Vorkstaartplevier – hapax weggewerkt

Dinsdag 20 oktober 2015

Meer dan dertien jaar geleden is het dat ik in de Bantpolder in het Lauwersmeer gebied een vorkstaartplevier zag, hoog tijd om deze waarneming eens te verversen en zoals dat in vogelaarsjargon heet “een hapaxje weg te werken“. Bertus de Lange, voor wie het nog langer geleden is dat hij in Nederland een “zwaluwplevier” zag, gaat graag met me mee en stapt vanmorgen even na zessen op Station-Leiden-Lammenschans bij me in de auto om de zondagnamiddag in de Autrichepolder in Zeeuws-Vlaanderen ontdekte vogel te twitchen. Polder Autriche heeft mij in het verleden al meer moois gebracht: zo’n drieënhalf jaar geleden zag ik hier een heel stoere giervalk (zie deze link). Een topwaarneming!
Om kwart over acht zijn we ter plaatse en begint het speurwerk naar de zeldzame plevier (tweeëntwintig aanvaarde gevallen). Het natuurgebiedje is nog druk bevolkt met smienten, pijlstaarten, overnachtende grauwe ganzen, kolganzen en toendrarietganzen, met daartussen een eenzame, adulte kleine zwaan.
Lennart Verheuvel komt ons gezelschap houden en is degene die de vorkstaartplevier tegen negen uur vanuit het zuiden aan ziet komen. Heerlijk om deze prachtige vogel zo over ons heen te zien vliegen!

Vorkstaartplevier – Pratincole

Vorkstaartplevier – Pratincole

De vogel valt al snel in, loopt op zijn karakteristieke manier wat heen en weer, vliegt nog eens op en gaat dan op betrekkelijk grote afstand wat aan zijn verenkleed zitten poetsen. Dit laatste houdt de vogel ruim twee uur vol…

Vorkstaartplevier – Pratincole

Vorkstaartplevier – Pratincole

Vorkstaartplevier – Pratincole

Vorkstaartplevier – Pratincole

Samen met onder andere Peter Verhelst, Max Berlijn, Bert de Jong, Jaap Dijkhuizen en zijn zoontje wachten we gezellig kletsend op het moment dat de vogel weer opvliegt en zijn spectaculaire vlucht laat zien.

Vogelaars wachten op het moment dat de vorkstaartplevier weer gaat vliegen

Vogelaars wachten op het moment dat de vorkstaartplevier weer gaat vliegen

Twee uur …. dat is best lang. Het grauwe franjepootje dat zich in de vroege ochtend even liet zien, blijft lange tijd onzichtbaar en zorgt dus ook niet voor afleiding, maar we vermaken ons uiteraard best. 🙂

Grauwe franjepoot – Red-necked Phalarope

Grauwe franjepoot – Red-necked Phalarope

Even na elven maakt de vorkstaartplevier aanstalten om te gaan vliegen: er wordt telkens rondgekeken, het verenkleed krijgt een laatste poetsbeurt, de vleugels worden gestrekt en om tien voor elf kiest de bevallige en zeer goede vlieger het luchtruim en geeft een tien minuten durende en vooral fantastische vliegshow weg! Man, wat gaaf! Echt genieten!

Vorkstaartplevier – Pratincole (Foto Lennart Verheuvel)

Vorkstaartplevier – Pratincole (Foto Lennart Verheuvel)

Als de plevier na nog een fraai rondje over het natuurgebiedje in noordelijke richting uit beeld verdwijnt, gaat eenieder zijns weegs. Bertus en ik besluiten al vogelend via de westelijke delta naar huis te rijden. We struinen nog wat over de Oosterscheldekering, neuzen wat rond bij Plompetoren, speuren op diverse plekken de Brouwersdam af en kloppen nog wat bosjes rond de vuurtoren bij Ouddorp. Veel bijzonders levert dat niet op, maar we genieten er volop van en zijn uiteraard heel tevreden met de waarneming van de vorkstaartplevier. Weer een hapaxje van de lijst weggewerkt. 🙂

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie en getagged met , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s