethroat

Langs de dijk scharrelen een man en twee vrouw tapuit. Fraaie vogels!

Tapuit – Northern Wheatear

Tapuit – Northern Wheatear

Vervolgens rijd ik via de Sedyk terug richting Harlingen. Ongelooflijk hoeveel kleine karekieten en rietzangers de rietkragen langs de brede sloot onder aan de waddendijk bevolken! Ook zie ik er tientallen paartjes scholeksters en bergeenden. Een man bruine kiekendief vliegt af en toe alarmerend (behoorlijk wat fietsers over de Sedyk) boven een akker (voor een filmpje zie deze link).

Bruine kiekendief (man) – Western Marsh Harrier (male)

Bruine kiekendief (man) – Western Marsh Harrier (male)

Bruine kiekendief (man) – Western Marsh Harrier (male)

Bruine kiekendief (man) – Western Marsh Harrier (male)

Via Kornwerderzand en Breezanddijk rijd ik naar de Dijkgatsweide waar ik voor de tweede keer vandaag een gezellige ontmoeting heb met vader en zoon Martens. Samen kijken we onder andere naar een laat paartje pijlstaarten, twee steltkluten (waar zie je die niet dit voorjaar), een viertal bosruiters, een kemphaan, een zwarte ruiter in volledig zomerkleed, een aantal groenpootruiters, twee bontbekken en een kleine strandloper.

Steltkluut – Black-winged Stilt

Steltkluut – Black-winged Stilt

Bosruiter - Wood Sandpiper

Bosruiter – Wood Sandpiper

Vanavond sta ik op een niet nader te noemen plek in de regio op de uitkijk voor een paartje woudapen, een in Nederland zeer schaarse broedvogel. Het mannetje arriveerde al eind april en heeft vanaf die tijd onafgebroken gebaltst.

Woudaap (man) – Little Bittern (male) (Foto uit 2008)

Woudaap (man) – Little Bittern (male) (Foto uit 2008)

De afgelopen dagen liet hij zich echter nagenoeg niet meer horen en dat kan maar één ding betekenen: hij is gepaard. En inderdaad kwam mij gisteren ter ore dat het mannetje samen met een vrouwtje was gezien. Fantastisch toch!
Vanavond laat het mannetje zich pas na een uur horen en dan ook nog eens met maar een bescheiden aantal “blafjes”. (Voor een geluidsopname een jaar of drie geleden gemaakt op een andere locatie zie deze link.) Terwijl ik met vermaak met baltsende dodaarzen, blauwborsten, bosrietzangers, baardmannetjes en andere rietvogels sloven twee koekoeken zich enorm uit. Voor filmpjes van twee zingende vogels zie deze links: link 1, link 2 en link 3.

Koekoek – Common Cuckoo

Koekoek – Common Cuckoo

Op twee plaatsen zitten ze te roepen. Af en toe jagen ze onder luid protest van de rietvogels over het gebied achter elkaar aan.

Koekoek – Common Cuckoo

Koekoek – Common Cuckoo

Eén keer zie ik een vrouwtje heel sneaky het rietveld in zeilen. Na een paar minuten komt zij er weer uit zetten en even later zit zij heel triomfantelijk in een boom.

Koekoek – Common Cuckoo

Koekoek – Common Cuckoo

Er wordt ook succesvol gejaagd op dikke rupsen. Regelmatig zie ik een mannetje met een rups aankomen, die hij vervolgens in zijn favoriete boom met één hap wegwerkt.

Koekoek – Common Cuckoo

Koekoek – Common Cuckoo

Als de soort waarom het me vanavond te doen is – de woudaap – zich na tweeënhalf uur posten nog niet heeft laten zien, besluit ik tegen half tien te vertrekken. Ik ga de komende tijd nog wel een keer voor een herkansing, denk ik bij mezelf. Maar die herkansing komt sneller dan ik heb verwacht…
Op weg naar de auto kom ik Garry Bakker tegen. Leuk! Na een praatje besluit ik samen met Garry om in de schemer nog even terug te lopen in een ultieme poging het nachtactieve reigertje in de kijker te krijgen. Eenmaal ter plaatse heb ik mijn telescoop nog niet neergezet of Garry sist: “Kijk daar! Daar zit het vrouwtje! Onder in het riet, net boven de waterspiegel!” Dat rietrandje heb ik vanavond wel honderd keer gescand, maar toen zat ze er niet. Ondanks dat er bijna geen licht meer is, is de vogel door de verrekijker en de telescoop nog heel goed te zien. Hoe tof!!
Goede foto’s maken lukt uiteraard niet meer onder deze lichtomstandigheden, maar een bewijsplaatje en een paar korte filmpjes maken gaat nog net. (Filmpjes: link 1 en link 2).

Woudaap (vrouw) – Little Bittern (female)

Woudaap (vrouw) – Little Bittern (female)

Na een paar minuten sluipt de “rietaap” weer stiekem uit beeld. Wat een fantastische waarneming! Napratend en nagenietend verlaten Garry en ik in het laatste licht deze prachtige postzegel natuur in de Randstad.

Zonsondergang

Zonsondergang

 

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Iberische tjiftjaf, steltkluten, woudaap en wat hyperactieve koekoeken

  1. Peter C. Meijer zegt:

    Mooi verslag

  2. Pingback: Breed- en blauwbekken tijdens Top of Holland 2015 (The whole story) | VogelPunt

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s