“Of je last hebt van regen is een besluit”

Zaterdag 21 november 2015

Of je last hebt van regen is een besluit,” was het zinnetje dat Rein Strijker vroeger gebruikte als hij en ik samen met onze zonen, respectievelijk Wouter Strijker en Willem Punt, op een regenachtige dag gingen vogelen. Een waarheid als een koe en het zinnetje is me dan ook altijd bijgebleven. Ik gebruik het regelmatig en handel er ook naar. En zo kijk ik vanmorgen, als ik even na zessen de eerste thermoskan met koffie vul, ook naar de tegen de ramen kletterende regen. Zelfs als het een uur later nog steeds plenst en de weerprofeten de eerste paar uur geen enkele verbetering voorspellen, houd ik vast aan Reins weer-wijsheid.
Ik heb me net in mijn regenpak gehesen en zit zwetend in vier lagen kleding de veters van mijn bergschoenen te strikken als ik een app’je van Frank van Duivenvoorde krijg: “Nu nog rotweer…”, een zinnetje waarin duidelijk besloten ligt, dat het geen enkele zin heeft om nu al op de zeetrektelpost te gaan staan. Hierop besluit ik – in weerwil van hoe ik daar normaal insta – dat ik last zal hebben van de regen en stel ik de start van mijn ochtendje zeetrektellen minstens met een uur uit en ik pel me vervolgens weer uit mijn regenkleding. Met whatapp’jes naar mijn vrienden René van Rossum en Bertus de Lange deel ik mee dat in verband met het slechte weer de koffie op Savoy vandaag een uurtje later wordt geschonken…..
René antwoordt dat hij thuis bij de kachel met een kop eigen gezette koffie betere tijden afwacht; Bertus vertelt dat hij tot zijn spijt al onderweg is…

Als ik tegen half negen bij Savoy arriveer, is het inmiddels droog en tref ik op de parkeerplaats Bertus met wie ik me even later op de telpost bij Frank van Duivenvoorde, Wolbert Hermus en Dimitri Mulder voeg. Van hen verneem ik dat vooral de rotganzen goed vliegen (uiteindelijk met 414 exemplaren een maandrecord) en dat er ook wat groepjes bonte strandlopers passeren. Al snel meldt ook René van Rossum zich. (Wat later op de ochtend sluiten Jaap van Duijn, Kees de Vries, Jaap Engberts, Chris Quispel en twee anderen aan).

Savoy

Savoy

Wat mij betreft de soort van de dag passeert rond negen uur de telpost: een kleine alk! Het is ondanks al mijn uren op de zeetrektelpost ruim drieënhalf jaar geleden dat ik er één heb gezien. De vogel vliegt in eerste instantie vrij hoog, maar wel zo dichtbij dat het niet alleen langs vliegend propje is, maar dat we het fraaie beestje echt goed kunnen bekijken. Man, wat gaaf! Ter hoogte van de telpost gaat het alkje steeds lager vliegen en passeert vlak achter de branding naar zuid. Een prachtige waarneming, waar niet alleen ik, maar iedereen op telpost erg enthousiast over is. Top!

Inmiddels zijn er ook al twee houtsnippen langs gejakkerd. Een bizarre waarneming betreft een verfomfaaid uitziende ransuil die vlak voor ons langs vliegt en aan de rand van de Buitenwatering invalt. Hier wordt de vogel opgepest door een kauw en zwarte kraai, waarna we de uil over de sluis de Binnenwatering in zien vliegen. Een erg gave waarneming en pas de eerste ransuil voor deze telpost, waar toch al vanaf augustus 1972 wordt geteld.

Savoy

Savoy

In dit teluur wijst Dimitri ons op een fraaie noordse stormvogel en Kees pikt een mooie grote zee-eend op. Na tien uur neemt de trek wat af, maar passeert er nog een houtsnip. Kees is de gelukkige die de tweede kleine alk van de ochtend intikt en de ransuil duikt opnieuw op. Ditmaal verdwijnt de vogel over de daken van de appartementen aan de Rijnmond in zuidelijke richting. Heel tof!

Ransuil – Long-eared Owl (Foto Kees de Vries)

Ransuil – Long-eared Owl (Foto Kees de Vries)

Inmiddels is bekend geworden dat de gisteren door Jan Wierda ontdekte woestijntapuit nog aanwezig is in de Elsgeesterpolder tussen Rijnsburg en Voorhout. (Lees hier het verhaal van de ontdekking.) Na nog een bak koffie (met een door Bertus meegebrachte stroopwafel) besluiten we om elf uur deze vogel te twitchen.
In colonne (Frank bij mij in de auto met daarachter Kees, gevolgd door Dimitri en Wolbert en daar weer achter Bertus) rijden we naar Camping Koningshof vanwaar we via het betonnen fietspad naar het inmiddels vermaarde volkstuinencomplex lopen waar we in het voorjaar van 2013 al eens prachtige kleine klapekster hebben kunnen bewonderen. Hier blijkt de woestijntapuit een intikker te zijn. Het is gewoon een kwestie van aanschuiven.

Woestijntapuit – Desert Wheatear

Woestijntapuit – Desert Wheatear

De vogel zit wat te poetsen op een kaal stukje grond en laat zich – zeker als het zonnetje doorbreekt – prima bekijken! Wat een prachtige beest!

Woestijntapuit – Desert Wheatear

Woestijntapuit – Desert Wheatear

Woestijntapuit – Desert Wheatear

Woestijntapuit – Desert Wheatear

Nadat de vogel even omhoog heeft gekeken, vliegt hij plotseling op en landt vlak voor een vogelaar (zie dit korte, simpele filmpje). Kees de Vries maakt wat mij betreft de foto van de dag.

Woestijntapuit – Desert Wheatear (Foto Kees de Vries)

Woestijntapuit – Desert Wheatear (Foto Kees de Vries)

Hierna is de zeldzame tapuit een tijdje uit beeld, maar even later zit hij weer mooi te zijn op een paaltje en een stapel sloophout en kan ik ondanks de betrekkelijk grote afstand een paar aardige digiscoopplaatjes maken.

Woestijntapuit - Desert Wheatear

Woestijntapuit – Desert Wheatear

Woestijntapuit – Desert Wheatear

Woestijntapuit – Desert Wheatear

Als we zien dat donkere wolken zich boven Voorhout samenpakken, besluiten nadat we nadat Jan Wierda hebben bedankt en gefeliciteerd met zijn stoere ontdekking en wat gezellige gesprekken met medevogelaars terug naar de parkeerplaats.
Kees, Bertus, Frank en ik overwegen nog even om de eergisteren door Joël Haasnoot in Berkheide ontdekte Humes bladkoning te twitchen. Maar als op de Cantineweg de regen met bakken uit de hemel komt, besluiten we dat we daar last van hebben en gaan we elk heel tevreden met de waarnemingen van vandaag naar huis.

Mits aanvaard gaat het om 37ste geval voor Nederland. Het is mijn zesde woestijntapuit en dit jaar al mijn tweede.

Woestijntapuit – Desert Wheatear

Woestijntapuit – Desert Wheatear

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s