Tiende (vierde) geval Bairds strandloper in Nederland!

Zaterdag 18 juli 2015

Meer dan een half dagje buitenspelen zit er op deze zaterdag voor Frank van Duivenvoorde en mij niet in, dus zijn we – om vanmorgen toch nog wat te kunnen vogelen – al redelijk op tijd op pad. Ons doel is het zien van de eerder deze week door Johanna van Dillen-Staal bij Mariëndal (Den Helder) ontdekte Bairds strandloper. Met nog maar negen aanvaarde gevallen in Nederland is deze steltloper van het Amerikaanse continent met recht een megazeldzaamheid te noemen. Het blijkt vanmorgen ondanks de slechte lichtomstandigheden geen kunst om de vogel te vinden, want deze scharrelt wat afgezonderd van een groepje kleine strandlopers, wat bontjes en een drieteentje op relatief korte afstand langs een slikrandje. Tof!

Bairds strandloper – Baird’s Sandpiper

Bairds strandloper – Baird’s Sandpiper

Als Cornelis Fokker en Herman van den Brand arriveren is de vogel net even opgevlogen, maar we vinden hem – soms even op het verkeerde been gezet door een look-a-like drieteen of kleine strandloper – meestal snel terug. Een kwartiertje later komt ook Kees de Vries aanlopen. Leuk! Met vijf man naar een superzeldzame steltloper kijken, dat heb ik niet eerder meegemaakt. Waar is iedereen?!
Nadat we de Baird’s wat heen en weer hebben zien vliegen, zie ik deze plotseling weer redelijk dichtbij rondscharrelen. Door de slechte lichtomstandigheden (en mijn gebrek aan fotografen-skills 😉 ) lukt het me niet om scherpe plaatjes te maken. Bovendien kijk ik liever door de kijker naar deze fraaie dwaalgast, dan dat ik mijn tijd verdoe met pogingen om de vogel te fotograferen. 🙂

Bairds strandloper – Baird’s Sandpiper

Bairds strandloper – Baird’s Sandpiper

De vogel laat zich bij tijd en wijle erg leuk bekijken en bij het opvliegen is zelfs een keer de vluchtroep (een kort “prrriet”) te horen. Fantastisch!

Bairds strandloper - Baird's Sandpiper

Bairds strandloper – Baird’s Sandpiper

Als de vogel op wat grotere afstand weer invalt en zijn verenkleed begint te fatsoeneren, maak ik wat provisorische filmpjes (link 1 en link 2).
Het vrouwkleed nonnetje dat we zien mag hier ook niet ongenoemd blijven (toch Max? 🙂 ).

Nonnetje - Smew

Nonnetje – Smew

Frank en ik nemen afscheid van Kees, Cornelis en Herman en maken we op weg naar huis nog een rondje langs wat geïnundeerde bollenlandjes. De gisteren gemelde lachstern vinden we niet, maar in totaal zien we wel ruim zeshonderd kemphanen, waarvan ruim de helft op een onderwater gezet stuk grasland bij Grote Sloot. Erg leuk!

Kemphaan – Ruff

Kemphaan – Ruff

Kemphaan – Ruff

Kemphaan – Ruff

Rond half één zijn we (weerstand geboden aan een ongetwijfeld leuke twitch naar de griel bij De Banken) heel tevreden met ongetwijfeld de tiende (mijn vierde) Bairds strandloper voor Nederland op zak!

Links naar blogs over mijn eerste, mijn tweede en mijn derde Bairds strandloper.

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie en getagged met , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s