Heilige graal: de roodkeelnachtegaal eindelijk in Nederland!

Zaterdag 16 januari 2016

Als ik vrijdagmiddag na mijn werk op mijn telefoon kijk, slaat mijn hart niet één, maar zeker tien keer over: Wietze Janse meldt dat hij op Facebook een roodkeelnachtegaal heeft ontdekt! Een ROODKEELNACHTEGAAL, dé heilige graal op het lijstje potentiële dwaalgasten en al tientallen jaren dé natte-droom-soort voor menig vogelaar, dat kan toch niet waar zijn?!! Maar op de meegestuurde foto staat er toch écht één afgebeeld! De vogel zou zich in een tuin in het Noord-Hollandse Hoogwoud bevinden. Er gaat van alles door mijn hoofd: “Kan ik er vanmiddag nog komen? Nee, dus. 😦 Is de vogel inmiddels al door anderen gezien? Is het een wellicht een escape of een hoax?”

Facebook-bericht van Hanneke de Boer

Facebook-bericht van Hanneke de Boer

Het is bijna half zes als ik weer een Dutch Bird Alert ontvang: de vogel is door Remco Hofland, Ferry Ossendorp, Thijs Fijen, Wietze Janse en enkele anderen kort gezien! De roodkeelnachtegaal zit er dus echt, de ID is dus in orde, er is geen ring gezien en het vermoeden wordt uitgesproken dat de vogel in één van de tuinen zal overnachten! Man, wat een klapper en man, wat een stress!
Wouter Teunissen laat me weten dat hij – heel onbevredigend – de vogel over zich heen heeft zien vliegen; Frank van Duivenvoorde stond helaas net even op de verkeerde plek. Dat is toch wel zuur.

Met Frank spreek ik af om morgen met het eerste licht in Hoogwoude te staan en Bertus de Lange geeft aan graag met ons mee te gaan. Wouter en andere vogelvrienden kunnen zich zaterdag helaas niet vrijmaken. ’s Avonds sluipt de twijfel er toch weer in: op de door Jaap Denee sterk gecropte foto lijkt de vogel een ring te dragen….. Wij, en ook Jaap, besluiten ons daar echter niet door uit het veld te laten slaan en morgen gewoon live te gaan zien of de vogel wel of niet geringd is.

Even na tien uur ontvang ik een bemoedigende Dutch Bird Alert van Remco Hofland: Remco heeft contact gehad met de eigenaar van de tuin en onder meer geregeld, dat we morgen – voor de somma van 5 euro per bezoek per persoon – vanuit de woonkamer naar de vogel mogen kijken! Dat is nog eens goed geregeld!

Vijftig minuten later volgt nog een Dutch Bird Alert verstuurd door Jaap Denee, waarin hij meldt dat op een tweede originele foto “een grilliger vorm van het ‘object’ zichtbaar is.” Dus toch geen ring? Probeer na al deze aanmoedigingen nog maar eens goed te slapen…..

Na een korte, rusteloze nacht, maar een voorspoedige autorit, komen Frank, Bertus en ik vanmorgen om tien voor acht, dus ruim voor zonsopkomst, in Hoogwoud aan. Mooi op tijd zou je zo zeggen, maar we zijn lang niet de eersten. We sluiten aan bij een groep van ruim zestig vogelaars! Een groep waarin de spanning duidelijk voelbaar is.

Twitchers, nerveus in afwachting van wat komen gaat

Twitchers, nerveus in afwachting van wat komen gaat

Om vijf over acht verschijnt Remco Hofland. Hij heeft de eigenaar van de tuin alweer gesproken en vertelt me in het voorbijgaan dat hij in de tuin al een vogel heeft zien “flushen”….. De spanning stijgt!
Hij spreekt ons toe en vertelt wat de regels zijn. (filmpje met de twitch-instructie). Het komt erop neer dat we ons bij de voordeur van de woning Hanneke de Boer mogen opstellen en dat we, nadat we vijf euro hebben betaald, in groepjes naar binnen mogen. Als de vogel zich heeft laat zien, hebben we tien seconden om deze schoonheid te bewonderen. Vervolgens moeten we – volledig terecht – plaats maken voor de volgende groep, zodat iedereen de kans krijgt om de vogel te zien.
Eenmaal in de rij horen we dat de “heilige graal” al is gezien en komen de eerste vogelaars al met opgetogen gezichten naar buiten! Hoe tof!! Of de vogel ongeringd is, hebben ze in de schemering nog niet kunnen zien…. Het blijft dus nog wel spannend. (Filmpje)

In de rij voor de roodkeelnachtegaal – Queing to see the Siberian Rubythroat

In de rij voor de roodkeelnachtegaal – Queing to see the Siberian Rubythroat

In de rij wachtenden hangt – al wordt er ook veel gelachen – duidelijk voelbaar de spanning; bij de vogelaars die naar buiten komen zie je opluchting, opgetogenheid, blijdschap! Erg leuk om te zien!
Eenmaal binnen worden we hartelijk welkom geheten door Hanneke de Boer en lopen we na betaling van de kleine tegemoetkoming naar de keuken. Hier moeten we wachten tot de mensen die nu in de huiskamer staan de vogel hebben gezien.

