Sprokkelen op De Puinhoop en een morinelplevier in de polder

Zaterdag 12 september 2015

De Puinhoop

De Puinhoop

Tegen alle verwachtingen in is het vanmorgen sprokkelen op De Puinhoop. In eerste instantie zijn er bij wijze van spreken meer vogelaars (20+) dan overtrekkende vogels te noteren. 😉
In het derde teluur horen we even na achten een geluidje dat van een plevier -hoogstwaarschijnlijk een morinelplevier – afkomstig moet zijn, maar we horen het geluid te kort en van te ver weg om de waarneming echt als zeker te kunnen noteren. Sjaak Schilperoort heeft gelukkig zijn geluidsopnameapparatuur aan staan en dat geeft later vandaag uitsluitsel: het was er gewoon één! Heel leuk en goed voor ons zelfvertrouwen! 🙂

Links het sonogram gemaakt door Sjaak – Rechts een sonogram op xeno-canto.org

Links het sonogram gemaakt door Sjaak Schilperoort –
Rechts een sonogram op xeno-canto.org

Voor een geluidsopname zie deze link:

In het vierde teluur volgt er opnieuw een fraaie waarneming: een duinpieper kondigt al roepend zijn komst aan, vliegt pal over de telpost en laat zich heel fraai zien! Een heel fijne waarneming en pas mijn eerste “zandpieper” dit seizoen; voor René van Rossum en Frank van Duivenvoorde daarentegen het vierde exemplaar in vier opeenvolgende dagen. Het lijkt een goed jaar te worden voor deze schaarse doortrekker. Voor een geluidsopname zie deze link.
In dit uur passeert ook een mooi aantal huiszwaluwen: tweeënzestig, waaronder een groep van zesenveertig. Aan het eind van de telling blijft de teller steken op honderd en twaalf exemplaren, voor de maand september de derde dag ooit voor deze leuke soort.
Voor volledige telling zie deze link. (Sjaak heeft een uur langer doorgeteld en dat leverde hem als bonus de vroegste sneeuwgors voor De Puinhoop.)

Na afloop van de telling ga ik in de Elsgeesterpolder op zoek naar de gisteren door Frank van Duivenvoorde ontdekte morinelplevier. Het geïnundeerde bollenland waar Frank de vogel gisteren vond, ligt er helaas verlaten bij. Een stuk naar het oosten zie ik echter een groep kieviten, spreeuwen en goudplevieren vliegen. Ik besluit daarom naar de parallelweg langs de A44 te rijden om daar mijn geluk te beproeven. Een goede keus, want hier vind ik binnen de kortste keren de adult winterkleed morinelplevier, die zich enige tijd leuk laat bekijken.

Morinelplevier – Dotterel

Morinelplevier – Dotterel

Morinelplevier – Dotterel

Morinelplevier – Dotterel

Helaas lopen er vanaf de andere kant twee fotografen/vogelaars het gebied in, waardoor de toch al rille groep kieviten en plevieren een aantal malen op de wieken gaat en uiteindelijk in noordwestelijke richting wegvliegt. Gelukkig lees ik op waarneming.nl dat de vogel later vanmiddag weer terug is gevonden op de geïnundeerde bollenakker en dat nog meer vogelaars van deze prachtige morinelplevier hebben kunnen genieten.

Morinelplevier – Dotterel

Morinelplevier – Dotterel

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s