“Terek op nat grasland; flamingo’s op plas-dras”

Zaterdag 30 mei 2015

Als Frank van Duivenvoorde en ik vanmorgen in het natuurgebiedje, dat luistert naar de naam “Natte Graslanden”, na enkele minuten scannen door onze telescopen de terekruiter hebben gevonden (Frank uiteraard als eerste 🙂 ) en ik in mijn linker jaszak naar mijn altijd aanwezige “digiscoopcameraatje” graai, merk ik tot mijn schrik dat deze daar niet meer in zit. “Thuis laten liggen? Kan, maar niet aannemelijk. Tijdens de wandeling uit mijn zak gevallen? Kan, maar opnieuw niet aannemelijk. In de auto uit mijn jaszak gerold? Kan, en lijkt het meest aannemelijk”, stel ik mezelf gerust. Teruglopen naar de auto is me te ver, dus maak ik met mijn gewone camera en mijn telefoon wat opnames. Helaas zonder een bevredigend resultaat….

Terekruiter – Terek Sandpiper

Terekruiter – Terek Sandpiper

Ik probeer, in een ultieme poging toch een bewijsplaatje te maken, met mijn gewone camera te digiscopen. Resultaat: een baggerplaat. 😦

Terekruiter – Terek Sandpiper

Terekruiter – Terek Sandpiper

Verdere pogingen om een foto te maken, laat ik dus maar varen en ik geniet door de telescoop van de “terek”, die zich vanuit het eerste vogelkijkhutje ondanks tegenlicht en de betrekkelijk grote afstand leuk laat bekijken. Nadat we enige tijd deze zeldzame steltloper hebben bestudeerd en bewonderd, besluiten we het vanaf een andere plek te gaan proberen. Wat verderop hebben we waarschijnlijk betere waarnemingscondities. Na een gezellig praatje van Eric Roeland lopen we door in oostelijke richting waar we vanaf het kijkscherm met veel beter licht naar de zeldzaamheid kunnen speuren.

Terekruiter – Terek Sandpiper

Terekruiter – Terek Sandpiper

Na wat onrust onder met name de steltlopers (onder andere tientallen bontbekken) strijkt de terekruiter een stuk dichterbij neer en laat hij zich korte tijd in mooi licht goed bekijken. Helaas vliegt hij al snel weer op om een stuk dieper in het gebied weer neer te strijken. Met onze “fat ladies” is de vogel dan steeds goed te onderscheiden en we zijn dan ook heel content met deze waarneming. We maken nog even een gezellig ouwehoerpraatje met Eric en topfotograaf en vogelaar Karl Mauer, waarna we teruglopen en in de auto op de middenconsole mijn cameraatje terugvinden. Pffff.
Na een bak sterke koffie en door Frank meegebrachte gevulde koek vervolgen we ons rondje in de Flevo. Veel valt er echter niet te beleven. Wel zien we op diverse plaatsen grote groepen gierzwaluwen foerageren en is in de “blur” van zowel de Kleine als de Grote Praambult te zien dat er een zeearend op het nest zit.
Aangezien de “pieper” in alle toonaarden zwijgt en wij het met deze voor ons onverwacht harde wind niet zien zitten om allerlei plekken af te speuren, besluiten we er niet zo’n lange vogeldag van te maken. We rijden echter nog niet direct naar huis: Frank heeft door zijn deelname aan “The Atlantic Odyssey” de “wilde flamingo’s” gemist. Dus maken we een kleine omweg en lopen we bij Durgerdam naar het kijkscherm bij het plas-drasgebiedje in Polder IJdoorn.

Flamingo – Greater Flamingo

Flamingo – Greater Flamingo

Vanaf de dijk zijn de vier flamingo’s, die in 2014 en 2015 eerst als groepje van vijf op allerlei plekken in Europa opdoken en nu al maanden in Nederland rondhangen, al goed te zien, maar uiteraard lopen we nog door naar het kijkscherm om vanaf daar het “plas-dras” af te speuren op steltlopers.

Flamingo – Greater Flamingo

Flamingo – Greater Flamingo

Bij het kijkscherm treffen we Jurren Koerts, namens Natuurmonumenten beheerder van het gebied. Hij nodigt ons op zijn ronde door het gebied. Een uitnodiging die we natuurlijk graag aannemen.

Flamingo – Greater Flamingo

Flamingo – Greater Flamingo

Flamingo – Greater Flamingo

Flamingo – Greater Flamingo

Tijdens de mooie, gezellige wandeling vertelt Jurren ons van alles over het gebied, ontmoeten we allerhande vogels, waaronder tientallen zwartkopmeeuwen en lepelaars (waaronder al vliegvlugge jongen), een koekoek, een man krooneend, tientallen adulte grutto’s (zonder jongen 😦 ), kluten, tureluurs, een kanoet, baardmannetjes en allerlei andere rietvogels en hebben we zicht op Durgerdam en Zeeburg, zoals we dat nooit eerder hebben gehad.

Zicht vanuit Polder IJdoorn op Zeeburg met in de voorgrond vier flamingo’s

Zicht vanuit Polder IJdoorn op Zeeburg met in de voorgrond vier flamingo’s

Om een uur of één bedanken we Jurren voor de leuke rondleiding en gaan we tevreden met de “Terek op nat grasland en de flamingo’s op plas-dras” naar huis.

Kanoet – Knot

Kanoet – Knot

Lepelaar – Eurasian Spoonbill

Lepelaar – Eurasian Spoonbill

 

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie en getagged met , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s