Savoy en een twitch naar een vale gierzwaluw

Zondag 8 november 2015

Savoy

Savoy

Qua zeetrek zijn we de laatste paar jaar niet verwend, maar onder het motto ‘wie niet waagt, wie niet wint’ sta ik vanmorgen om zeven uur toch maar weer voor een inmiddels spookachtig Hotel Savoy. Een dwergvleermuis foerageert in de ochtendschemering; verder is er zo vroeg in de ochtend uiteraard nog bijster weinig te zien. Toch geniet ik van de geluiden van de ontwakende meeuwen, zwarte kraaien en scholeksters die boven het ruizen van de branding uitkomen. Van de door de ‘windguru’ beloofde westenwind is zo goed als niets meer over. Het zal dus ook vandaag weer sprokkelen worden, maar dat is niet iets om gebukt onder te gaan, want samen met vrienden over zee kijken en onder het genot van een bak koffie wat ouwehoeren, is ook een goede reden om op zondagmorgen aan de kust te staan. 🙂

Al snel krijg ik gezelschap van Frank van Duivenvoorde. Even later gevolgd door Noël Aarts, René van Rossum en enkele anderen. De zeetrektelpost moet het qua aantallen vandaag vooral hebben van de “landtrekkers”: ruim twintigduizend spreeuwen, een kleine drieduizend vinken, met daartussen wat sijsjes, kepen, rietgorzen, grote gele kwikstaarten, een sneeuwgors en vier met de voedselvoorraad meevliegende sperwers. Er ‘sneuvelen’ drie telpostrecords: staartmees (13), pimpelmees (16) en rietgors (35).
Over de zeetrek hebben we ook niet echt te klagen: leuke aantallen jan-van-genten en alk/zeekoeten trekken in beide richtingen langs. De krentjes worden gevormd door een adult donkere fase kleine jager, drie roodhalsfuten en een prachtig grauwe pijlstormvogel. Vooral over de laatstgenoemde zijn we heel opgetogen. De vogel passeert ‘halverwege’ en keilt in het zonlicht prachtig langs. Echt fantastisch!

Savoy

Savoy

Om negen uur komt er vanuit het zuidoosten opeens flink wat mist opzetten: tijd voor gezellige kletspraat en een tweede bak koffie. Inmiddels hebben we de eerste Dutch Bird Alert ook ontvangen: Dick Groenendijk heeft in IJmuiden een vale gierzwaluw ontdekt, een soort waar we vandaag bij Savoy ook onze zinnen op hadden gezet. Tof hoor!
Het gaat bij Frank en ondergetekende toch wel wat jeuken als een half uur later via een alert de volgende informatie binnenkomt: “Even snel voor iedereen de info van de gedragingen van de vogel tot nu toe. Vogel ontdekt boven mijn huis en vrij langdurig rondhangend rond Kruisbergflat, Planetenweg. Daarna langzaamaan richting west en voortdurend zichtbaar vanaf Heerenduinweg met uitstapjes richting bebouwde kom en iets minder richting duin. Boven Snippenbos voor het laatst gezien maar daar langdurig (minuten) ter plaatse. Geen foto’s :(; wel prachtig alle veldkenmerken gezien. Dick.

Na de melding van Enno Ebels dat Ferdy Hieselaar de Pallid Swift heeft gezien, begin ik vast wat koffiekopjes in te pakken…… Na de melding van Gert Ottens: ‘Nu goed in beeld vanaf IJmuiderslag (via Ferdy H.),’ hebben Frank en ik geen verdere aansporing meer nodig. De vogel lijkt het naar zijn zin te hebben in IJmuiden en al hebben we beide zowel in 2013 als in 2014 een exemplaar gezien, we willen de kans op een derde exemplaar niet laten schieten. We verlaten dus de telpost en spoeden ons naar IJmuiden. Voor de volledige telling zie deze link.

