“Nieuwjaarsreceptie in de Delta”

Zaterdag 2 januari 2016

Als Jaap Engberts mij gistermiddag bij de Leiderdorpse ransuilen vraagt of ik zin een dagje in de Delta te gaan vogelen, hoef ik daar niet lang over na te denken. Natuurlijk wil ik dat! Frank van Duivenvoorde en Wouter Teunissen sluiten zich graag bij ons aan. Een dagje “Delta-vogelen” is begin januari behalve gezellig ook een mooie gelegenheid om een flinke slinger aan de jaarlijst te geven. Bovendien weet je dat vele andere vogelaars om dezelfde redenen begin januari de Delta induiken, waardoor vogelen in het Zeeuwse op de eerste twee dagen van het jaar vaak een gezellig soort nieuwjaarsreceptie is.
Onderweg naar Sint Philipsland regent het behoorlijk, maar als we om negen uur de oude zeedijk naar de Krabbenkreek oplopen is het gelukkig droog, al staat er helaas wel een gemene wind.

Speuren over de Krabbenkreek

Speuren over de Krabbenkreek

De roodhalsgans en de fraters die Frank en ik hier afgelopen woensdag samen met Bertus de Lange zagen, laten zich helaas niet vinden, maar we tikken hier toch gauw een soortje of veertig in, waarbij het meest genieten van een mannetje blauwe kiekendief, dat binnendijks aan het jagen is. Wat een fantastische vogel!

De TomTom leidt ons via allerlei prachtige dijkjes door het mooie Zeeuwse landschap naar de Oesterdam waar we al snel op het hier gemelde groepje sneeuwgorzen en de twee strandleeuweriken stuiten. Prachtige vogeltjes, die we helaas steeds minder zien in Nederland. De sneeuwgors heb ik in 2015 zelfs helemaal niet gezien, terwijl ik toch genoeg buiten kom. 🙂

Sneeuwgors – Snow Bunting

Sneeuwgors – Snow Bunting

Via Rilland (een plaats waar ik mooie herinneringen aan heb: Amerikaanse oeverloper en grote trap) rijden we naar Wilhelminadorp alwaar het meest populaire Zeeuws meisje, het vrouwtje witkopgors, zich nog steeds in de aandacht van velen mag verheugen.

Nieuwjaar winnen bij de witkopgors

Nieuwjaar winnen bij de witkopgors

Het ultrazeldzame gorsje heeft het hier blijkbaar nog steeds goed naar het zin, eet vrijwel constant graszaden en laat zich van veel dichterbij bekijken dan twee weken geleden (filmpje). Erg leuk!

Witkopgors (vrouw) – Pine Bunting (female)

Witkopgors (vrouw) – Pine Bunting (female)

Witkopgors (vrouw) – Pine Bunting (female)

Witkopgors (vrouw) – Pine Bunting (female)

Op gegeven moment gaat de vogel even in het gaas van het hekwerk zitten en vliegt vervolgens roepend over ons heen. Sommigen geven aan dat ze het verschil met de roep van een geelgors kunnen horen, maar ook vandaag hoor ikzelf geen enkel verschil… Ach, oren van 54+…. 😉

Witkopgors (vrouw) – Pine Bunting (female)

Witkopgors (vrouw) – Pine Bunting (female)

De zwarte zeekoet in de vluchthaven op Neeltje Jans is, zoals te verwachten was, ook een intikker. Evenals de actief vissende kuifaalscholver bij de Roompotsluis.

Zwarte zeekoet – Black Guillemot

Zwarte zeekoet – Black Guillemot

Via Burghsluis (acht patrijzen, grote stern) en de Prunjepolder (nonnetjes, grutto’s, lepelaars, kemphanen, zwarte rotgans) rijden we naar de Brouwersdam.

Zwarte rotgans – Black Brant

Zwarte rotgans – Black Brant

Langs de “Brouwers” treffen we naast tientallen vogelvrienden en –kennissen en de gebruikelijke vogelsoorten ook het eenzame mannetje ijseend, een alk, een ijsvogel, een witbuikrotgans en – met veel meer moeite dan afgelopen woensdag – een ijsduiker.

IJseend – Long-tailed Duck

IJseend – Long-tailed Duck

We sluiten ons vogeldagje af met het eten van wat door Wouter verzamelde en vakkundig geopende oesters. Dat is eens wat anders dan oliebollen en appelflappen tijdens een dag vogelen in de Delta, die door de ontmoeting met tal van bekenden veel weg had van een gezellige “nieuwjaarsvogelaarsreceptie”.

Chef Wouter opent vakkundig een oester

Chef Wouter opent vakkundig een oester

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op “Nieuwjaarsreceptie in de Delta”

  1. draverblog zegt:

    Korte ontmoeting leuk, maar lang zoeken en wachten toch nog het groepje Fraters gezien
    op jullie plek.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s