Woestijngrasmus, gááááán!

Zaterdag 14 november 2015

Vrijdagnamiddag tien over vier: na de sportdag op school zit ik gedoucht en wel in een oud T-shirt en een shabby joggingbroek met een bak koffie naast me en “Honolulu King” op schoot met de benen omhoog op de bank het weekend in te luiden. Een minuut later wordt deze toestand van volkomen ontspanning wreed verstoord door een Dutch Bird Alert: WOESTIJNGRASMUS op Terschelling! Op Facebook is een foto opgedoken van de hand van Jacob Jan de Vries met daarop een heuse woestijngrasmus! Het is nog even onduidelijk of het een ‘deserti’ of een ‘nana’ is, maar als het eerste bewijsplaatje wordt meegestuurd, is snel duidelijk dat het om de laatstgenoemde soort gaat. Voor mij een nieuwe soort: de “deserti” zag ik bijna een jaar geleden in Polder Gnephoek bij Alphen aan de Rijn (zie deze link).

Alle alarmbellen gaan rinkelen, het adrenalinepeil knalt naar recordhoogte en het is dus meteen gedaan met de vrijdagmiddagrust. “Terschelling, dus een eilandtwitch, iets waar ik niet echt dol op ben, omdat het altijd zo’n gedoe is. Maar ja, een nieuwe soort, die hoogstwaarschijnlijk met dit slechte weer wel blijft zitten… Ik heb eigenlijk geen keus…. Maar hoe ga ik dat regelen? En wil ik er eigenlijk echt wel heen? Ik heb immers al vogelafspraken gemaakt met Bertus de Lange en Frank van Duivenvoorde.” Lastig, lastig, lastig…

Het is Johan van ’t Bosch, die me na wat heen en weer ge-app en met een uiteindelijk “Gááááán!” over de streep trekt. Tuurlijk moet ik gáááán! Na wat telefoontjes met Frank en Bertus kruip ik achter de computer om bij Rederij Doeksen tickets te bestellen. Frank en Bertus hebben beide al twee woestijngrasmussen (de enige die ooit in Nederland zijn waargenomen) gezien. Bertus besluit te passen; Frank gaat mee voor het avontuur. Later op de avond besluit Wouter Teunissen zich bij ons aan te sluiten. Tof!

Om zes uur vanmorgen stap ik bepakt en bezakt bij Frank en Wouter in de auto. Onderweg speculeren we onder het genot van enkele sterke, zwarte bakken koffie over onze kansen vandaag. We schatten die positief in: het heeft vannacht geregend en er staat een harde westenwind. Weinig kans dat de extreme dwaalgast er vandoor is.

Om kwart voor acht staan we in de terminal van Rederij Doeksen waar we met een tachtigtal gelijkgestemde zielen vol spanning wachten op berichten vanaf Terschelling. Om twee minuten voor acht bereikt ons middels een Dutch Bird Alert het bericht dat Martin Lok de vogel in beeld heeft gehad. Vreugde en opluchting!

“Hij zit er nog!”

“Hij zit er nog!”

Gezellig pratend met allerlei bekenden schepen we tegen half negen in. De “Tiger”, een snelboot, zal ons in ongeveer drie kwartier van Harlingen naar Terschelling brengen.

Terminal Rederij Doeksen

Terminal Rederij Doeksen

Eenmaal aangemeerd in de veerhaven van Terschelling ontschepen we snel en spoeden we ons in colonne richting de jachthaven.

Ontschepen in de haven van Terschelling

Ontschepen in de haven van Terschelling

Het ‘piepje-in-de-rug” dat Sander Bot ons stuurt, bevat niet de boodschap die we allemaal graag willen horen: “Al een uur uit beeld”. Dus is het niet een kwestie van aanschuiven, maar moeten we actief gaan vogelen. Niets mis mee, maar met een nieuwe soort was ‘gewoon aanschuiven’ toch ook wel lekker geweest. We verspreiden ons over het terrein. Lang hoeven we niet te zoeken, want als allerlei mensen beginnen te hollen, weten we genoeg: de vogel wordt gezien!
Het is André-Willem Faber die de woestijngrasmus een paar honderd meter oostelijker heeft teruggevonden: het beestje zit in een tuintje bij de jachthaven. Er worden sprintjes getrokken en even later staat iedereen rond het perk waar de vogel in zou moeten zitten.

Twitchers woestijngrasmus – Asian Desert Warbler

Twitchers woestijngrasmus – Asian Desert Warbler

Als er na een kwartiertje geen spoor van de zeldzame grasmus is te vinden, raken sommige twitchers wat onrustig. Terwijl ik een plaatje van de groep twitchers schiet, zie ik Pieter van Veelen en Jorrit Vlot naar een perkje met rimpelroos slenteren. Opeens zie ik Pieter verstrakken, een fractie later hoor ik hem roepen en zie ik de vogel voor vogel tussen de vegetatie scharrelen. Bam! Hoe tof is dat!!

Woestijngrasmus – Asian Desert Warbler

Woestijngrasmus – Asian Desert Warbler

In het uur dat hierop volgt, maak ik iets mee wat ik in mijn vogelloopbaan niet eerder heb ervaren. De woestijngrasmus blijkt zo tam dat hij zich niets van het tachtigkoppige, enthousiaste publiek aantrekt. Geweldig!

Twitchers woestijngrasmus – Asian Desert Warbler

Twitchers woestijngrasmus – Asian Desert Warbler

De zeldzame grasmus (uit Centraal-Azië, dus echt wel een stukje uit koers) is blijkbaar nog nooit met het concept “mens” in aanraking geweest en loopt volkomen op zijn gemak, voortdurend foeragerend tussen de schare door en laat zich daarbij zelfs niet door mijn bergschoenen – maat 48 – tegenhouden: hij hipt er even op en er direct weer over heen en foerageert vervolgens vrolijk verder. Fantastisch! Zie deze link voor een eenvoudig filmpje.

Woestijngrasmus – Asian Desert Warbler

Woestijngrasmus – Asian Desert Warbler

Als we de vogel uit-en-te-na hebben bekeken, struinen we nog even door de jachthaven op zoek naar leuke vissen, weekdieren, wieren en wat dies meer zij. Vervolgens boeken we onze tickets voor de geplande terugreis van 16.15 uur om naar de boot van 12.30 uur en reizen we opgetogen door de waarneming van deze fantastische woestijngrasmus terug naar huis. Wat een heerlijke nieuwe soort en wat ben ik blij dat ik ben gegáááán! 🙂

Arjan Dwarshuis met de woestijngrasmus

Arjan Dwarshuis met de woestijngrasmus

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie en getagged met , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Woestijngrasmus, gááááán!

  1. Mooi gespot en weergegeven!! Dank hiervoor

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s