Met wat ‘piepjes-in-de-rug” van Thijs Fijen en Gert Ottens arriveren we met het zweet in de handen op de parkeerplaats bij het Kennemermeer. Niet de meest handige plek – maar zoals later blijkt vooral een dure plek: acht euro voor een paar uur parkeren op een achenebbisj parkeerplaats, ik vind het een schande – want de vogel blijkt nog boven de duinen bij de IJmuiderslag te foerageren. Samen met Gert Vonk snellen we over de smalle ‘paadjes’ tussen de duindoorns door naar de plek. Duin op, duin af, ons niets aantrekkend van de scherpe doorns knallen we richting een groepje vogelaars. Af en toe staan we even stil om te kijken of de vogel zien, maar telkens zonder resultaat. Gelukkig komt het goed, want opeens zie ik de vale gierzwaluw boven het gebouw van de reddingsbrigade hangen. Tof! Hijgend en bezweet stellen we onze telescopen op en genieten we van deze prachtige zeldzaamheid!

Vale gierzwaluw in de kijker!

Vale gierzwaluw in de kijker!

De “Fat Ladies” bewijzen hun diensten weer eens, want de vogel is door deze wondertelescopen prachtig te zien! Fotograferen is op deze afstand echter zo goed als onmogelijk en de kenmerken zijn hierop zeker niet te zien.

Vale gierzwaluw – Pallid Swift

Vale gierzwaluw – Pallid Swift

Als we de vogel een kwartiertje hebben bestudeerd, lopen we via de westkant van het Kennemermeer naar de parkeerplaats aan de noordwest van de plas. Onderweg kruisen een stoere slechtvalk en een prachtige velduil ons pad. Eenmaal op de parkeerplaats blijkt vale gierzwaluw al een tijdje uit beeld te zijn.

Maar na een minuut of twintig ‘hangt’ er opeens weer en laat zich op werkelijk weergaloze wijze zien. Wat een prachtig beest!

Vale gierzwaluw – Pallid Swift

Vale gierzwaluw – Pallid Swift

Twitchers vale gierzwaluw - Pallid Swift

Twitchers vale gierzwaluw – Pallid Swift

Kasper Hendriks die ik met whatsapp’jes op de hoogte heb gehouden schuift aan voor zijn nieuwe soort en maakt heel fraaie foto’s als de vogel op enkele tientallen meters afstand keer op keer langs vliegt. Supergaaf!

Vale gierzwaluw – Pallid Swift (Foto Kasper Hendriks)

Vale gierzwaluw – Pallid Swift (Foto Kasper Hendriks)

Vale gierzwaluw – Pallid Swift (Foto Kasper Hendriks)

Vale gierzwaluw – Pallid Swift (Foto Kasper Hendriks)

Inmiddels hebben we ook de ontdekker Dick Groenendijk gesproken en gefeliciteerd met zijn fantastische ontdekking. Dick vertelt ons dat hij met een bakkie koffie in de tuin stond toen hij de ontdekking deed. Hoe stoer is dat!

Vale gierzwaluw – Pallid Swift (Foto Kasper Hendriks)

Vale gierzwaluw – Pallid Swift (Foto Kasper Hendriks)

Frank en ik besluiten nog wat over de Zuidpier te struinen, maar op wat gezellige ontmoetingen met medevogelaars na, levert dat niet veel op. Dus lopen we terug naar de plek waar de vale gierzwaluw nog steeds rondhangt en genieten we samen met enkele tientallen andere vogelaars van deze fraaie dwaalgast. Een waarneming om nooit meer te vergeten!

Twitchers vale gierzwaluw – Pallid Swift

Twitchers vale gierzwaluw – Pallid Swift

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie en getagged met , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Savoy en een twitch naar een vale gierzwaluw

  1. Hoi Luuk, stond zelf bij de Kleine Alk (bij Den Oever) te kijken toen de berichten van de Vale Gierzwaluw binnenkwamen; was eigenlijk van plan om daar te blijven maar toen positieve berichten bleven binnenkomen zo snel mogelijk (met de fiets en trein) die kant op: gelukkig ook mooi kunnen zien samen met een “gewone” Gierzwaluw, moet niet gekker worden; zelfs een aantal keer op een paar meter over/langs me vliegend !

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s