Roodpootvalk op bestelling geleverd

Zondag 23 augustus 2015

Met een doorstaande zuidoostenwind 4-5Bft kan ik uiteraard niet uitslapen vandaag en ‘moet’ ik opnieuw naar De Puinhoop. In deze tijd van het jaar met deze weersomstandigheden zouden er zomaar wat leuke soorten over kunnen trekken. Terwijl er gisteren op diverse plekken duinpiepers en ortolanen overtrokken, wisten deze schaarse doortrekkers onze telpost helaas te omzeilen of onopgemerkt te passeren. Ook de door René van Rossum bestelde roodpootvalk liet zich niet zien.
Samen met Noël Aarts loop ik om kwart over zes verwachtingsvol de telpost op. Niet veel later volgen van René van Rossum en Otto Thomas. Qua vogeltrek is het op dat moment nog niet veel, al is een groep van negenentwintig gele kwikstaarten natuurlijk wel erg leuk! Drie vossen (een moer met haar twee bijna volgroeide welpen) zorgen in het vroege ochtendlicht voor het nodige vermaak. Scherpe digiscoopplaatjes zijn er op dit vroege uur – de zon is nog maar net boven de einder – echter nog niet te maken, maar een filmpje lukt toch aardig. 🙂

Vos – Fox

Vos – Fox

Annelies Marijnis en twee trektellers in de dop: Jaap van Duijn (jr) en Jaap van Duijn (sr) sluiten zich bij ons aan. Er vliegt beduidend minder dan gisteren, maar ook vandaag wordt weer eens bewezen dat “uren-maken” op dagen met weinig vogeltrek loont. Terwijl ik heel relaxed de boertjes, giertjes, gele kwikken en de door Noël opgedreunde aantallen over zee vliegende sterns en meeuwen noteer, verschijnt er boven de zeereep opeens een valkje, dat we enkele seconden later kunnen determineren als roodpootvalk! Man, wat een knaller! Het juveniele valkje laat zich kort maar fraai zien, scheert vanaf de zeereep in zuidoostelijke richting rakelings langs de noordkant van de telpost en verdwijnt dan in de door het tegenlicht veroorzaakte “blur”! Wat een fantastische waarneming! Je zou de vreugdekreten op zo’n moment eens moeten horen! Geweldig!

Roodpootvalk – Red-footed Falcon (foto René van Rossum)

Roodpootvalk – Red-footed Falcon (foto René van Rossum)

In de hierop volgende twee uur is er wat we noemen “onderhouden trek”. Noël wijst ons onder andere op drie dwergsterns en wat groepjes Noordse sterns. Altijd leuk! Verder moeten we het doen met de te verwachten soorten in deze tijd van het jaar. Johnny van der Zwaag komt ons nog even gezelschap houden en krijgt amper de tijd om een paar slokken van zijn hete koffie te nemen, want Noël heeft een laag over water vliegende visarend in de kijker. Gaaf! Het is een jonge vogel, die zich, als hij uiteindelijk wat omhoog komt, leuk laat zien! Een mooie afsluiter van deze trektelling en ik kijk uit naar René’s volgende “vogelbestelling”.
Voor de volledige telling zie deze link.

Roodpootvalk – Red-footed Falcon (foto René van Rossum)

Roodpootvalk – Red-footed Falcon (foto René van Rossum)

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie en getagged met , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s