Paalzittende fraters in de Delta (2)

Zaterdag 9 januari 2016

De Zuid-Hollandse en Zeeuwse Delta is voor veel vogelaars the-place-to-be in deze tijd van het jaar: volop vogels, dus spannend vogelen. Dat ik vandaag voor derde keer in tien dagen met Bertus de Lange, Frank van Duivenvoorde, Jaap Engberts en Wouter Teunissen de Delta induik, is dan ook geen straf! In de ochtendschemer trappen we af bij de Plaat van Markenje. De meeste ganzen zitten nog op het water, maar de roodhalsgans waar het ons om is begonnen, kunnen we hier nog niet tussen ontwaren. Een overjakkerende vrouw slechtvalk zorgt even voor wat paniek, een ijsvogel vliegt roepend over het water en twee vroeg wakker geworden bruine kiekendieven klapwieken boven de Koudenhoek. Tof!

Speuren over De Grevelingen en Plaat van Markenje

Speuren over De Grevelingen en Plaat van Markenje

Omdat de ganzen nog niet in de polder zitten, rijden we eerst even naar het noordelijke deel van de Brouwersdam, waar net als vorige week een jonge witbuikrotgans foerageert. Mooi! Qua eenden, duikers en fuutachtigen is het er echter enorm stil. Het vermelden waard zijn vier grote sterns en een laag over zee vliegend vrouwtje blauwe kiekendief.

Witbuikrotgans – Pale-bellied Brent

Witbuikrotgans – Pale-bellied Brent

Terug in de Koudenhoek blijken de ganzen inmiddels in de polder te grazen en pikken we het prachtige roodhalsgansje er binnen de kortste keren tussenuit.

Roodhalsgans – Red-breasted Goose

Roodhalsgans – Red-breasted Goose

Om kwart over tien kijken we vanaf de dijk uit over de Slikken van Flakkee, een prachtig natuurlijk gebied. Wat toffe plek is dit toch: tientallen reeën, honderden brandganzen, goudplevieren en bonte strandlopers, tientallen bergeenden en pijlstaarten met daartussen kleine en wilde zwanen en op grote afstand een jonge zeearend. Ondanks de regen genieten we volop!

Zeearend - White-tailed Eagle

Zeearend – White-tailed Eagle

Vervolgens rijden we door naar Battenoord waar het ondanks het grauwe weer door de aanwezigheid van ruim vijftig flamingo’s van diverse pluimage bijna tropisch aandoet. (Kort, provisorisch filmpje)

Flamingo’s

Flamingo’s

Flamingo’s

Flamingo’s

We stoppen behoorlijk wat tijd in het zoeken naar de gemelde dwerggors, maar deze is (voor ons) helaas onvindbaar. Een prachtige troostprijs vormen de vier Europese kanaries, die binnensdijks in de ruigte foerageren en de drie fraters, die het gebied rond het oude haventje als overwinterplek hebben uitgekozen. De laatste laten zich echt fantastisch bekijken (filmpje) en gaan zelfs een tijdje op een van de meerpalen zitten! Echt de soort-van-de-dag!

Frater - Twite

Frater – Twite

Frater - Twite

Frater – Twite

Frater - Twite

Frater – Twite

We besluiten deze vogeldag in het Oude Land van Strijen, waar we vijftien van de ruim dertig dwergganzen, die hier overwinteren door onze telescopen kunnen bewonderen. Het aantal goudoogjes neemt helaas snel af, dus het is maar zeer de vraag hoeveel winters we deze fraaie gansjes nog in Nederland kunnen bekijken….. 😦

Dwerggans – Lesser White-fronted Goose

Dwerggans – Lesser White-fronted Goose

Ondanks het zeer matige weer (harde wind, regelmatig regen) hebben we een heerlijke dag in de Zuid-Hollandse Delta gevogeld, negentig soorten gezien en roepen we de paalzittende fraters unaniem als soort-van-de-dag.

Frater – Twite

Frater – Twite

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Paalzittende fraters in de Delta (2)

  1. Pingback: Paalzittende fraters in de Delta | VogelPunt

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s