Witkopgors in de Delta!

Zaterdag 19 december 2015

Dinsdag 15 december 23.45 uur een “piep”: Pieter van Veelen meldt een vrij zekere witkopgors bij Wilhelminadorp in Zeeland. Bij alle dippers van de witkopgors van Broekhuizen moet het hart even hebben overgeslagen en het adrenalinepeil in no time naar recordhoogte zijn gestegen. Zou het na twee, drie en voor sommigen zelfs vier “dips” dan toch nog lukken om deze mega binnen te slepen?!
De voorgeschiedenis: Het is Marcel Klootwijk die ’s middags bij ’t Schor langs de Oosterschelde ten noorden van Wilhelminadorp een opvallende gors heeft gevonden, die hij in eerste instantie – heel begrijpelijk – als bleek vrouwtje geelgors heeft gedetermineerd. Jurrien van Dijk adviseert hem op grond van de foto’s er een “onzekere witkopgors” van te maken. Al gauw wordt duidelijk dat het om een heus vrouwtje witkopgors gaat. Wat tof! De volgende dag blijkt de vogel gelukkig nog aanwezig en tot grote vreugde voor de toegesnelde vogelaars niet zo’n stiekemerd te zijn als de Limburgse vogel. Getuige de prachtige foto’s laat het “Zeeuws meisje” zich echt heel fraai bekijken! Ook in de dagen hierna blijkt de vogel heel steady en kan een groot deel van de dippers van het Limburgse exemplaar deze langverwachte en o zo gewenste soort aan hun Nederlands lijst toevoegen. Maar met deze korte en drukke decemberdagen is uiteraard niet aan eenieder gegeven om door de week naar Zeeland af te reizen….. Zij moeten met afgekloven nagels en samengeknepen billen afwachten of de vogel er zaterdag ook nog zit….
Gelukkig is de spanning voor Frank van Duivenvoorde, Wouter Teunissen en ondergetekende niet zo groot – alhoewel, het is toch ook altijd een leuke spanning – wij hebben gedrieën de vogel van Broekhuizen immers weergaloos mooi gezien. Dat neemt niet weg dat dit prachtige vrouwtje witkopgors ook graag willen zien! Dus parkeren we vanmorgen tegen achten samen met Bertus de Lange na gezellig rit als eerste auto onderaan de dijk bij ’t Schor ten noorden van Wilhelminaoord. Het is echter nog te donker om al te gaan vogelen. Bovendien miezert het flink en staat er een onaangename wind. Reden om nog even lekker in de auto te blijven zitten en de door Frank meegebrachte gevulde koeken weg te spoelen met onze tweede bak hete, sterke koffie. Heerlijk!
In de achteruitkijkspiegel zien we nog wat auto’s verschijnen en als het tegen half negen wat droger lijkt te worden, stappen we uit, pakken we onze telescopen en lopen we de dijk op.

Twitchers witkopgors – Pine Bunting

Twitchers witkopgors – Pine Bunting

Het weer is helaas nog alles behalve prettig: wind en miezer, een slechte combinatie. Om kwart voor negen zijn deze slechte weersomstandigheden echter direct vergeten als de witkopgors luid roepend over ons heen vliegt! We zien er natuurlijk niets aan, maar het is wel heel gaaf!
Even later zien we de vogel in de vegetatie op het talud foerageren. Fantastisch! Het is niet echter niet iedereen gegeven de vogel in de kijker te krijgen: hij is namelijk lastig te zien en duurt een tijdje voordat iedereen hem in beeld heeft gehad. Ik sta mijn “fat lady” dan ook regelmatig en met plezier even af. De blijdschap bij degenen die witkopgors de afgelopen drie weken meerdere keren hebben gedipt is groot. Heel leuk om dit te zien!

Twitchers witkopgors – Pine Bunting

Twitchers witkopgors – Pine Bunting

In het hierop volgende uur laat het vrouwtje witkopgors zich ondanks de slechte lichtomstandigheden en de betrekkelijk grote afstand bij tijd en wijle erg leuk bekijken. Voor wat simpele gedigiscoopte filmpjes zie: link 1, link 2 en link 3.

Witkopgors adult vrouw – Pine Bunting (adult female)

Witkopgors adult vrouw – Pine Bunting (adult female)

Witkopgors (vrouw) - Pine Bunting (female)

Witkopgors (vrouw) – Pine Bunting (female)

Het aantal twitchers loopt snel op tot zeker een man of vijftig. Erg gezellig en vooral leuk om al die opgetogen gezichten te zien en de gesprekken te horen!!

Twitchers witkopgors – Pine Bunting

Twitchers witkopgors – Pine Bunting

Tegen tien uur nemen we afscheid en besluiten we nog een paar uurtjes “de dammen af te vogelen”.

Twitchers witkopgors – Pine Bunting

Twitchers witkopgors – Pine Bunting

Veel tijd hebben we daar vandaag niet voor: ik wil vanmiddag op tijd thuis zijn om in Amsterdam het diplomeringsfeestje van mijn jongste zoon Henk Jan en mijn schoondochter Jasmijn (beiden nu arts) te vieren. Er zijn belangrijker zaken in het leven dan vogels kijken! 🙂

Toch pikken we op de terugweg nog een aantal heel leuke vogels mee. Zo zien we op Neeltje Jans: een zeekoet en zijn zeldzame familielid de zwarte zeekoet ( die met zijn bleke winterkleed zijn naam overigens geen eer aan doet).

Zwarte zeekoet – Black Guillemot

Zwarte zeekoet – Black Guillemot

Langs de Brouwersdam zien we naast het gebruikelijke spul opvallend veel kuifduikers, twee zeekoeten en een prachtig mannetje ijseend.

IJseend – Long-tailed Duck

IJseend – Long-tailed Duck

Tot slot tikken we bij het Springersdiep twee parelduikers en een eerste winterkleed ijsduiker in.

IJsduiker - Great Northern Loon

IJsduiker – Great Northern Loon

Een witkopgors, een zwarte zeekoet, een ijseend, twee parelduikers, een ijsduiker en tal van andere leuke soorten, dat is zeker geen verkeerde oogst voor een halve dag vogelen in de Delta!

Zeehond

Zeehond

 

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

6 reacties op Witkopgors in de Delta!

  1. Artur Staal zegt:

    Gaaf, zo’n waarneming Luuk. Fijn dat je de lezers met jouw blog zo goed op de hoogte houdt en ons mee laat beleven wat je allemaal ziet. Bedankt!

  2. Pingback: Zeeuws witkopgorsmeisje | VogelPunt

  3. Pingback: “Nieuwjaarsreceptie in de Delta” | VogelPunt

  4. Martin Bonte zegt:

    Mooi om dit te lezen, het bloed begint er weer sneller van te stromen. Morgen dan eindelijk richting Zeeland, nu maar hopen dat we net zo kunnen genieten van deze zeldzame soorten als jullie hebben gedaan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s