Fijne eerste najaarstrektelling op De Puinhoop

Zaterdag 22 augustus 2015

Eind augustus, een heldere, vrijwel windstille nacht en een in de vroege ochtend naar windkracht 3 aanhalende zuidoostenwind, dan heb je als vogelaar de keus uit: bosjes kloppen of landtrektellen. Ik kies vandaag voor het laatste en besluit op tijd op De Puinhoop te gaan staan.
Als ik echter om kwart over zes over de Buitenwatering rijd, zie ik dat er twee “Sluuswachters” vanaf de westkant van de sluis aan het vissen zijn. Dan maar iets later op De Puinhoop, want dit is niet iets waar ik me niet direct van los wil maken. Fantastisch om de beide ijsvogeltjes om beurten te zien vissen! Ik doe in het vroege licht een paar pogingen om deze fraaie beestjes fotografisch vast te leggen. Iets wat uiteraard niet naar de tevredenheid lukt, maar het bewijs dat er inderdaad twee zijn is met onderstaand plaatje wel geleverd.

IJsvogel - Kingfisher

IJsvogel – Kingfisher

Op de parkeerplaats tref ik Frank van Duivenvoorde, die na mijn verhaal over de ijsvogeltjes, eerst nog even naar de Buitensluis loopt. Ondertussen installeer ik me op de telpost en geniet ik van het ontwaken van de dag.

Zonsopkomst op De Puinhoop

Zonsopkomst op De Puinhoop

Al snel krijg ik gezelschap van Sjaak Schilperoort en even later sluiten ook Frank, René van Rossum en Annelies Marijnis aan. Samen met hen en wat later op de ochtend ook Gijsbert van der Bent en Wouter Teunissen geniet ik van de eerste echte landtrek van dit najaar, want ja, voor veel zomergasten en dus ook voor de trektellers is in het najaar al weer begonnen.
Van echt gestuwde najaarstrek is vanochtend nog geen sprake, maar de eerste uren van de ochtend vliegen met name de gele kwikstaarten en de gierzwaluwen leuk door.

Gierzwaluw – Swift (foto René van Rossum)

Gierzwaluw – Swift (foto René van Rossum)

Als krenten noteren we onder andere een langs jakkerende boomvalk, even later gevolgd door een paniek zaaiende, jonge slechtvalk.

Boomvalk – Hobby (foto René van Rossum)

Boomvalk – Hobby (foto René van Rossum)

Slechtvalk – Peregrine (foto René van Rossum)

Slechtvalk – Peregrine (foto René van Rossum)

Daarnaast zien we een jonge bruine kiekendief, die wordt gepest door een zevental eksters, vier wespendieven, een jonge purperreiger, een kleine zilverreiger, die even de indruk geeft van een koereiger, de eerste kramsvogels van het seizoen en sneuvelen de maandrecords voor blauwe reiger (17) en grote bonte specht (11).

Bruine kiekendief – Marsh Harrier

Bruine kiekendief – Marsh Harrier

Purperreiger – Purple Heron (foto René van Rossum)

Purperreiger – Purple Heron (foto René van Rossum)

Kortom: we hebben vanmorgen met koffie, door René meegebrachte kletskoppen, gezelligheid en prachtige vogels een fijne eerste najaarstrektelling op De Puinhoop beleefd!

Voor de volledige telling zie deze link.

Kramsvogel - Fieldfare (foto René van Rossum)

Kramsvogel – Fieldfare (foto René van Rossum)

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Fijne eerste najaarstrektelling op De Puinhoop

  1. Pingback: Negendooder en Grijze Koetplevier | VogelPunt

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s