Waar blijven de vinken en de lijsters?

Zaterdag 10 oktober 2015

Maan, Jupiter en Venus

Maan, Jupiter en Venus

De maan, Jupiter (met vier zichtbare manen) en Venus staan nog helder aan het firmament als ik me vanmorgen tegen zeven uur op De Puinhoop installeer. Maar al snel nadat ik gezelschap krijg van onder andere Noël Aarts, René van Rossum, Frank van Duivenvoorde en Sjaak Schilperoort betrekt het en tegen de tijd dat het licht wordt en telpost wordt overspoeld met vogelaars, is het helemaal bewolkt.

De verwachtingen qua vogeltrek zijn best hooggespannen, want de weergoden en -profeten voorspellen samen met sites als flysafe-birdtam.eu respectievelijk goede weersomstandigheden en veel vogeltrek.

Bovendien, met onze gut-feeling zit het ook wel goed: 10 oktober met deze weersomstandigheden, dan moet het toch gewoon “losgaan”?! Maar helaas, we komen bedrogen uit: met iets meer duizend vogels per uur noteren we in vijf uur hard werken een schamele 5319 exemplaren verdeeld over 63 soorten. Het aantal soorten is wel oké, maar de aantallen zijn (met uitzondering van het telpostrecord voor goudhaantje) gezien de tijd van het jaar echt bedroevend laag. Waar blijven bijvoorbeeld al die vinken en lijsters? Zijn ze verlaat, zijn ze er helemaal niet of vliegen ze zo hoog dat ze ongemerkt passeren? Wie het weet, mag het zeggen. Ook qua “krenten” komen we er bekaaid af. Een grote zilverreiger vliegt prachtig over de telpost, een smelleken jakkert over het kruidenveld ten noorden van de Puinhoop, een slechtvalk zaait paniek onder het zangvogel- en meeuwenvolk, René van Rossum is de enige die een zojuist door wandelaars opgestoten velduil in de kijker krijgt, een adult lichte fase kleine jager dobbert enige tijd voor de telpost en vliegt nadat hij even stormmeeuw heeft getreiterd door naar noord, een door Arjan van Egmond zo’n twee honderd meter voor de telpost opgemerkte grote pieper weet ons onopgemerkt te passeren, waarmee een pal over telpost en veelvuldig roepende Europese kanarie uiteindelijk de topper van de dag wordt. Als je het zo opgesomd ziet staan, lijkt het misschien nog heel wat, maar neem van mij aan dat dat niet zo voelt. Maar zoals jullie weten heb ik het praktisch nooit over half lege, maar meestal over half volle glazen en we lopen na vijf uur trektellen dan ook niet gedesillusioneerd de Puinhoop af, maar roepen optimistisch naar elkaar dat het morgen vast veel beter wordt. 🙂

Voor de volledige telling zie deze link.

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s