“Hoi, hoi….” en “lekker veel pap….” tijdens DB-weekend 2015

Zaterdag 17 en zondag 18 oktober 2015

Ruigpootbuizerd - Long-legged Buzzard

Ruigpootbuizerd – Long-legged Buzzard

Hoi, hoi…” en “Lekker veel pap” zijn mijns inziens de meest gebezigde woorden tijdens het afgelopen Dutch Birding Vogelweekend. Je struikelde werkelijk over de vogelaars, waarbij de recent populair geworden groet “hoi, hoi” de geluiden van de alom aanwezige en overtrekkende koperwieken, kramsvogels, roodborsten en goudhaantjes soms overstemde. Het “lekker veel pap” was ook niet van de lucht en terecht, want ik kan me niet heugen dat ik op Texel zoveel vogels heb gezien. Vooral op zaterdag miegelde het werkelijk van de koperwieken, roodborsten en goudhaantjes, waarbij ik het, wat betreft de laatstgenoemde opmerkelijk vond, dat ze soms met tientallen tegelijk op de grond foerageerden. Iets wat Frank van Duivenvoorde en ik (en met ons vele anderen) nooit eerder op deze schaal hadden waargenomen. Heel gaaf, of zoals Marc Guyt me graag citeert: “Fantastisch“!

Texel

Texel

Wat dit Texel-weekend ook bijzonder maakte, was dat er erg weinig wind stond. Iets wat ik in deze tijd van het jaar niet eerder had meegemaakt en wat het bosjes kloppen, de zee, de duinen en de velden afspeuren heel prettig maakte.

Texel

Texel

In de enorme “pan met dampende pap” moest natuurlijk ook een aantal krenten zitten. Het was dan ook enorm spannend vogelen. In elk bosje zaten bij wijze van spreken vogels. Zo zagen Frank en ik twee dagen lang het eiland afstropend op bijzonderheden een tiental beflijsters, twee klapeksters, ijsgorzen, velduilen, een kleine jager, twee houtsnippen, een grauwe franjepoot, twee strandleeuweriken, een bonte kraai, een zwarte rotgans, een (Siberische?) braamsluiper, een late tuinfluiter en op de valreep bij Het Eierlandsche Huis een door Vincent Stork ontdekte bladkoning (een soort, die tijdens een Texel-weekend niet mag ontbreken, maar die ik eigenlijk liever zelf vind dan twitch).

Twitchers bij de Siberische tjiftjaf

Twitchers bij de Siberische tjiftjaf

De enige echte zeldzaamheid betrof dit jaar een door Ruud van Beusekom op zaterdag bij Loodmansduin ontdekte zwartkeellijster, een enorme knaller, die helaas voordat wij en de meeste andere twitchers arriveerden, al weer verdween en ondanks intensieve speuracties niet kon worden teruggevonden. Het bleek zondagavond de winnende soort en Ruud ontving uit handen van Marc Plomp dan ook meer dan terecht de mooie door Swarovski Optik beschikbaar bestelde verrekijker: een CL 8×30 (zie deze link).

Twitchers bij Loodmansduin

Twitchers bij Loodmansduin

Zaterdagavond hebben we met enkele honderden gelijkgestemde zielen in Het Eierlandsche Huis genoten van het door Vincent Stork op geheel eigen wijze gepresenteerde waarnemingenlog.
Sander Lagerveld nam ons vervolgens mee op zijn spannende en barre zoektocht naar de madanga op het Molukse eiland Buru (wij zullen nooit meer naar een haan kunnen kijken zonder aan Sander en Leon Edelaar te denken 🙂 ).
Arjan Dwarshuis zorgde er met zijn presentatie over zijn “Biggest Year” voor, dat iedere vogelaar met grijze haren verzuchtte “was ik nog maar zo jong en ambitieus”. Top dat Arjan met zijn poging om het “Big Year Record” te verbreken, wil proberen 100.000 euro in te zamelen voor het Birdlife Preventing Extinctions Programme. Donaties via deze link. Van harte aanbevolen!

Kortom: we hebben weer een prachtig Dutch Birding Vogelweekend beleefd!

Texel-weekend-lijst: 113 soorten.

Hieronder nog wat plaatjes gemaakt tijdens het DB-weekend.

Strandleeuwerik - Horned Lark

Strandleeuwerik – Horned Lark

Strandleeuwerik - Horned Lark

Strandleeuwerik – Horned Lark

Grauwe franjepoot - Red-necked Phalarope

Grauwe franjepoot – Red-necked Phalarope

Braamsluiper - Lesser Whitethroat

Braamsluiper – Lesser Whitethroat

Ruigpootbuizerd - Rough-legged Buzzard

Ruigpootbuizerd – Rough-legged Buzzard

Ruigpootbuizerd - Rough-legged Buzzard

Ruigpootbuizerd – Rough-legged Buzzard

Bonte kraai - Hooded Crow

Bonte kraai – Hooded Crow

Keep - Brambling

Keep – Brambling

Klapekster - Great Grey Shrike

Klapekster – Great Grey Shrike

Tapuit - Wheatear

Tapuit – Wheatear

Velduil - Short-eared Owl

Velduil – Short-eared Owl

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

5 reacties op “Hoi, hoi….” en “lekker veel pap….” tijdens DB-weekend 2015

  1. Ben Dielissen zegt:

    Zoals altijd, weer een mooi verhaal… maar Arjan wil vast méér ophalen dan 100.00 euro, ik dacht eerder aan 100.000 euro… Groet, Ben

  2. slagpen zegt:

    Wij hebben ook genoten en erg leuk om elkaar eindelijk eens te hand te schudden! Ga je goed.

  3. luukpunt zegt:

    Dat was inderdaad erg leuk!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s