Vergeefse zoektocht naar de “coburni”

Zaterdag 12 december 2015

Vandaag hebben Frank van Duivenvoorde en ik onze zinnen gezet op het zelf vinden van een “coburni”, vogelaarsjargon voor de Turdus iliacus coburni oftewel de IJslandse koperwiek, een in Nederland (naar het lijkt?) zeer zeldzame ondersoort van onze gewone koperwiek. Een ondersoort waarover we ons als vogelaars pas sinds enkele jaren een klein beetje druk maken, maar die dit najaar met waarnemingen op enkele Waddeneilanden en de Wieringermeer toch behoorlijk “hot” begint te worden. Texel lijkt tot op vandaag the-place-to-be voor deze nieuwe “vogel-gadget”, maar wij besluiten eigenwijs naar de Wieringermeer af te reizen om daar onder meer langs de Noorderdijkweg en rond de boerderijen langs de Sluitgatweg, Oom Keesweg, de Zeugweg en de Oosterterpweg naar deze zeldzaamheid te speuren. Plekken waarvan we weten dat je er goede kans maakt om groepen lijsters – en met name koperwieken – tegen het lijf te lopen.

Breezanddijk

Breezanddijk

Alvorens aan onze zoektocht te beginnen rijden we naar Breezanddijk waar in de binnenhaven al enige tijd een kleine alk domicilie houdt. Bij aankomst is deze leuke arctische soort echter in geen velden of wegen te bekennen. Struinend rond de haven, treffen we een havik, dodaarzen, een middelste zaagbek en enkele tientallen boterbuiken. We maken een gezellig praatje met Vincent Douwes (met wie al eens een geweldige reis door Turkije hebben gemaakt!)
Als we wat later weer naar de haven lopen, rijdt Vincent ons tegemoet: “Hij zit er weer, hoor!” klinkt het vanuit het geopende autoraam. Even later zien we hoe het “krabbenduikertje” heel actief aan het jagen is. Erg gaaf! Voor mijn eenvoudige cameraatje is er nog te weinig licht om goede foto’s te maken.

Kleine alk – Little Auk

Kleine alk – Little Auk

Op aanraden van Vincent rijden we – alvorens naar de “coburni” op zoek te gaan – naar het Kornwerderzand om naar een kuifduiker te kijken. Dit fraaie, kleine fuutje zit op betrekkelijk grote afstand, maar laat zich leuk zien! Tof!

Kuifduiker  - Horned Grebe

Kuifduiker – Horned Grebe

Vervolgens blijkt in de Wieringermeer onze zoektocht naar de IJslandse koperwiek helaas zonder succes te verlopen. Slechts twee keer stuiten we op een groepje koperwieken, maar voordat we deze goed hebben kunnen bekijken, gaan ze er al weer vandoor en verdwijnen ze in het niets. Ook de te verwachten wilde en kleine zwanen en de grote aantallen toendrarietganzen blijken onvindbaar, maar geef ze eens ongelijk als je mannen met zware jachtgeweren door de polder ziet lopen.

We besluiten ons eigen “jachterrein” te verleggen naar het voormalig eiland Wieringen. Wellicht stuiten we daar nog op een “coburni”. Je weet het immers nooit. Maar ook hier zien we geen koperwieken, laat staan IJslandse…. We vermaken ons hier echter prima met het afspeuren van groepen rotganzen, waarin we een witbuikrotgans, twee hybrides zwarte rotgans x rotgans en maar liefst drie zwarte rotganzen vinden!

Zwarte rotgans – Black Brant

Zwarte rotgans – Black Brant

Zwarte rotgans – Black Brant

Zwarte rotgans – Black Brant

Zwarte rotgans – Black Brant

Zwarte rotgans – Black Brant

Voor filmpjes van één van de drie ‘black brants’ zie deze links: link 1 en link 2.

Het weer begint te verslechteren en we vinden het voor vandaag eigenlijk wel mooi geweest, dus besluiten via De Petten naar huis te rijden. We zijn daar net aangekomen als we een Dutch Bird Alert ontvangen. Dick Groenendijk meldt dat Rob van Bemmelen en hij in de Zuiderhaven bij Den Oever een kleine topper hebben ontdekt! Met tien (elf, als de vogel van de Flevo van vorige winter wordt aanvaard) aanvaarde gevallen in Nederland is dit Noord-Amerikaanse eendje toch nog altijd een echte zeldzaamheid te noemen. Al heb ik er zelf al drie en Frank zelfs nog een paar meer hebben we aan één blik voldoende: de rotonde bij Burgervlotbrug wordt dan ook vlot met 360° gerond en een half uur later kijk ik bij Pierre van der Wielen door de telescoop naar een prachtige kleine topper!

Voor een simpel digiscoopfilmpje zie deze link.

Kleine topper – Lesser Scaup

Kleine topper – Lesser Scaup

Kleine topper – Lesser Scaup

Kleine topper – Lesser Scaup

Kleine topper – Lesser Scaup

Kleine topper – Lesser Scaup

Na deze succesvolle twitch doen we in het Robbenoordbos nog een poging om de zes witkopstaartmezen in de kijker te krijgen, maar met de snel toenemende wind en regen blijkt dit al snel kansloos. Geen probleem, we hebben immers een erg leuke vogeldag gehad. En die “coburni“? Ach, die komt ook nog wel een keer.

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Vergeefse zoektocht naar de “coburni”

  1. Pingback: “Coburni” in Leiden! | VogelPunt

  2. Pingback: Gouwzee, Wieringen en Wieringermeer | VogelPunt

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s