Dagje vogelen op een leeg Texel

Zaterdag 26 september 2015

Goede tijd van het jaar, goede weersomstandigheden, gemotiveerde vogelaars, dé ingrediënten voor een succesvol dagje bosjes kloppen, duinen struinen, hvp’s, akkers en luchten afspeuren oftewel zeldzaamheden zoeken op vogeleiland Texel.

“Hoop” gloort aan de horizon

“Hoop” gloort aan de horizon

Vol goede moed varen Frank van Duivenvoorde, Jaap Engberts, Kasper Hendriks en ondergetekende met het veer van half acht vanuit Den Helder over het Marsdiep naar ’t Horntje. Een prachtige zonsopkomst, drie langs trekkende zwarte sterns en een “wielende” bruinvis dragen bij aan een mooie start van deze vogeldag. Eenmaal op de noordpunt blijkt al echter gauw dat – op soorten als graspieper en roodborsttapuit na – er vannacht weinig “aankomst” is geweest. Wel vinden we in het eerste “tuintje” een zwijgzame bladkoning die zich fraai laat bekijken. Leuk!

Bladkoning in het struweel van het eerste tuintje.

Bladkoning in het struweel van het eerste tuintje.

Maar verder vinden we vandaag ondanks intensief vogelen geen schaarse doortrekkers of zeldzaamheden meer. Wel kruist een aantal leuke soorten ons pad: twee blauwe kiekendieven*, een smelleken, een slechtvalk, diverse paapjes, drie zwarte sterns, een late bosruiter, een kleine veertig geoorde futen, een “biscuit-spreeuw” en de al enige dagen in Waal en Burg bivakkerende rosse franjepoot. Bewijsplaatjes heb ik niet, want mijn digiscoop-cameraatje blijkt ook nog eens de geest te hebben gegeven. Ach, soms zit mee en soms zit het tegen. 🙂 Niet iets om je dag door te laten verpesten: we hebben op het lege Texel een erg leuke en gezellige dag beleefd.

* Een ten zuiden van de Krimweg op grote afstand en in tegenlicht jagende blauwe kiekendief zorgde rond het middaguur nog wel even voor wat spanning: het zou toch geen steppekiek zijn….. Simpel filmpje waarin deze blauwe kiek samen met een torenvalk een havik probeert te verjagen via deze link.

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s