“Vogelkijkhut Beukenlaan”

“Vogelkijkhut Beukenlaan”

En dan, dan, mogen we eindelijk naar binnen, stellen we ons op voor het raam en vertelt Remco ons waar we precies moeten kijken: “De vogel is even uit beeld, maar daar bij dat geknakte takje waar ook de meelwormen liggen, komt hij steeds weer terug.” De verrekijkers worden nog snel even ontdaan van de (hinderlijke) condens en dan is het zo ver: op een meter of drie/vier hipt de roodkeelnachtegaal vanuit de begroeiing op het muurtje en laat zich in alle glorie zien. Wat er op zo’n moment door je heen gaat, kun je moeilijk uitleggen aan een niet-vogelaar, maar neem van mij aan dat het puur geluk is. Wat een vogel, wat een schoonheid, wat een pracht, wat een beauty (en geen ringetje 🙂 )! Fantastisch!

Roodkeelnachtegaal – Siberian Rubythroat (Foto Vincent Hart)

Roodkeelnachtegaal – Siberian Rubythroat (Foto Vincent Hart)

Na een seconde of vijftien voel ik twee grote handen op mijn schouders. “Luuk en anderen, jullie tijd zit erop. Jullie moeten plaats maken voor volgende groep.” Geen probleem, we maken plaats en lopen opgetogen, vol adrenaline, endorfines en andere (geluks)hormonen, Hanneke en Remco stamelend bedankend, het huis weer uit. Wat een fantastische belevenis!

In de rij voor de roodkeelnachtegaal – Queing to see the Siberian Rubythroat

In de rij voor de roodkeelnachtegaal – Queing to see the Siberian Rubythroat

Buiten staat een verwachtingsvolle rij van nog wel honderdvijftig man. Jaap loopt met zijn camera, met op de display een van de eerste foto’s van de vogel, langs de rij om de mensen nog wat op te warmen. (filmpje)

Roodkeelnachtegaal – Siberian Rubythroat

Roodkeelnachtegaal – Siberian Rubythroat

Was het in de wachtrij al beregezellig, met de vogel in the pocket is het nog veel gezelliger. Felicitaties vliegen over en weer, er worden handen geschud, er wordt op schouders gebeukt en er wordt veel gelachen. Heerlijk!

“Mensen die ‘m hebben en mensen die ‘m nog moeten”

“Mensen die ‘m hebben en mensen die ‘m nog moeten”

Na tal van leuke gesprekken zoeken Bertus, Frank en ik de auto op om met een hete bak koffie en een stroopwafel wat op te warmen en deze fantastische, nieuwe soort te vieren. Omdat we nog een hele dag voor ons hebben, besluiten we om ons oorspronkelijke plan, een dagje vogelen in Noord-Holland, op te pakken. Zo zien we in de Wieringermeer een mooie groep “geelbekken” bestaande uit vijfenzeventig wilde en tien kleine zwanen. Op het voormalige eiland Wieringen treffen we in verschillende groepen rotganzen twee zwarte rotganzen, drie witbuiken en drie roodhalsganzen.

Zwarte rotgans - Black Brant

Zwarte rotgans – Black Brant

Zwarte rotgans - Black Brent

Zwarte rotgans – Black Brent

Roodhalsgans - Red-breasted Goose

Roodhalsgans – Red-breasted Goose

Een korte zoektocht naar de in Den Helder gemelde grote burgemeester levert helaas niets op en ook de toendraslechtvalk in het buitengebied van Callantsoog geeft niet thuis, maar de familie witbuikrotganzen bij De Petten laat zich wel mooi bekijken. Tsja, en dan is het pas half twee: tijd genoeg om nog even terug te gaan naar Hoogwoud voor een tweede blik op de roodkeelnachtegaal.

Witbuikrotgans - Pale-bellied Goose

Witbuikrotgans – Pale-bellied Goose

Witbuikrotgans - Pale-bellied Goose

Witbuikrotgans – Pale-bellied Goose

Bij aankomst treffen we tientallen vogelaars, waaronder tal van bekenden, die ingespannen naar een laurierkers staan te kijken. De ultrazeldzame dwaalgast blijkt vanuit de aangrenzende tuin naar dit bosje te zijn gevlogen. Even later hebben we hem, zij het meestentijds half verscholen, leuk in beeld.

Roodkeelnachtegaal – Siberian Rubythroat

Roodkeelnachtegaal – Siberian Rubythroat

Ook vanaf de andere kant van het voetpad wordt de vogel af en toe gezien.

Twitchers speuren naar de roodkeelnachtegaal

Twitchers speuren naar de roodkeelnachtegaal

Als de vogel zich richting de tuin verplaatst, melden wij ons opnieuw bij Hanneke de Boer en Remco Hofland, lappen we opnieuw vijf euro en genieten we na een kwartiertje wachten weer enorm van de roodkeelnachtegaal, die ruim een minuut op het terras foerageert (filmpje).

"Vogelkijkhut Beukenlaan"

“Vogelkijkhut Beukenlaan”

Met mijn simpele cameraatje lukt het me niet om echt goede foto’s te maken, maar hij staat erop! 🙂

Roodkeelnachtegaal – Siberian Rubythroat

Roodkeelnachtegaal – Siberian Rubythroat

Na deze fantastische waarneming maken we graag plaats voor de nog altijd arriverende twitchers en bedanken we Hanneke nogmaals voor de gastvrijheid. Op weg naar huis dippen we de kleine burgemeester van Amsterdam, maar op een dag waarop je de heilige graal: roodkeelnachtegaal hebt gezien, voelt dat niet als een echte dip.

Roodkeelnachtegaal – Siberian Rubythroat

Roodkeelnachtegaal – Siberian Rubythroat

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Heilige graal: de roodkeelnachtegaal eindelijk in Nederland!

  1. Pingback: Afkicken in de polder | VogelPunt

  2. Pingback: “Roodkeelnachtegaal gezien zoals het hoort” | VogelPunt

  3. Pingback: Keep in touch | VogelPunt

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s