“Coburni” in Leiden!

Woensdag 16 december 2015

Edit 21 december 2015

Bas van der Burg wees mij op deze interessante link.

Edit 20 december 2015

Nils van Duivendijk heeft mij onderstaande compositiefoto toegezonden en toestemming gegeven deze op mijn blog te plaatsen (waarvoor veel dank). Op de foto geeft hij toelichting op de kenmerken van de coburni t.o.v. de nominaat.

IJslandse koperwiek – Icelandic Redwing (Foto en beschrijving Nils van Duivendijk)

IJslandse koperwiek – Icelandic Redwing (Foto en beschrijving Nils van Duivendijk)

Afgelopen zaterdag struin ik samen met Frank van Duivenvoorde vergeefs Wieringen en de Wieringermeer af in een poging de IJslandse koperwiek in de kijker te krijgen. Een dag later vindt mijn goede vriend Wouter Teunissen er waarachtig eentje midden in Leiden, een “stief kwartiertje” nadat Frank en ik hem hebben afgezet na een middagje velduilen kijken. Sterk toch?!
De foto’s wijzen bij nadere bestudering ook nog eens uit dat het om de eerste adulte IJslander van Nederland gaat! Hoe gaaf is dat?!
Helaas ben ik afgelopen zondag niet meer in de gelegenheid om te gaan en ook maandag en dinsdag zie ik op deze “korte dagen” in december geen mogelijkheid om deze (voor mij nieuwe) ondersoort van de koperwiek te twitchen.
Vanmiddag ben ik echter wat eerder vrij en kan ik dus een poging wagen. In de Burgemeesterswijk tref ik even na drieën Jan Wierda. Van de “coburni” ontbreekt tot op dat moment echter nog elk spoor. Er scharrelen wel wat koperwieken rond, maar een echte kandidaat “IJslander” laat zich het eerste half uur niet zien.

Koperwiek – Redwing

Koperwiek – Redwing

Met het bewolkte weer en het betrekkelijk late tijdstip op deze sombere decemberdag neemt het licht enorm snel af. Jan en ik hebben op een gegeven moment wel een kandidaat in het vizier, maar de omstandigheden maken de determinatie van deze vogel niet eenvoudig. Bovendien zit dit beest telkens hoog in een boom verscholen tussen takken en verdwijnt hij, als hij in de hulst gaat foerageren, diep in de struik. Met het arriveren van Edwin Schuller is er opeens een extra paar scherpe ogen bij en lukt het ons om de determinatie wel rond te krijgen. Heel tof! Het maken van een goede foto zit er dan echter al niet meer in, maar een bewijsplaatje lukt gelukkig nog net wel.

IJslandse koperwiek - Icelandic Redwing

IJslandse koperwiek – Icelandic Redwing

Ondanks de matige kwaliteit van de waarneming zijn we blij en tevreden met wat hebben we gezien en kunnen we een nieuwe ondersoort bijschrijven op onze lijstjes. En wie weet, verwerft deze ondersoort ooit nog eens “soortstatus”…… 🙂
Zal het na deze opmerking drukker worden in Burgemeesterswijk in Leiden…..? Ik ben benieuwd, want het verbaast me tot op heden dat er zo weinig belangstelling is voor deze zeldzame ondersoort van onze gewone koperwiek.

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie en getagged met , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

4 reacties op “Coburni” in Leiden!

 1. Edwin zegt:

  Een IJslandse Koperwiek én een eervolle vermelding in je weblog, wat wil een mens nog meer op een druilerige woensdagmiddag? 🙂

  • luukpunt zegt:

   Was leuk om je eens tegen het lijf te lopen, Edwin!

   Vanmiddag weer anderhalf uur gezocht, maar geen IJslander gezien. Wel meer vogelaars. 🙂

   Hartelijke groet,

   Luuk

 2. luukpunt zegt:

  Gezien de foto’s lijken het me minstens twee exemplaren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s