Urban Diver (2)

Zondag 10 januari 2016

Twitch, die ijsduiker nog maar even, Luuk,” zegt Margreet vanmorgen lachend tegen me als we rustig zitten te ontbijten, “Henk Jan en Jasmijn slapen nog wel even. Als je maar op tijd terug bent om samen te brunchen.” “Die ijsduiker”, is de vogel die Mark Zevenbergen gistermiddag midden in Den Haag – in het Laakkwartier – ontdekte en die zelfs laat in de avond met kunstlicht nog te twitchen was. Wat een toffe, maar ook bizarre vondst zo midden in de stad!

IJsduiker - Great Northern Loon

IJsduiker – Great Northern Loon

Als ik vanmorgen om een uur of negen op de Goudriaankade sta, is er echter geen spoor meer van de eerder vanmorgen op deze plaats gemelde ijsduiker te vinden. Een eindje verderop hoor ik van Wim Kolber, dat de vogel bij twee schepen is ondergedoken en dat deze vervolgens in het niets lijkt te zijn opgelost… Ik maak een praatje met Rob Berkelder, die de vogel gisteravond in het licht van de koplampen van zijn auto heeft gezien en besluit vervolgens de auto ergens te parkeren en te gaan zoeken. Ik loop net brug in de Neherkade op als ik via de whatsapp-groep Bird Alert Den Haag e.o. een berichtje van Bas van der Burg ontvang “IJsduiker zit bij ronding Goudriaankade”. Rob komt net aanlopen en vanaf de brug zien we Bas staan met op enkele meters van hem de ijsduiker! Wat gaaf!

“Urban Birders”

“Urban Birders”

Samen met Rob rijd ik terug naar de Goudriaankade waar ik samen met Bas, Rob, Wim, John van der Graaf, Alex van der Giessen, Linda Steenbergen en enkele anderen een half uurtje enorm geniet van een actief en succesvol vissende ijsduiker en dat midden in de stad! (Filmpjes zie link 1 en link 2).

IJsduiker – Great Northern Diver / Loon

IJsduiker – Great Northern Diver / Loon

De enorme duiker – wat een slagschip – vangt om haverklap rivierkreeftjes en laat zich daarbij op enkele tientallen meters fantastisch bekijken! Mijn mooiste en bizarste waarneming van een ijsduiker ooit!

IJsduiker - Great Northern Loon

IJsduiker – Great Northern Loon

IJsduiker - Great Northern Loon

IJsduiker – Great Northern Loon

IJsduiker - Great Northern Loon

IJsduiker – Great Northern Loon

Tegen half elf ben ik met de “urban diver” op zak en ruim voor de brunch weer thuis en kan ik tijdens de voorlopig laatste maaltijd die we met ons complete gezin (en in het gezelschap van de ouders van Jasmijn hebben) een mooi verhaal vertellen over een paar uurtjes “urban birding”.

Urban Birders

“Urban Birders”

*Vandaag vertrekken mijn zoon Henk Jan en mijn schoondochter Jasmijn naar Kuala Lumpur. Eind 2015 hebben beiden hun studie Geneeskunde met goed gevolg afgesloten en voordat ze zich in en op de opleiding tot specialist storten, gaan ze drieënhalve maand door Maleisië, Sri Lanka, Cambodja, Vietnam en Laos reizen. Geen onprettig vooruitzicht en waarschijnlijk gaan ze in deze periode meer vogels zien, dan ik mijn hele leven zal zien. 🙂

Henk Jan en Jasmijn voor de vertrekhal op Schiphol - op weg naar Azië.

Henk Jan en Jasmijn voor de vertrekhal op Schiphol – op weg naar Azië.

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

7 reacties op Urban Diver (2)

  1. Wat gaaf die ijsduiker! Weer een mooie ervaring.

    Goede reis voor zoon en schoondochter; zij zullen vast een hoop moois zien

  2. Pingback: Urban Diver | VogelPunt

  3. simons georges zegt:

    MOOIE FOTO YSDUIKER GOEDE REIS NAAR HET AZIE TOEGEWENST GEORGES SIMONS ALTEA SPANJE

  4. Jasmijn zegt:

    He wat leuk! Deze had ik nog nooit gelezen. Wel een eer zomaar in de blog van Vogelpunt ;). Tot snel!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s