‘Tough / Tof birding’ in Ouddorp

Zaterdag 24 oktober 2015

Ouddorp

Ouddorp

Na twee hete, sterke bakken koffie en een stroopwafel zijn Bertus de Lange, Kees de Vries en ondergetekende klaar voor een dagje vogelen in de duinen rond ‘Vuurtoren Westhoofd’ bij Ouddorp. Van half negen tot kwart over elf vogelen we in de Springertduinen ten zuidwesten van de vuurbaak; van half twaalf tot half twee in het duingebied ten noorden daarvan. Ondanks dat er veel vogels zitten, blijkt het “tough birden” te zijn om wat leuke soorten te vinden. Niets mis me natuurlijk, want het is spannend vogelen in dit prachtige gebied dat je vaak het idee geeft dat je op een Waddeneiland vogelt.

Ouddorp

Ouddorp

In de duindoorns, het helmgras en de loofbosjes en de tuinen met allerhande vegetatie rond de prachtig gelegen vakantiewoningen treffen we veel lijsterachtigen, roodborsten, mezen en goudhaantjes. Daartussen af en toe wat zwarte mezen, een paar tjiftjafs, zwartkoppen, sijsjes, een groene en een grote bonte specht en heel fraai: enkele tientallen goudvinken. Er is flink wat trek van onder andere vinken, sijzen, kepen, wat groepjes zwarte mezen met daartussen een stuk of vijf grote gele kwikstaarten, twee grote lijsters, wat ringmussen, een witte kwik en af en toe een rietgors. Met deze welgevulde “provisiekast” vliegen een smelleken en drie sperwers mee. Een slechtvalk vliegt met een zangvogel in zijn klauwen over zee; de plaatselijke haviken (drie verschillende exemplaren) zorgen regelmatig voor paniek.

Goudhaantje – Goldcrest

Goudhaantje – Goldcrest

Het vinden van een schaarse of zeldzame soort lukt na het middaguur helaas ook niet, maar de spanning blijft in de lucht hangen. Terwijl de vinken en sijsjes maar over blijven trekken en er ook steeds meer groepjes zwarte mezen passeren, zien wij zes roodborsttapuiten, een zwarte roodstaart, een boomleeuwerik en diverse rietgorzen. De lokale haviken stoken ook hier regelmatig onrust. Als we om half twee terug zijn bij de parkeerplaats en ons op de tweede thermoskan koffie willen storten, treffen we een Duits paar dat erg in mineur is. Van hun auto, die naast de onze is geparkeerd, is de zijruit ingeslagen “und alles ist gestohlen.” Dat is wel heel erg zuur! We helpen hen aan het nummer van de politie en zeggen tegen elkaar dat we helaas weer eens bewaarheid hebben zien worden, dat het op deze parkeerplaats heel belangrijk is dat je in je auto niets in het zicht laat liggen….
Na vijf uur stevig vogelen in Ouddorp vinden we dat we het wel welletjes en besluiten we “auto-vogelend” naar huis te gaan. Onderweg leggen we nog even aan in de Lodewijkspolder bij Oude-Tonge, waar we vanaf de dijk de Krammer-Volkerak afspeuren.

Krammer-Volkerak

Krammer-Volkerak

Hier miegelt het werkelijk van de vogels. Erg gaaf! Tussen kieviten en goudplevieren scharrelen bonte strandlopers, twee oeverlopers, zes kleine strandlopers en een kanoet. Op het water geoorde futen, brilduikers, middelste zaagbekken, pijlstaarten, slobeenden, bergeenden, heel apart tientallen zwarte zwanen en vele andere “zwemvliezen”. Op allerlei plekken vissen grote zilverreigers. Echter, de vogel waar het is om begonnen is, een ijsduiker, laat zich niet vinden. De andere soort waar het ons om te doen is, vinden we gelukkig wel: op een eilandje hoog in een boom zit een zeearend stoer om zich heen te kijken.

Zeearend – White-tailed Eagle

Zeearend – White-tailed Eagle

Naast de zeearend zien we nog wat roofvogels, zo vliegt er een vrouwtype blauwe kiekendief over en zit een vrouw slechtvalk rustig haar verenkleed te poetsen. Op de afrastering langs de dijk zit – wat mij betreft best verrassend – een boomleeuwerik. Het is me niet eerder opgevallen dat deze zo’n lange achternagel heeft. Je ziet ze immers niet vaak op een hekje, of in dit geval, het gaas zitten.

Boomleeuwerik – Woodlark

Boomleeuwerik – Woodlark

We besluiten onze vogeldag in het Oude Land van Strijen waar we met enig speurwerk minstens vijftien dwergganzen tellen. De vogels zitten op grote afstand en gaan vaak schuil achter de glooiingen die polders van het Oude Land van Strijen zo kenmerken. Van Dick van Houwelingen horen we dat hij eerder vandaag drieëndertig exemplaren – waaronder drie juveniele – heeft geteld. Het lijkt er helaas op dat het aantal dwergganzen in Nederland gestaag afneemt.

Dwerggans – Lesser White-fronted Goose

Dwerggans – Lesser White-fronted Goose

Dwerggans – Lesser White-fronted Goose

Dwerggans – Lesser White-fronted Goose

Tegen vijven zijn we weer op onze carpoolplaats in Zoeterwoude, waar we na een dagje “tough /tof birding” afscheid van elkaar nemen.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s