Mongoolse pieper en een Humes bladkoning

Zondag 1 november 2015

Roy Slaterus schudt zaterdagnamiddag vogelend Nederland flink wakker: bij het beluisteren van een geluidsopname van een vermeende grote pieper in de Crezéepolder bij Ridderkerk ontdekt hij dat het niet om deze soort, maar om haar veel zeldzamere familielid de Mongoolse pieper gaat! Hoe tof is dat!
Nu is deze megazeldzaamheid niet nieuw voor me – ik zag op 27 januari 2007 een exemplaar bij Woerden – maar ik wil deze prachtige soort toch wel graag zien. Omdat er voor zondagmorgen nogal wat mist is voorspeld, besluit ik dat ik morgen niet aanvallend zal twitchen, maar dat ik eerst de “piep” zal afwachten. Mocht de pieper er morgenochtend nog zitten, dan lijkt de kans me groot dat hij de hele dag blijft …..

Als de “piep” komt, lig ik nog in bed: je moet immers ook wel eens uit kunnen slapen. Eenmaal goed wakker neem ik contact op met Frank van Duivenvoorde, Wouter Teunissen en Jaap Engberts. Frank en Jaap gaan graag mee; Wouter kan helaas niet.
Als we de “climate-gecontroleerde” auto van Jaap uitstappen, valt ons pas op echt op hoe bijzonder de weersomstandigheden voor deze tijd van het jaar zijn: windstil, volop zon en een graad of vijftien. Je zou de vogel op je teenslippers, in een korte broek en T-shirtje kunnen twitchen en dat op 1 november!

Twitchers Mongoolse pieper

Twitchers Mongoolse pieper

Eenmaal ter plaatse besluiten we om boven op de dijk te blijven staan en ons niet aan te sluiten bij de vogelaars die beneden in de polder staan. De vegetatie is namelijk vrij hoog, dus lijkt de kans dat we de vogel vanaf dijk goed kunnen zien ons ondanks het tegenlicht een stuk beter. Het blijkt een goede keus.

Twitchers Mongoolse pieper

Twitchers Mongoolse pieper

Daniël Benders heeft de vogel ondanks dat deze erg skulkt snel in de kijker en met wat uitleg kunnen we volop genieten van deze zeldzaamheid, die ijverig foerageert en meestentijds volledig schuilt gaat in de vegetatie.

Mongoolse pieper – Blyth’s Pipit

Mongoolse pieper – Blyth’s Pipit

Hij verraadt zich telkens, doordat we met dit windstille weer toch het gras wat zien bewegen. Regelmatig zien we zijn kop of een deel van zijn rug. Af en toe komt de vogel wat uit de vegetatie omhoog om een paar tellen om zich heen te kijken, wat mij de kans geeft om onderstaand digiscoopplaatje te maken.

Mongoolse pieper - Blyth's Pipit

Mongoolse pieper – Blyth’s Pipit

Na een halfuurtje kijkt de vogel wat schuin omhoog en vliegt dan, enkele malen roepend, omhoog om een eindje verder in het gebied weer in te vallen.

Mongoolse pieper – Blyth’s Pipit

Mongoolse pieper – Blyth’s Pipit

Dit is voor ons het sein om te vertrekken en nog even elders te gaan vogelen. Na wat wikken wegen – Amerikaanse wintertaling in de Biesbosch of de arendbuizerd op de Maasvlakte – valt, nadat bekend wordt dat Alex Bos en Remco Jousma op de Oude Stuifdijk een Humes bladkoning hebben gevonden, de keus op de “Mavla”.
Hier speuren we eerst tevergeefs naar de arendbuizerd die hier voor het derde jaar op rij lijkt te gaan overwinteren. Vervolgens rijden we naar de Oude Stuifdijk waar we het bij de Humes bladkoning gewoon een kwestie van aanschuiven is. Top!

Twitchers bij de Humes bladkoning

Twitchers bij de Humes bladkoning

Het “adhd’ertje” foerageert als een malle in het struweel op de stuifdijk, waarbij hij een duidelijke voorkeur lijkt te hebben voor de wilgen.

Humes bladkoning – Hume’s Leaf Warbler

Humes bladkoning – Hume’s Leaf Warbler

De Humes is ondanks zijn drukke foerageergedrag prachtig bekijken. We horen hem ook een keer roepen als hij van de ene naar de andere wilg vliegt. Echt een heel gave waarneming!

Humes bladkoning – Hume’s Leaf Warbler (Foto Jaap Engberts)

Humes bladkoning – Hume’s Leaf Warbler (Foto Jaap Engberts)

Vervolgens zoeken we nog een tijdje naar de arendbuizerd, maar helaas vergeefs. Maar met een Mongoolse pieper en een Humes bladkoning in de pocket op deze bijzonder fraaie novemberdag hoor je ons daar natuurlijk niet over klagen. 🙂

Slufter / Maasvlakte op een windstille dag in november

Slufter / Maasvlakte op een windstille dag in november

Mits aanvaard is dit de achtste of de negende Mongoolse pieper voor Nederland en nummer driehonderd vijftig op mijn Zuid-Hollandlijst. 🙂

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s