De fraters van het Oud-Gereformeerde Sint Philipsland

Woensdag 30 december 2015

Een paar keer per jaar gaan Frank van Duivenvoorde en ik nog op pad met onze oude vogelvriend Henk van der Lubbe en vandaag sluit Bertus de Lange zich gezellig bij ons aan voor een “winters” rondje vogelen door de noordelijke Delta. Good-old-Henk, die zich zelf betitelt als “de snor”, is met zijn vijfentachtig jaar nog heel kras en geniet altijd enorm van de vogels, de landschappen, maar vooral van het dagje uit met de “jonge mannen”. Struinde hij tot een paar jaar terug nog met ons mee op onze tochten over dijken, knuppelpaden, stranden, heidevelden en wat dies meer zij; tegenwoordig kiest er wat vaker voor om bovenaan de dijk te genieten van het uitzicht en blijft hij regelmatig gewoon lekker in de auto zitten.

Henk van der Lubbe

Henk van der Lubbe

Even na zonsopkomst staan we in de harde wind op de dijk die de Lodewijkspolder scheidt van de Krammersche Slikken. Binnen de kortste keren hebben we twee prachtige onvolwassen zeearenden in de kijker. Hoe tof is dat!

Zeearend – White-tailed Eagle

Zeearend – White-tailed Eagle

Eén van de arenden is nogal mobiel, vliegt overal paniek zaaiend over het gebied en zit wat later hoog in een boom op een van de eilanden in het Krammer-Volkerak.

Zeearend – White-tailed Eagle

Zeearend – White-tailed Eagle

Na deze mooie waarneming rijden we al vogelend naar Sint Philipsland. Op zoek naar de hier gemelde roodhalsgans stuiten we in de tuin van een huisje onderaan de Zuiddijk volkomen onverwacht op een groepje van twaalf fraters! Het is Bertus die deze helaas steeds schaarser wordende vinkachtigen als eerste opmerkt, doordat ze al kwetterend opvliegen en in een boom neerstrijken. Heel gaaf!

Frater – Twite

Frater – Twite

Een drietal exemplaren vliegt naar de grond om wat te drinken bij een plasje water in een karrespoor. Leuk! Veel tijd om ze te bewonderen krijgen we echter niet, want de fratertjes worden verjaagd door een smelleken dat vlak langs ons én hen scheert. Wow, wat gaaf! Het “Duynvalkje” vliegt met lege klauwen de polder in; het twaalftal verdwijnt verontwaardigd kwetterend over onze hoofden de dijk over. Wat een top waarneming!

De roodhalsgans vinden we even later buitendijks op het slik van de Krabbenkreek, waar deze schaarse wintergast staat te slapen tussen honderden rotganzen.

Roodhalsgans – Red-breasted Goose

Roodhalsgans – Red-breasted Goose

Als er een man het slik oploopt om naar schaaldieren te zoeken, slenteren de ganzen rustig een stukje verder en krijgen we het mooie koppie van de “Russische gans” ook even mooi te zien.

Roodhalsgans – Red-breasted Goose

Roodhalsgans – Red-breasted Goose

Vogelend over Schouwen komen we even na de noen aan in de Prunjepolder, waar we met soorten als nonnetje, kemphaan en lepelaar goede zaken doen voor de daglijst (uiteindelijk 88 soorten) en langs de Slikweg een aberrante kievit vinden. Een prachtig beest!

Kievit – Northern Lapwing

Kievit – Northern Lapwing

In een grote groep rotganzen vinden we wel een zwarte rotgans; de eerder deze week gemelde roodhalsgans is echter in geen velden of wegen te bekennen.

Zwarte rotgans – Black Brant

Zwarte rotgans – Black Brant

De Brouwersdam is naast gezellige ontmoetingen met Hans en Eefje van Stijn, Felix Verschoor en Andries Zijlstra goed voor de te verwachten soorten als: middelste zaagbek, roodkeelduiker, paarse strandloper en kuifduiker.

Laagwater langs de Brouwersdam

Laagwater langs de Brouwersdam

Daarnaast zien en horen we twee slechtvalken die boven ons hoofd even bakkeleien en treffen we bij het trailerhaventje een alk, een zeekoet, een ijsvogel en maar liefst twee ijsduikers, die we zelfs een keer samen in één telescoopbeeld hebben. Top!

IJsduiker – Great Northern Loon

IJsduiker – Great Northern Loon

Het daglicht neemt inmiddels snel af, dus pakken na een laatste blik over zee onze spullen in.

Een laatste blik over zee

Een laatste blik over zee

Op weg naar huis nemen we dag nog eens door en kunnen we niet anders concluderen dan dat we een heel gezellige en succesvolle vogeldag in de Delta hebben beleefd en roepen we de “Fraters van het Oud-Gereformeerde Sint Philipsland” unaniem uit tot de soort-van-de-dag.

Frater – Twite

Frater – Twite

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op De fraters van het Oud-Gereformeerde Sint Philipsland

  1. Pingback: “Nieuwjaarsreceptie in de Delta” | VogelPunt

  2. Pingback: Weekbericht #2 Vogels kijken kan een leuke sport zijn - Visdief

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s